Saturday 20 March 2021

Δύο σημαντικές εκθέσεις στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή


Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια παρουσιάζει δύο σημαντικές εκθέσεις, με πάνω από 100 συνολικά έργα, βιβλία, μήτρες κ.ά., από την συλλογή του Μουσείου: η πρώτη είναι η ετήσια έκθεση με θέμα «Πρωτότυπα χαρακτικά και Χαρακτικές Αναπαραγωγές» και η δεύτερη είναι η περιοδική έκθεση με θέμα «Ρωσική χαρακτική». Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι θεματικές που κάθε φορά παρουσιάζονται στο Μουσείο Χαμπή, δείχνοντας πρώτον τον πλούτο του μουσείο σε εκθέματα και στο ντεπό του, αλλά και τη δουλειά που γίνεται πριν καταλήξουν στην κάθε έκθεση. Μην ξεχνάμε πως όλα αυτά γίνονται με το μεράκι, σε ένα χωριό της επαρχίας Λεμεσού, δεν ξέρω πολλά μουσεία στη χώρα που έχουν αυτή τη συνέπεια στη διοργάνωση εκθέσεων.

Πρωτότυπα και αντίγραφα

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Μουσείου την ετήσια έκθεση «Ο ρόλος της χαρακτικής, διάδοση και δημιουργία», διαδέχεται η έκθεση «Πρωτότυπα χαρακτικά και χαρακτικές αναπαραγωγές» με 65 έργα από την συλλογή του Μουσείου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν χαρακτικά, μήτρες, βιβλία και αντικείμενα από το 16οναιώνα μέχρι και σύγχρονα, ακολουθώντας δύο άξονες: «Να απολαύσει ο θεατής πρωτότυπα χαρακτικά φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες αποκλειστικά χαράκτες ή ζωγράφους-χαράκτες» και «να γίνει ο θεατής πιο οικείος με τη χαρακτική αναπαραγωγής. Πρώτον, με την παραδοσιακή αναπαραγωγή, με την οποία χαράκτες φιλοτεχνούν αυθεντικά χαρακτικά. Δεύτερον, με την αναπαραγωγή που βασίζεται στην τεχνολογία, όπου εξειδικευμένοι τεχνικοί εκτυπώνουν αναπαραγωγές έργων τέχνης».


40 πρωτότυπα χαρακτικά

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης αποτελείται από περίπου 40 πρωτότυπα χαρακτικά, χωρισμένα σε τεχνικές της χαρακτικής, τα οποία προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Κύπρο και Ελλάδα) αλλά και Ιαπωνία, Κίνα, Μεξικό, Ρωσία. Αυθεντικές πρωτότυπες ξυλογραφίες των Dürer, Favorsky, Wang Maigan, αλλά και του Λευτέρη Οικονόμου και άλλων Κύπριων, Ελλαδιτών και ξένων χαρακτών. Επίσης, ένα πανόραμα δημιουργίας μέσω των βασικών μεθόδων της χαλκογραφίας υπογράφουν διεθνώς γνωστά ονόματα της χαρακτικής τέχνης, όπως οι Heinrich Aldegrever, Jacques Callot, William Hogarth, John Corbidge κ.ά. Τη λιθογραφία εκπροσωπούν τρία εντυπωσιακά έργα, των Παναγιώτη Τέτση, Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Viko και τέλος, η λινογραφία, προτείνει αυθεντικά έργα των Αλέκου Φασιανού, Glyn Hughes και άλλων Ελλαδιτών και Κύπριων χαρακτών, μεταξύ των οποίων και του Χαμπή. Τη χαρακτική αναπαραγωγής εκπροσωπούν μόνο εικοσιπέντε χαρακτικά – λόγω των μεγάλων διαστάσεων πολλών από αυτά. Εκτίθενται αυθεντικά χαρακτικά όλων των βασικών τεχνικών, για τα οποία ανώνυμοι ή επώνυμοι γνωστοί χαράκτες σχεδίασαν, συχνά σμίκρυναν, ερμήνευσαν, τροποποίησαν έργα τέχνης – συνήθως ζωγραφικά. Επιδέξιοι χαράκτες-τεχνίτες, και με καλλιτεχνικό ταλέντο, «συνεργάστηκαν» με τους Tiziano, Utamaro, Poussin, Greuze, Teniers II, Doré, κ.ά.


Στην έκθεση, μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει λίγα από τα πολλά, πολύπλοκα και σε συνεχή εξέλιξη μέσα αναπαραγωγής μιας εικόνας, από τις παραδοσιακές τεχνικές χαρακτικής εκτύπωσης μέχρι και τις τεχνικές που προστέθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες με την επιστράτευση της φωτογραφίας και της τεχνολογικής προόδου.

Πληροφορίες: Η ετήσια έκθεση με θέμα «Πρωτότυπα χαρακτικά και Χαρακτικές Αναπαραγωγές» θα είναι ανοικτή από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 – 13.00 και 15.00 - 17.00 (16.00 - 18.00 καλοκαιρινό ωράριο) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Πανόραμα ρωσικής χαρακτικής

Η δεύτερη έκθεση στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στην τέχνη της ρωσικής χαρακτικής. Σε αυτή θα παρουσιαστούν περίπου 35 χαρακτικά που φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτέχνες που σπούδασαν και εργάστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης. Όλοι οι καλλιτέχνες, αν και διαφορετικοί σε ύφος, χαρακτηρίζονται από την αγάπη για την τέχνη και για τη Ρωσία. Προβάλλουν την πατρίδα τους, τόσο με την εικονογράφηση βιβλίων Ρώσων και άλλων συγγραφέων, όσο και με τοπία που εξυμνούν παλάτια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, αστικά τοπία της εποχής τους, και την υπέροχη Φύση του τόπου τους. Μικρές μαυρόασπρες ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο του Vladimir Favorsky, μονόχρωμες ή έγχρωμες μεγάλες λινογραφίες του Mikhail Avvakumov, γειτνιάζουν με τα έγχρωμα τοπία των Ivan Pavlov, Max A. Birstein και Istv n Len rt. Παρουσιάζονται επίσης χαρακτικά καλλιτεχνών που φοίτησαν στο Ινστιτούτο Τέχνης Surikov της Μόσχας, και μια σπάνια οξυγραφία του ζωγράφου Valentin Serov. Την έκθεση ολοκληρώνουν ένα λεύκωμα με τα αυθεντικά χαρακτικά του Vladimir Favorsky για την εικονογράφηση των Μικρών Τραγωδιών του Pushkin, και δυο λευκώματα με τοπία και διάφορα θέματα, του Ivan Pavlov.

Η περιοδική έκθεση με θέμα «Ρωσική χαρακτική», θα είναι ανοικτή από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 – 13.00 και 15.00 - 17.00 (16.00 - 18.00 καλοκαιρινό ωράριο) μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Berlin Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Piraeus Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Ερέτρια Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθηρα Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα