Wednesday 11 December 2019

Παράσταση και Αφαίρεση: Εκλεκτικές συγγένειες -Γιώργης Κορδώνης: Η ζωγραφική σα πρώτη ύλη

O Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της έκθεσης Παράσταση και Αφαίρεση: Εκλεκτικές συγγένειες που διοργανώνει και επιμελείται στην Arte Visione (Πηλίου 5, πλατεία Κολιάτσου, Πατήσια). Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 20.00 (οκτώ το βράδυ).

Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση συγκαταλέγεται o Γιώργης Κορδώνης, ο οποίος γράφει αυτοπαρουσιαζόμενος (διατηρείται η ορθογραφία του κειμένου): "Ανακάληψα την ζωγραφική μετά τα 21 γεγονός που την είχε αφήσει έξω απο ενοχές για παρατημένα ωδεία και εφηβικες υπερβολές. Δούλεψα πολύ για 1 χρονο σε εργαστήριο σχεδίου. Στα 22 μετακόμισα σε ημιλυόμενο κοντά στην θάλασσα όπου συνέχισα να δουλεύω απο καθρέφτες τον έναν απέναντι στον άλλο και τον εαυτό μου στην μέση σαν μοντέλο. Στα 24 έφυγα για εναν χρόνο στην Πράγα και για πρώτη φορά ξεκίνησα να ζωγραφίζω με πιο προσωπικό τρόπο. Ακολούθησαν 5 χρόνια όπου μόνο κανας μαστορας να βλεπε τι κάνω. Στα 30 (επιτέλους) θέλησα να ανοιχτώ και προσέγγησα τον Γιάννη Ψυχοπαίδη όπου η γνώμη του μιας και ήταν το πρώτο βλέμμα απ΄την σχολή με έστησε συμβολικά στα πόδια μου. Είχα λυσσαξει να βλέπω πίνακες σε λευκώματα καλλιτεχνών και σε ταξίδια απο κοντά. Στα 30 πρώτη φορά μπήκα στο ιντερνετ (2011!). Εκεί να δεις χαρά. Βρήκα άλλους ζωγράφους και έβγαλα ότι έκανα απ’την μυστικοπάθεια στο όπου να ναι.  Το 14 ξεκινάω να δουλεύω με φακούς στο χέρι και προκαλόντας ανάγλυφα φωτογραφίζοντας όλο και λιγότερο αντικειμενικά το ζωγραφικό έργο. Πριν 2 χρόνια πάνε τα πράγματα στα κόκκινα όπου συναντώ απο νοσοκομείο σε νοσοκομείο και χώρους φροντίδας ανθρώπους που αν ήταν στην στάση λεωφορείου θα νόμιζες ότι άνοιξε αρχαία σαρκοφάγος. Τα έργα δυναμώνουν σαν απο πείσμα. Αγριεύουν και είμαι ίσως στην πιο δημιουργική μου φάση. Στα 30 επίσης ξεκίνησα να πηγαίνω στα εγκαίνια της Αθήνας. Είχα μάθει στο βρίσκω ταινίες και κάθομαι σε μια σκοτεινή αίθουσα με άλλους και ξαφνικά έπρεπε να μπω σε μια φωτεινή αίθουσα όπου κοιτάς κυρίως τους άλλους. Ατομική Booze 2013 ,συμμετοχή το 2017 με 5 έργα στην ελληνοαμερικάνικη ένωση και το 2014 με 8 έργα στην δημοτική πινακοθήκη της Αθήνας στα πλαίσια φεστιβάλ.".Ο εικαστικός δημιουργός σε statement πoυ συνοδεύει την συμμετοχή του, δηλώνει: "Όταν ζωγραφίζω και λόγω πείρας πια το πάω στο τι θα προκαλέσει στην macro καμερούλα. Φτάνει στο χιλιοστό κοντά του σαν τα άλλα εργαλεια. Τα ονομάζω raw αρχεία ζωγραφικής γιατί όπως τα raw αρχεία είναι πιο ανοιχτα να τα δουλεψεις μετα στο φωτοσσοπ ετσι και το ζωγραφικο ειναι το ντοκουμεντο μιας διαδικασιας κι όχι το τελικό αποτέλεσμα. Με φακουδάκια και ανάγλυφα προκύπτει η τελικη ψηφιακή εικόνα.".

Το θέμα της  έκθεσης είναι η ανίχνευση της επιρροής των ευρωπαϊκών κινημάτων αφαίρεσης κατόπιν του Β Παγκοσμίου πολέμου στην ζωγραφική, ως καταγωγικώς εγγύτερα στην σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, έναντι της ριζοσπαστικής συλλήβδην επιβίβασης στο άρμα του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού. Παράσταση με αφαίρεση, αφηρημένη, μινιμαλ ή σε οποιοδήποτε άλλο είδος εντασσόμενη, η νέα ελληνική σκηνή τέχνης παρουσιάζει στοιχεία αυτονόμησης και ιδιομορφίας. Όπως πράττει ο Γκαίτε στις "Εκλεκτικές συγγένειες", σε αυτή την έκθεση αναζητούμε να αναδείξουμε μέσα από τα έργα νέων καλλιτεχνών τους μηχανισμούς και τις σχέσεις που συνδέουν και χωρίζουν τους ανθρώπους στη νεωτερικότητα και το εικαστικό διακύβευμα του σήμερα. Αν το ζητούμενο σήμερα είναι η σύνδεση των σύγχρονων προβληματισμών με την εικαστική παραγωγή των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται εικαστικά στην Ελλάδα, άλλο τόσο σημαντικό είναι το κρίσιμο ζήτημα της εικαστικής Παιδείας του γενικότερου κοινού. Η δύσκολη ιστορία της Ελλάδας μέσα από δικτατορίες, Βαλκανικούς  και δύο Παγκόσμιους ανέκοψε την δυνατότητα των εικαστικών τεχνών να εξελιχτούν παράλληλα με την διεθνή σκηνή της τέχνης μέχρι πρόσφατα. Σήμερα, η νεότερη γενιά Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών αναζητά παρόν και μέλλον εντός και εκτός των συνόρων, απαντώντας σε Ελληνικά διακυβεύματα και την ζήτηση για κοινωνική πρόοδο. Στην γενιά αυτή δίνεται η δυνατότητα σήμερα να εναρμονιστεί με την εξέλιξη της τέχνης σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να αντλήσει από μια ποικιλία επιρροών που έλκουν την καταγωγή σε συγγενέστερες με την Ελληνική τέχνη φόρμες, όπως άρχισαν να βρίσκουν την έκφραση τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εξής, όταν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της χώρας το επέτρεψαν, με ένα δεύτερο κύμα από το 2010 και μετά, όταν τα κοινωνικά διακυβεύματα το επέβαλαν”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Επιμέλειας.

Στην έκθεση συμβάλλουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής  οι εικαστικοί καλλιτέχνες Μανώλης Πέντες, Κωνσταντίνος Μεννής, Γιώργος Βράνος, Καληάνθη Βογδοπούλου, Μαρία Σταμάτη, Φωτεινή Πολυχρόνου, Δήμητρα Τζόκα, Μανώλης Μπίτζος, Αμαλία Μποζίνου Κεχαγιά, Σπύρος Ρωμάνος, Γιάννης Καμίνης, Δημήτρης Κρίστιτς, Σταύρος Αποστόλου, Γιάννης Ιωαννίδης, Χρήστος Αλατσάκης, Γιώργης Κορδώνης, Βασιλεία Τάτση, Φίλιππος Καλαμάρας.

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019, και θα είναι  επισκέψιμη από το κοινό σε όλη την διάρκεια της, κατά τις ημέρες / ώρες: Δευτέρα 11:30 - 16:00, Τρίτη 16:00 - 20:30, Τετάρτη  11:30 16:00, Πέμπτη & Παρασκευή 16:00 - 20:30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα