Monday, 9 November 2020

Μελάνι σε χαρτί | Δημήτρης Πανής: Από την χειροτεχνία και τα παραδοσιακά patterns στη σύγχρονη τέχνη
"Μία πρώτη ανάγνωση στο έργο θα μπορούσε να μας δώσει και τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της δουλειάς. Έχουμε τη χρήση μιας εικαστικής γλώσσας με αναφορές στο ρεαλισμό. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από βιώματα, μορφές και τεχνικές που έχουν σχέση με τη χειροτεχνία.

Στόχος είναι η επαναξιοποίηση της χειροτεχνίας, η κατάργηση των ορίων χρήσης της, και η εκμετάλλευση του διακοσμητικού της δυναμικού.

Έμπνευση για τα έργα αποτελούν τα παραδοσιακά συστήματα πάτερνς (patterns), τα ισλαμικά και ιαπωανατολικά αραβουργήματα, οι δαντέλες και τα εργόχειρα.

Διατηρείται όμως μια απόσταση από αυτά γιατί δεν ενδιαφέρει η σημασία των συμβόλων αλλά η μορφή τους. Χρησιμοποιείται η επαναλαμβανόμενη δομή, το μοτίβο, το επαναλαμβανόμενο πρότυπο και το πατρόν σε μία δουλειά με καθαρά εικονιστικό χαρακτήρα
".  

O Δημήτρης Πανής γεννήθηκε το 1981 στην Άρτα. Αποφοίτησε από την Αθωνιαδα Εκκλησιαστική Ακαδημια-Αγίου Όρους το 2000 λαμβάνοντας Πτυχίο Βυζαντινής Ζωγραφικής. Σπούδασε Ζωγραφική  στην Α.Σ.Κ.Τ. με καθηγητές τον Ζαχαρία Αρβανίτη, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την  Μαγδα Σιαμκουρη και τον Δημητρη Κουκο στο Α εργαστήριο ζωγραφικής από το οποίο αποφοίτησε το 2009.Το 2017 εισήχθη με κατατακτήριες στην Α.Σ.Κ.Τ.  και είναι τελειόφοιτος στο τμήμα Χαρακτικής με καθηγητές τον Γιάννη Γουρζη, την Κωνσταντίνα Κοτσιου κ τον Μιλτιαδη Πεταλα. Ζει στον Πειραιά και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών μαθημάτων. Έχει διακριθεί σε φοιτητικούς διαγωνισμούς και έχει εκπροσωπήσει το  Α Εργαστήριο ζωγραφικής σε διαγωνισμούς ζωγραφικής .Συμμετείχε σε ιεραποστολές στην Κορέα με τον καθηγητή Σωζο Γιαννουδη και  έχει δείξει έργα του σε μία ατομική έκθεση, καθώς και ομαδικές εκθέσεις και projects στην Ελλάδα. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με είκοσι εικαστικούς καλλιτέχνες παρουσιάζουν την έκθεση  Χαρακτικής και Ζωγραφικής “Μελάνι σε Χαρτί” και σας προσκαλούν να παρεβρεθείτε στα εγκαίνια της και να την επισκεφτείτε στην διάρκεια της. στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας). 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου  2020 ώρες 17:00 – 22:00 και θα παρευρίσκονται ο Επιμελητής και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών για την εγκαινιάσουν και να υποδεχτούν το κοινό. Μέσα στις επόμενες μέρες της έναρξης της έκθεσης θα κανονιστούν ξεναγήσεις, με ξεχωριτούς καλλιτέχνες κάθε μέρα. Νεότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και την έκθεση θα δημοσιεύονται ΕΔΩ.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται ευλαβικά οι οδηγίες της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και την ασφάλεια όλων. 

Αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle London Calling Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos Thessaloniki Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λήμνος Λόγος Μεσολόγγι Μουσική Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία στην καθημερινότητα