"Ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Maurice Halbwachs στο μνημειώδες έργο του “συλλογική μνήμη” αναφέρει μεταξύ άλλων πως “Η ανάμνηση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μια ανακατασκευή του παρελθόντος με τη βοήθεια δεδομένων που δανειζόμαστε στο παρόν, ανακατασκευή την οποία έχουν προετοιμάσει άλλες ανακατασκευές που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες εποχές κι απ’ όπου η εικόνα του παρελθόντος έχει προκύψει ήδη παραλλαγμένη”. Σε αυτή την διαδικασία η οπτική μνήμη κυριαρχεί, είτε σαν πραγματική εικόνα, είτε ως λανθάνουσα και άλλοτε ως ψευδαισθητική. Το οπτικό ερέθισμα αγκαλιάζεται από όλες τις αισθήσεις και μεταστοιχειώνεται σε μια υποκειμενική πραγματικότητα. Νεότερες νευρολογικές θεωρίες μας λένε πως όσες φορές ανακαλέσουμε μια μνήμη, τόσες φορές την επανεγγράφουμε, έτσι ώστε στο τέλος η μνήμη έχει αποκτήσει ζωή από μόνη της, έχει εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό από το πραγματικό. Τα ανθρωποκεντρικά εικαστικά έργα πράττουν ανάλογα, ακολουθώντας ποικίλους δρόμους: άλλοτε αφηγηματικά κι αλλοτε στιγμιοτυπικά, διηγούνται μέσα απο μυριάδες πρόσωπα την μυστική ιστορία του κόσμου, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην συλλογική μνήμη", σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Επιμελητής.
Στην έκθεση θα προτιμηθούν ανθρωποκεντρικά έργα, καθώς επίσης έργα που συναδιαλέγονται με την έννοια της συλλογικής μνήμης. Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα η πρωτοτυπία και η επεξεργασία του θέματος
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες καλούνται να στείλουν email με θέμα “ΜΟΡΦΗ” στην διεύθυνση paris.kapralos@gmail.com με τουλάχιστον 4 συναφή χαρακτηριστικά έργα τους, στοιχεία επικοινωνίας, και βιογραφικό, μέχρι ΚΑΙ την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.