Wednesday 2 September 2020

Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2020 στο Αίγιο

Ο Δήμος Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και η Πριμαρόλια ΑΜΚΕ, σε σύλληψη και σχεδιασμό της τελευταίας, διοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Πριμαρόλια, 12-30 Σεπτεμβρίου στο Αίγιο. Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια έχει ως άξονα και οδηγό την πλούσια ιστορία της μαύρης σταφίδας στον τόπο. Το πολύτιμο νόμισμα της πόλης του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσε και αποτελεί κινητήριο δύναμη του εμπορίου, της οικονομίας του τόπου και του πολιτισμού της. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται σειρά εικαστικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων γύρω από τη θεματική «Κινητικότητες» με κορωνίδα την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου» (Images of a Floating World) στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.

Θεματική του 2ου Φεστιβάλ Πριμαρόλια αποτελεί η έννοια της κινητικότητας καθώς το όνομα του Αιγίου προέρχεται από το ομηρικό ρήμα "αΐσσω" που σημαίνει: «θέτω σε κίνηση, κινούμαι ορμητικά». 

Η έννοια της κινητικότητας είναι σύμφυτη με το Αίγιο, καθώς η πόλη έχτισε υδάτινους διαύλους με λιμάνια της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω της διαχρονικής εμπορικής, διατροφικής, ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας της μαύρης σταφίδας. Η έκθεση φέτος εστιάζει λοιπόν στην κινητικότητα και τιτλοφορείται «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου» σε ελεύθερη απόδοση του ιαπωνικού όρου «ουκίγιο-ε». Την εποχή που ξεκινούσε και εδραιωνόταν το ταξίδι της μαύρης σταφίδας στα λιμάνια του εξωτερικού, στα ίδια λιμάνια κατέφθαναν έργα εμβληματικών Ιαπώνων καλλιτεχνών- όπως του Χοκουσάι- επηρεάζοντας βαθιά το έργο των Ευρωπαίων δημιουργών.

Φέτος στην έκθεση σύγχρονης τέχνης συμμετέχουν εννιά σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία. Με αλφαβητική σειρά πρόκειται για τους: Susan Collins, Francesco Kiais, Κατερίνα Αθανασοπούλου, Θόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Βασίλης Μπαλάσκας, Λήδα Παυλή, Βασίλης Ψαρράς. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν σειρά νέων έργων που προέκυψαν από τη συνομιλία τους με τον τόπο του Αιγίου. Τα έργα -ψηφιακή τέχνη, διαδραστικά γλυπτά, performance art, εγκαταστάσεις και εικαστικά film- πραγματεύονται τις έννοιες της συλλογικής μνήμης, του νερού, του ταξιδιού και της καρποφορίας μέσα από ένα διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρίσμα. 


Η έκθεση αποκτά τοποειδικό χαρακτήρα καθώς αναπτύσσεται στο κτήριο «Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη», μία από τις πιο παλιές σταφιδαποθήκες της πόλης, που αποτέλεσε σταθμό στη βιομηχανική ιστορία της και στο πολιτιστικό της γίγνεσθαι. Πρόκειται για ένα κτήριο που χτίστηκε στις αρχές του 1900 και χρησιμοποιήθηκε ως σταφιδαποθήκη, γραφείο και κατοικία επιδραστικού σταφιδεμπόρου της περιοχής, ενώ αποτέλεσε σκηνικό για τις παγκοσμίου φήμης ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μελισσοκόμος» και «Θίασος».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιαστεί σειρά εκδηλώσεων που αφορούν τον σύγχρονο πολιτισμό, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες για τη μαύρη σταφίδα ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης για ολόκληρη την Πελοπόννησο, σε συνεργασία με το ΕΑΠ - Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Φέτος ο φορέας Πριμαρόλια ΑΜΚΕ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η παράσταση «Μαμ Μαμ, ένα μαγικό δείπνο» και το εργαστήριο «Σώμα και αντικείμενο» πραγματοποιούνται στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2020 με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση - πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», σε σύλληψη και χορογραφία της Παναγιώτας Καλλιμάνη.

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Πριμαρόλια θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Πριμαρόλια: Το ταξίδι της μαύρης σταφίδας στον χρόνο» (2019, 72') σε σκηνοθεσία του Παν. Κακαβιά, παραγωγή της KFilms και συμπαραγωγή των ΕΡΤ Α.Ε. και COSMOTE TV. Η ταινία, η οποία επιλέχθηκε να συμμετέχει στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματεύεται το ταξίδι της μαύρης σταφίδας, του ελληνικού «μαύρου χρυσού», μέσα στον χρόνο, ενώ καταγράφει και την έκθεση σύγχρονης τέχνης του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019 στο Αίγιο.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα