Thursday 2 April 2020

Το τελευταίο χτύπημα του Peregrine Pollen

Ο Peregrine Pollen, που αναζωογόνησε τη βιομηχανία των ευρωπαϊκών δημοπρασιών και προετοίμασε το έδαφος για την άνθηση της αγοράς τέχνης του 21ου αιώνα, έφυγε από την ζωή τον Φεβρουάριο σε ηλικία 89 ετών. Ο Pollen υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της διεθνούς επέκτασης της Sotheby's στη δεκαετία του 1960 και του 1970, έβαλε τον οίκο στο χώρο της τέχνης και στην συνέχεια την ανέπτυξε τόσο πολύ σε αυτήν, ώστε πλέον η διεθνής παρουσία του στον χώρο να θεωρείτε de facto standard.

Ο Peregrine Michael Hungerford Pollen, οπως ήταν το πλήρες όνομα του, ήταν ένας άγγλος δημοπράτης της περασμένης γενιάς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Parke-Bernet στη δεκαετία του 1960, η οποία εξαγοράστηκε από την Sotheby's. Ήταν γνωστός για τη διεύρυνση της δημοπρασίας στη Βόρεια Αμερική. Η κορύφωση της καριέρας του όμως βρίσκεται αλλού, και είναι αυτή που άλλαξε για πάντα την διεθνή αγορά της τέχνης.



Στις 15 Οκτωβρίου 1958 o Peregrine Pollen ήταν στο Sotheby's του Λονδίνου μόλις 11 μήνες - εργάστηκε πρώτα στο τμήμα Old Master και έπειτα ως βοηθός του χαρισματικού προέδρου του Peter Williams - όταν η εταιρία έστησε μια εποικοδομητική πώληση, και σύγχρονα έργα ζωγραφικής από τη συλλογή του αείμνηστου τραπεζίτη της Νέας Υόρκης Harold Goldschmidt. Η αστυνομία έπρεπε να συγκρατήσει τα πλήθη στη New Bond Street, καθώς οι ηθοποιοί Kirk Douglas και Anthony Quinn, η αστέρας του μπαλέτου Margot Fonteyn και ο συγγραφέας Somerset Maugham ανάμεσα σε δεκάδες άλλους αστέρες της τέχνης και της διανόησης συμμετείχαν στην βραδυά. Οι επτά καμβάδες-τρεις Manets, δύο Cézannes, ένας Van Gogh, ένας Renoir, καθένας από αυτούς ένα αριστούργημα-έκανε £781.000, τότε το υψηλότερο ποσό που είχε πληρωθεί σε μεμωνομένο έργο σε δημοπρασία. Η πώληση Goldschmidt έφερε τις δημοπρασίες τέχνης στο προσκήνιο και τις εγκαθίδρυσε ως show business events, επηρέαζοντας καίρια στην διαμόρφωση του "χρηματιστηρίου" της σύγχρονης τέχνης, του μηχανισμού δηλαδή με τον οποίο αποτιμώνται τα έργα τέχνης στις διεθνείς πωλήσεις.

Τα νεανικά του χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον ποικίλα. Σπούδασε στο Eton και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μεταξύ των πρώτων του καθηκόντων, εργάστηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο και σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Για μικρά χρονικά διαστήματα δίδαξε Λατινικά, ενώ υπηρέτησε ως προσωπικός βοηθός στον βρετανό κυβερνήτη της Κένυας.

Πήγε στη δουλειά του στο Sotheby's το 1957, και έγινε βοηθός του Peter Wilson, του προέδρου του, ο οποίος το 1960 τον έκανε τον πρώτο εκπρόσωπο της πλήρους απασχόλησης της εταιρείας στη Νέα Υόρκη. Δημιούργησε γραφεία στο κτίριο Corning Glass, έναν νέο πύργο στην 5η Λεωφόρο. Η εξαγορά της Parke-Bernet έδωσε στην εταιρεία (η οποία διατήρησε το όνομα Parke-Bernet) μια αίθουσα πωλήσεων στη Νέα Υόρκη. Από εκεί, ο Pollen επέκτεινε την επιχείρηση, ανοίγοντας μια γκαλερί παρουσίασης στο Χιούστον, ένα γραφείο στο Ντένβερ και το 1968 ένα πωλητήριο στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ο κ. Pollen αποχώρησε από τη Νέα Υόρκη το 1972 και επέστρεψε στην Αγγλία για να γίνει αντιπρόεδρος της Sotheby's. Αποσύρθηκε το 1982.

Παντρεύτηκε την Patricia Helen Barry το 1958. Το ζευγάρι είχε τρία παιδιά, τη Bella, τη Susannah και τον Marcus, προτού διαζυγίσει το 1972. Πριν ξαναπαντρευτεί έξι χρόνια αργότερα, ο κ. Pollen είχε δύο παιδιά με την Amanda Willis, τον Josh και τον Lally. Η σύζυγός του πέθανε το 2016. Εκτός από τα πέντε παιδιά του, οι απογονοι του περιλαμβάνουν 11 εγγόνια.


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα