Tuesday 18 August 2020

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Τι θα παρουσιάσει η φετινή 26η διοργάνωση

 

Mε τον Wim  Vandekeybus και σε ανοικτούς χώρους της πόλης διοργανώνεται φέτος 21-30 Αυγούστου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Πρόκειται για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ως θεματική τη σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη φύση και την ανάγκη και συμπυκνώνει σε ένα δεκαήμερο μεγάλα ονόματα του σύγχρονου χορού και νέες καλλιτεχνικές εκφράσεις, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα.

- Wim Vandekeybus

O Wim Vandekeybus είναι χορογράφος, χορευτής, σκηνοθέτης και φωτογράφος. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε την ομάδα χορού Ultima Vez. Το πρώτο έργο του, με τίτλο What The Body Does Not Remember (1986), χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρο και τιμήθηκε με βραβείο Bessie, όπως και το δεύτερο έργο του, με τίτλο Les porteuses de mauvaises nouvelles (1989). Τα έργα του Vandekeybus θεωρούνται ορόσημα στην ιστορία του σύγχρονου χορού.


- Israel Galván

Ο Israel Galván de los Reyes γεννήθηκε στη Σεβίλλη από γονείς χορευτές του φλαμένκο, τους José Galván και Eugenia de Los Reyes. Μεγάλωσε μέσα στο φλαμένκο και το 1994 ξεκίνησε σπουδές στην Compañía Andaluza de Danza, υπό τη διεύθυνση του Mario Maya. Εχει συνεργαστεί με πληθώρα δημιουργών από διαφορετικούς χώρους, όπως τους καλλιτέχνες του φλαμένκο Enrique Morente και Manuel Soler.

- Dame de Pic

Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Dame de Pic, η χορογράφος και χορεύτρια Karine Ponties έχει δημιουργήσει περισσότερα από 40 χορευτικά έργα. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από μια τάση προς το παράλογο, την εξερεύνηση της οικειότητας και της πολυπλοκότητας των σχέσεων.

- Griffόn Dance Company / Ιωάννα Πορτόλου

Η ομάδα Griffόn Dance Company ιδρύθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου. Εχει παρουσιάσει δουλειά της τόσο στην Ελλάδα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Δημήτρια) όσο και διεθνώς (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σερβία, Αίγυπτος, Βόρεια Μακεδονία κλπ.). Την περίοδο 2000-2004 η ομάδα συνεργάστηκε με το Θέατρο Αμόρε, όπου παρουσίασε πέντε παραστάσεις.


- Φώτης Νικολάου

Ο Φώτης Νικολάου γεννήθηκε στην Αµµόχωστο. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύµατος Πράτσικα. Είναι ιδρυτής και χορογράφος της Χοροθεατρικής Οµάδας X-it.

- Lali Ayguadé Company

Η Lali Ayguadé είναι Καταλανή ερμηνεύτρια και χορογράφος. Σπούδασε χορό στο Ωδείο Liceu (Βαρκελώνη), στο Institut del Teatre (Βαρκελώνη) και στη σχολή PARTS (Βρυξέλλες). Εκτοτε έχει συνεργαστεί με τους Publik Eye Company (υπό τη διεύθυνση της Carmen Mehnert), Akram Khan Company, Hofesh Shechter, Marcos Morau, Roberto Olivan και Baró d’Evel, μεταξύ άλλων. Ο Guilhem Chatir είναι Γάλλος χορευτής και χορογράφος. Το ενδιαφέρον του για το χιπ χοπ και το τσίρκο τον οδήγησε στο Conservatoire à Rayonnement Régional της Τουλούζης. Στη συνέχεια σπούδασε στο Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (2010) και στη σχολή PARTS (Βρυξέλλες, 2013). Τον Guilhem Chatir, που πρόσφατα έγινε μέλος της ομάδας Akram Khan Company, αντικαθιστά επί σκηνής ο Καταλανός χορευτής Lisard Tranis.

- kóka&panú

Το ντουέτο kóka&panú ιδρύθηκε το 2018 από τη χορεύτρια/χορoγράφο Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και τον μουσικό/συνθέτη Παναγιώτη Μανουηλίδη. Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς χορογράφους παγκοσμίως, όπως ο Akram Khan, Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Roberto Olivan, RootlessRoot και Jukstapoz. Ο μουσικός/συνθέτης Παναγιώτης Μανουηλίδης ζει στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί ως συνθέτης και μουσικός με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Münchner Kammerspiele, τους RootlessRoot, το Baumstrasse κ.ά.

- Viktor Černický

Ο Viktor Černický δημιουργεί έργα που ισορροπούν πάνω στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ χορού, περφόρμανς, τσίρκου και σωματικού θεάτρου. Είναι επικεφαλής του μακροπρόθεσμου ερευνητικού προγράμματος The Body as Object/The Object as Body, το οποίο εξετάζει τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ αντικειμένου και υποκειμενικής ατομικότητας του ερμηνευτή.

- Peeping Tom

Η Gabriela Carrizo και ο Franck Chartier ίδρυσαν την ομάδα Peeping Tom το 2000. Μαζί δημιούργησαν το πρώτο τους έργο με τίτλο Caravana (1999), από κοινού με την μακροχρόνια συνεργάτιδά τους Eurudike De Beul, και την ταινία Une vie inutile (2000).

- Laura Aris & Álvaro Esteban

Η Laura Aris είναι χορεύτρια, χορογράφος και διεθνώς αναγνωρισμένη δασκάλα χορού. Σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητη καλλιτέχνις, αναπτύσσοντας τις δικές της δημιουργικές πρακτικές, ερμηνεύοντας έργα τρίτων και δημιουργώντας σόλο και ομαδικά έργα. Ο Álvaro Esteban είναι απόφοιτος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μαδρίτης) και της Ισπανικής Βασιλικής Σχολής Χορού Mariemma με ειδίκευση στο σύγχρονο χορό. Μετά από χρόνια συνεργασιών με διαφορετικούς χορογράφους, καλλιτέχνες και ομάδες (Trasdanza, Larumbe Danza, Tenerife Dance Lab, Galego Choreographic Center, Natxo Montero, Cisco Aznar, and Elias Aguirre), άρχισε να εξερευνά την προσωπική του προσέγγιση στην κίνηση, βασιζόμενος σε τεχνικές αυτογνωσίας και διαλογισμού.

- Kirn Compagnie

Οι δίδυμοι Théo και Lucas Enriquez ξεκίνησαν μαθήματα τσίρκου σε ηλικία οκτώ ετών. Σπούδασαν τέχνες του τσίρκου στην προπαρασκευαστική σχολή Balthazar στο Μονπελιέ (Γαλλία) και στη συνέχεια στην École Supérieure des Arts du Cirque στις Βρυξέλλες. Δημιουργούν και παρουσιάζουν από κοινού τη δουλειά τους ως ακροβατικό ντουέτο.

- Ren Qing Cai Rang & Ελευθερία Ηλιοπούλου

Ο Ren Qing Cai περφόρμερ από το Θιβέτ, έλαβε πτυχίο Bachelor of Arts από το Minzu University της Κίνας. Υπήρξε πρώτος χορευτής των ομάδων χορού Gansu και Beijing9. Η Ελευθερία Ηλιοπούλου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει συνεργαστεί με τους Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Πένυ Διαμαντοπούλου και το Fluxum Foundation. Ως μέλος της Hellenic Dance Company, έχει χορέψει για τους Anton Lachky και Αντώνη Φωνιαδάκη.


- Iesu Escalante

Ακροβάτης, χορευτής, καλλιτέχνης του τσίρκου και των πολεμικών τεχνών, ο Iesu Escalante σπούδασε στο Μεξικό και την Κίνα (κινεζικές πολεμικές τέχνες και φιλοσοφία), ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του στον χορό, το θέατρο και την τέχνη του τσίρκου στη Βαρκελώνη και στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών Τσίρκου (CNAC) στη Γαλλία.

- Edivaldo Ernesto

Ο Edivaldo Ernesto με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη, είναι χορευτής, ειδικός στον αυτοσχεδιασμό, χορογράφος και δάσκαλος. Η δουλειά του είναι επηρεασμένη από την πατρίδα του και τους παραδοσιακούς χορούς της δυτικής Αφρικής.

- Αναστασία Βαλσαμάκη

Η Αναστασία Βαλσαμάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Τον Ιούνιο του 2016 έκανε το ντεμπούτο της ως χορογράφος με την παράσταση Sync και βραβεύτηκε από το δίκτυο Aerowaves ως μια από τους είκοσι καλύτερους ανερχόμενους χορογράφους στην Ευρώπη για το 2017.

- Ηλίας Χατζηγεωργίου

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι Αττικής. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην Ψυχολογία, και πιστοποιημένος coach από το Association for Coaching και το ΕΚΠΑ. Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος χορευτής hip hop και breakdance στην ηλικία των 10 ετών και μέχρι σήμερα έχει μαθητεύσει σε πολλά και ετερόκλητα είδη χορού.

- Ηρώ Κόντη

Η Ηρώ Κόντη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2012) και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2015). Έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια σε παραγωγές της Hellenic Dance Company.  

- Wonderground Dance Company

Η Roser Tutusaus σπούδασε χορό στη σχολή Artez DansAcademie in Arnhem (Holland) και δημοσιογραφία στο Universitat Autònoma της Βαρκελώνης. Στην Ολλανδία συνεργάστηκε με χορογράφους και ομάδες όπως οι Anouk van Dij, Giulio d’Anna, Anouke de Groot και Erik Kaiel. Ο Tom Weksler ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και με διαφόρων μορφών ακροβατικά από παιδί. Το 2009 αποφοίτησε από το Dancers and Choreographers Training Workshop στη Χάιφα. Η χορευτική ομάδα Wonderground είναι ο τρόπος μας να μοιραζόμαστε την τέχνη, την κίνηση, και τη δημιουργία.

- Ιωάννης Καρούνης

Ο Ιωάννης Καρούνης είναι performer και  χορογράφος. Είναι, επίσης, σκηνοθέτης, με ενδιαφέρον για το βίντεο και το ντοκιμαντέρ, και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών χορού Athens Video Dance Project

- Ben Fury & Simon Thierrée

Οι Ben Fury και Simon Thierrée γνωρίστηκαν στις Βρυξέλλες, στο σταυροδρόμι του σύγχρονου χορού και των τεχνών του τσίρκου. Ο Ben χορεύει συστηματικά για τους Sidi Larbi Cherkaoui και Fatou Traoré, ενώ ο Simon συνθέτει μουσική για κλασικά, τζαζ και τσιγγάνικα συγκροτήματα και παίζει μουσική για το τσίρκο και για ομάδες σύγχρονου χορού, όπως οι Rital Brocante και Les SlovaKs Dance Collective.

- Ευτυχία Στεφάνου

Η Ευτυχία Στεφάνου είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Σύγχρονου Χορού του Σάλτσμπουργκ (SEAD) και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο των σπουδών της στη SEAD ερμήνευσε χορογραφίες των Yvonne Rainer, Akram Khan και Wim Vandekeybus. Αυτή την περίοδο εξερευνά τις χορογραφικές της πτυχές σε συνεργασία με τον χορογράφο Jakob Jautz, τον μουσικό Σωτήρη Ζηλιασκόπουλο (Τzitzifriki[a]) και την εικαστικό Μαρίνα Φραγκιουδάκη.

- Δήμητρα Μερτζάνη

Η Δήμητρα Ελευθερία Μερτζάνη γεννήθηκε στην Καλαμάτα και είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Εργάζεται ως επαγγελματίας χορεύτρια τα τελευταία έξι χρόνια και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με χορογράφους όπως οι Χρήστος Παπαδόπουλος, Ερμίρα Γκόρο, Hannes Langolf, Τζένη Αργυρίου, Kat Valastur, Πατρίσια Απέργη, Αντώνης Φωνιαδάκης και Anton Lachky, δίνοντας παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

- Μαρία Μανουκιάν

Η Μαρία Μανουκιάν αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα το 2013 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ισραήλ, στη σχολή Mateh Asher School of Performing Arts, όπου εκπαιδεύτηκε στην τεχνική Gaga. Εχει εργαστεί ως performer στο Ισραήλ για τους Slomi Bitton, Noa Zuk, Anat Grigorio και Martin Harriague.


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα