Sunday 14 June 2020

Ψυχολογία στην καθημερινότητα | Σχέσεις: Ισορροπώντας ανάμεσα στο αναγκαίο και το αδύνατο

Because I want the eggs” 
(“Annie Hall”, by Woody Allen, 1977)

Οι ανθρώπινες σχέσεις συνεπάγονται επιβραβεύσεις και απολαβές όσο και δυσκολίες, οι οποίες συχνά τις μετατρέπουν σε αδιάκοπη πάλη. Ωστόσο, παρά τις επώδυνες συγκρούσεις, τις διαψεύσεις και τις απογοητεύσεις, δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Η επιθυμία να έρθουμε κοντά με έναν άλλον άνθρωπο, να μοιρασθούμε σκέψεις, φόβους, επιθυμίες και στόχους, να βιώσουμε συγκινήσεις, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, είναι τόσο ζωτική, που μας ωθεί να ξαναπροσπαθήσουμε μετά από κάθε ρήξη, να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή, να παλέψουμε για τη διατήρησή τους. Κι όταν η λήξη είναι πλέον οριστική, (ξε)περνώντας το στάδιο της θλίψης, να επενδύσουμε ξανά στη δημιουργία, να διαψεύσουμε αυτό που μέχρι πριν λίγο έμοιαζε αδύνατο, ακυρώνοντας την εμπειρία της προηγούμενης απώλειας με την προοπτική μιας νέας σχέσης.

Οι σχέσεις είναι σημαντικές γιατί, πέρα από την αναγκαία συντροφικότητα, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, προσφέρουν κάτι ζωτικό ως προς την εικόνα που διατηρούμε για τον εαυτό μας. Μέσα από την ματιά του άλλου, νιώθουμε ξεχωριστοί, επιθυμητοί και αποδεκτοί γι’ αυτό που είμαστε αλλά και για όσα θα θέλαμε να είμαστε.  Παράλληλα,  μέσω της εξιδανίκευσης, αναγνωρίζουμε στον άλλον όχι μόνο χαρακτηριστικά που κατέχει, αλλά εξίσου και ιδιότητες που αισθανόμαστε ότι μας λείπουν ή που θεωρούμε ότι δεν έχουμε σε αρκετό βαθμό.  Η αγάπη και η αποδοχή του προς εμάς έρχεται τότε να συμπληρώσει την εικόνα που διατηρούμε για τον εαυτό μας καθώς λειτουργεί ως καθρέφτισμα και επιβεβαίωση των ιδιοτήτων που επιθυμούμε να κατέχουμε.

Στη διάρκεια μιας σχέσης, πολλά από τα στοιχεία που παραλήφθηκαν ή παραβλέφθηκαν αναφορικά με την εικόνα του άλλου, αναδύονται σταδιακά, συμπληρώνοντάς την με ένα πιο ρεαλιστικό τρόπο. Προκύπτει τότε το ερώτημα, πόσο καθαρά βλέπουμε το σύντροφο μας; Πόσα από αυτά που φανταζόμαστε ή περιμένουμε δεν συνιστούν αυτο-εκπληρούμενες προφητείες, μια αναπαραγωγή στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων που έρχονται να επιβεβαιώσουν τις σιωπηλές προβλέψεις μας με αφορμή προηγούμενες εμπειρίες;



Κάθε σχέση μας φέρνει αναπόφευκτα αντιμέτωπους με επαναλήψεις ως προς το παρελθόν, μέσα από ένα συνονθύλευμα προσδοκιών και βιωμάτων, που την επηρεάζουν και τη διαμορφώνουν. Κάθε μέρος της σχέσης κουβαλάει τη δική του ιστορία, βιώματα προηγούμενων σχέσεων, δικών του ή των γονιών του, τα οποία αντιστοιχούν σε ρόλους που ο καθένας αναλαμβάνει ή αποδίδει στον άλλον, μια ολόκληρη ακολουθία προσδοκιών και προκαταλήψεων που καλούνται και οι δυο να ταιριάξουν σαν κομμάτια ενός τεράστιου γρίφου. Ωστόσο, συνεχίζουμε να τις επιδιώκουμε, να τις κυνηγάμε, να ελπίζουμε, να παλεύουμε γι’ αυτές ακόμη κι αν αυτό που προσδοκούμε μοιάζει μακρινό, παράλογο ή ανέφικτο.

Ο ΓούντυΆλλεν, στον επίλογο της ταινίας «Νευρικός Εραστής» (AnnieHall, 1977), διηγείται ένα ανέκδοτο:
Κάποιος επισκέπτεται έναν ψυχίατρο:
-«Γιατρέ», του λέει, «ο αδερφός μου νομίζει ότι είναι κότα».
-«Γιατί δεν τον στέλνεις στο ψυχιατρείο;» τον ρωτάει ο ψυχίατρος
-«Γιατί θέλω τα αβγά»

Οι σχέσεις μας φέρνουν συχνά αντιμέτωπους με αντιφάσεις και δυσκολίες, με τον άλλον και με τον εαυτό μας. Θα αποτελέσει άραγε η απόκλιση ανάμεσα σε αυτό που φανταστήκαμε και σε αυτό το οποίο διαπιστώνουμε στην πράξη, ευκαιρία για μετάβαση από την «υγιή τρέλα» του έρωτα σε ένα βαθύτερο συναίσθημα αγάπης, κατανόησης, και σταθερού δεσμού;  Ή μήπως θα λειτουργήσει ως καίρια ρωγμή στο ονειρικό σχήμα που καθώς αποκαλύπτεται, κινδυνεύει να απομυθοποιηθεί;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι αντανάκλαση της ικανότητάς μας να διαχειριζόμαστε τις διαψεύσεις σε σχέση με τη δική μας εικόνα. Όσο αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις μας και προσπαθούμε να τις συμπληρώσουμε μέσα από μια διαδικασία ατομικής αναζήτησης και όχι αποκλειστικά σε αναφορά με κάποιον άλλον, τόσο καταφέρνουμε να είμαστε αντικειμενικοί και να αξιολογούμε με επιείκεια τις όποιες νέες διαπιστώσεις σε σχέση με την εικόνα του άλλου.

Η φαντασίωση του άλλου μισού, ως συμβολική αποτύπωση της επιθυμίας μας για τον άλλον, αναπόφευκτα παραβλέπει την αναγκαιότητα να είμαστε ολόκληροι από μόνοι μας.
Ωστόσο, όταν ο άλλος παύει να είναι συνοδοιπόρος, αλλά λειτουργεί ως ζωτικό συμπλήρωμα ιδιοτήτων και στοιχείων που μας λείπουν, η σχέση κινδυνεύει να μετατραπεί σε προσδοκία συμβιωτικής συνύπαρξης. Η αναπόφευκτη αποδυνάμωση της εξιδανίκευσης εκλαμβάνεται τότε ως διάψευση, ως προδοσία, που συνιστά απειλή για τη σχέση αλλά και για την εικόνα του εαυτού μας, που υπάρχει κυρίως σε αναφορά με τον άλλον αλλά όχι ανεξάρτητα από αυτόν.

Χρειαζόμαστε τις σχέσεις ως συμπλήρωμα, ως στήριξη αλλά πάντα σε σχέση με μια εικόνα εαυτού που είναι πλήρης ως μονάδα. Έτσι ώστε η διαπίστωση ότι ο άλλος δεν κατέχει σε υπερθετικό βαθμό κάποιες από τις ιδιότητες που του αναγνωρίζαμε, να μην λειτουργήσει ως πλήγμα για την αυτό-εικόνα μας αλλά σαν ευκαιρία για μετάβαση από τη φαντασιακή διάσταση του έρωτα σε μια πιο ρεαλιστική  αποτίμηση της σχέσης. Μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ισορροπημένη συνύπαρξη με τον άλλον, που όσο κι αν μοιάζει δύσκολη ή μακρινή, θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να παλεύουμε γι’ αυτήν. Γιατί «θέλουμε τα αβγά».

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα