Friday 16 October 2020

Γαλήνη Εξαδακτύλου: Λεκτικές Κινήσεις στη Myró Gallery


Η Myró Gallery φιλοξενεί την έκθεση της Γαλήνης Εξαδακτύλου, «Λεκτικές Κινήσεις»,στον χώρο του Main Room. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 στις 07:30μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στις ώρες λειτουργίας της γκαλερί. Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

 Εισαγωγικό κείμενο της Εύης Κυρμακίδου, για την καλλιτεχνική εργασία της Γαλήνης Εξαδακτύλου. Η Martha Graham σημειώνει:«το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν οι λέξεις». Η εικαστικός Γαλήνη Εξαδακτύλου,από τα πρώτα κιόλας χρόνια φοίτησης της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,ενδιαφέρθηκε να μελετήσει το ανθρώπινο σώμα, την μυϊκή κατατομή του και την εκφραστικότητα της κίνησης, ως την ιδέα της μετάφρασης της κίνησης σε λέξεις.


Η συναισθηματική κατάσταση ενεργεί πάνω στο σώμα μας και προκαλεί μια σειρά από σωματικές αντιδράσεις που επικοινωνούν προς τα έξω χωρίς τη χρήση των λέξεων. Αρκετές από αυτές τις σωματικές αντιδράσεις είναι κοινές σε πολλούς ανθρώπους,όπως παραδείγματος χάρη το απότομο πιάσιμο του κεφαλιού όταν μάθουμε ένα τραγικό γεγονός. Αυτή ακριβώς η κίνηση μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη.

Η ιδέα της εργασίας της Γαλήνη Εξαδακτύλουαφαιρεί τις λέξεις, αφήνει τις κινήσεις να γίνονται εικόνα και τις λέξεις να εννοούν την εικόνα.

Οι συγκεκριμένες ανθρώπινες φιγούρες πουπαρουσιάζονται στην έκθεση «ΛεκτικέςΚινήσεις»,αναπαριστούν έντονα επιτηδευμένα δραματοποιημένες, δυναμικές ή άτονες και στατικές στάσεις του ανθρώπινου σώματος αφήνοντας σχεδόν εξολοκλήρου απέξω την προβολή του προσώπου. Η ιδέα της εργασίας συνίσταται επιπλέον στον διαχωρισμό της έκφρασηςτου προσώπου από την έκφραση της στάσης του σώματος,αφήνοντας στον θεατή την λήψητου συναισθήματος και της καταγραφή του συμβάντος από την υποδεικνυόμενη κίνηση. Η ταύτιση τηςέκφρασης του προσώπου με αυτή της κίνησης, συμπληρώνεται στο μυαλό του θεατή.Είναι ένας τρόπος και ένα παιχνίδι ταυτόχρονα που ο πομπός δηλαδή ο καλλιτέχνης, στέλνει στο δέκτηδηλαδή τον θεατή, για να ολοκληρώσει στο μυαλό του την εικόνα του παρουσιαζόμενου έργου.

Η Γαλήνη Εξαδακτύλου ζωγραφίζει αυτό που δεν λέει.

 

Εύη Κυρμακίδου

Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης

8 Αυγούστου 2020

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

 Η Γαλήνη Εξαδακτύλου γεννήθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 2017 και έκτοτε συνέχισε αδιάλειπτα την καλλιτεχνική δημιουργία συμμετέχοντας σε εκθέσεις. Το 2019 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Κοινός Τόπος, Κοινές Προσλήψεις» στη MyroGallery (Θεσσαλονίκη).

Έργα της έχουν εκτεθεί και σε ομαδικές εκθέσεις.

Το 2019 συμμετείχε στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Ανάδοχος» στο TriiArtHub (Αθήνα). Το 2018 εξέθεσε στις ομαδικές με τίτλους «Art in 3 bids» και «3 dayArt in 3 Bids» στη MyroGallery(Θεσσαλονίκη) καθώς και στο «Meet the artist 'Kavaleto' in Capsis» στο CapsisHotel (Θεσσαλονίκη) σε συνεργασία με τη Myrogallery. Οι συμμετοχές του 2017 αντιστοιχούν στις εκθέσεις «At the end of 2017...at the start of 2018» στο MetropolitanHotelThessaloniki, καθώς και στην «ArtThessaloniki 2017» μέσω του εργαστηρίου του Βιομηχανικού Σχεδιασμού της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Στοιχεία Εκδήλωσης:

 

MYRÓ Gallery - MainRoom (Νικηφόρου Φωκά 8, 546 21, Θεσσαλονίκη)

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, 7:00 μ.μ.

Διάρκεια: Μέχρι Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Μέρες/ Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη/ Παρασκευή: 17:00 - 21:00, Σάββατο: 11:00 - 15:00

www.myro.gr

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα