Tuesday, 8 October 2019

54α Δημήτρια | Violet Louise: Παράξενες Ιστορίες


H Violet Louise (Louiza Kostoula) παρουσιάζει  στις 8 & 9 Οκτωβρίου στις 21.00 μ.μ, στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, την οπτικοακουστική παράσταση Παράξενες Ιστορίες, παραγωγής Φεστιβάλ Αθηνών 2018. Η παράσταση είναι μια σύνθεση, από αποσπάσματα ιστοριών τρόμου, ποιημτων, επιστολών και δοκιμίων του διεθνούς φήμης συγγραφέα Edgar Alan Poe, βασισμένη στον ήχο, την εικόνα και τη μουσική.

Ο ίδιος ο Poe ήταν απόλυτα πεπεισμένος για τη σύνδεση της μουσικής και της λογοτεχνίας Oι Παράξενες Ιστορίες παρουσιάστηκαν σε σημαντικά Φεστιβάλ στην Ιταλία και έλαβαν εξαιρετικές κριτικές από τον εγχώριο και διεθνή τύπο.


Συσκευές που παράγουν ήχο, φως και εικόνα, δημιουργούν την ατμόσφαιρα ενός περίεργου εργαστηρίου επί σκηνής.Τα υλικά της παράστασης (ήχος, μουσική, βίντεο) είναι και αυτά πρωτότυπα, ενώ η μίξη τους γίνεται ζωντανά επί σκηνής. Οι δύο ερμηνευτές επί σκηνής (η Αγλαϊα Παππά και η Λουίζα Κωστούλα), από κοινού με τη δημιουργική ομάδα (Studio19, Σάκης Μπιρμπίλης), αποτελούν μία τέλεια συγχρονισμένη ορχήστρα πολυμέσων.

Παράξενες Ιστορίες, διερευνούν το μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Ένα μυστηριώδες κορίτσι επισκέπτεται μία γυναίκα, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα και μεταμορφώνει το δωμάτιο της σε εργαστήριο μνήμης. Η γυναίκα ταξιδεύει μπρος πίσω στο χρόνο και αφηγείται τις ιστορίες του Poe σαν να είναι κομμάτια από το παρελθόν της, ενώ προετοιμάζεται για το τελευταίο ταξίδι της προς το Φως. Το Φως της Αιώνιας Αγάπης (Ε.Α.POE).

Trailer  της παράστασης


Συντελεστές

Σκηνοθεσία /Μετάφραση/ Μoυσική/ Oπτική & ηχητική δραματουργία: Violet Louise
Ερμηνεύουν: Aγλαΐα Παππά, Λουίζα Κωστούλα
Σχεδιασμός συστήματος αναπαραγωγής ήχου και εικόνας: Studio 19
Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης
Bίντεο: Bασίλης Κουντούρης ( Studio 19)
Ηχοληψία: Kώστας Μπώκος (Studio 19)
Κοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
Εικονοληψία: Blaec Cinematography (Άρης Παυλίδης),
Studio 19 (Bασίλης Κουντούρης)

Διάρκεια : 1h /15
Τιμή εισιστηρίου : 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Οι Παράξενες Ιστορίες είναι μία οπτικοακουστική αφήγηση σε διηγήματα και ιστορίες του Poe, βασισμένη στον ήχο και τη μουσική.Ο ίδιος ο Poe ήταν απόλυτα πεπεισμένος για τη σύνδεση της μουσικής και της λογοτεχνίας. Στο δοκίμιο του―Ποητική Αρχή― γράφει: [...] Και έτσι υπάρχει πολύ μικρή αμφιβολία, ότι στην ένωση της Ποίησης με τη Μουσική, θα ανακαλύψουμε το πιο ευρύ πεδίο για την εξέλιξη της ποίησης.
O Poe διακατέχεται από βαθειά πίστη για το ανθρώπινο είδος. Χαμένοι μέσα στο σκοτάδι, οι χαρακτήρες που δημιουργεί, έχουν την ικανότητα να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες. Και ενώ, σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι καθόλου προφανές, το όραμα του Poe για τo ανθρώπινο είδος φέρει θετικό πρόσημο.


Bιογραφικό

Η Violet Louise  (Louiza Kostoula), είναι σκηνοθέτης, μουσικός, performer και καλλιτχνης πολυμέσων που ερευνά το πεδίο της σύγχρονης αφήγησης. Είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, σπούδασε κλασσικό πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών ενώ παράλληλα πήρε το δίπλωμά στις παραστατικές τέχνες από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Οι παραστάσεις της κινούνται μεταξύ μουσικής συναυλίας – θεάτρου – εικαστικής εγκατάστασης. Eνδεικτικά: Παράξενες Ιστορίες, Φεστιβάλ Αθηνν, Festival Delle Colline Torinesi. Vie Festival, Tρώαδες, Αρχαίο Μουσείο Ολυμπίας, στις εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, Γράμματα στα Κοριτσάκια, Θέατρο Θησείο. Γράφει μουσική για παραστάσεις,  (Φεστιβάλ Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, Ίδρυμα Μ.Κακογιάννη).Kριτικές για τις Παράξενες Ιστορίες από τον εγχώριο & διεθνή τύπο

Η Violet Louise, κατάφερε να μεταφέρει και να εκφράσει τον σκοτεινό κόσμο αυτού του καταραμένου αμερικανού ρομαντικού του 19ου αιώνα, με τρόπο ιδεώδη.H Αγλαΐα Παππά ερμήνευσε απ’ τα σπλάχνα της τα ζοφερά αυτά κείμενα.
Mια παράσταση που την ανέδειξαν, σε αρμονική σύμπνοια, ο σχεδιασμός συστήματος αναπαραγωγής ήχου και εικόνας από το Studio 19, οι συγκλονιστικοί φωτισμοί -ναι, ήταν Πόου!- του Σάκη Μπιρμπίλη, τα εξαιρετικά, απόλυτα λειτουργικά, δεμένα με τον ήχο και τα κείμενα βίντεο του Βασίλη Κουντούρη του Studio 19, η ηχοληψία του Κώστα Μπώκου -του Studio 19, επίσης- και τα κοστούμια της Λίλιαν Ξυδιά- μια ευτυχής συγκυρία.
Γ.Σαρρηγιάνης, Τέταρτο Κουδούνι

Ένα διαδραστικό μυθόδραμα, που συνδυάζει το θέατρο, τη συναυλία και την εικαστική εγκατάσταση, με τους ηθοποιούς να λειτουργούν άλλοτε ως αφηγητές, άλλοτε ως ραψωδοί, προσφέροντας ένα πολυθέαμα νέο και συγχρόνως «παλαιό», που άνοιγε για όλους εμάς με φαντασία και τόλμη τη μόνη οδό διαφυγής από τα δίχτυα μιας «εξωπραγματικής» όσο και αληθινής πραγματικότητας.
Λέανδρος Πολενάκης, Aυγή

Oι Παράξενες Ιστορίες έδωσαν σάρκα και οστά στην ποίηση του Poe. Η Violet Louise, με τη χρήση της τεχνολογας δημιουργεί μία εξπρεσσιονιστική ατμόσφαιρα.
Tospirto
    
Μια παράσταση με μεγάλη δύναμη έκφρασης, που πρέπει κανείς να δει για να βιώσει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητά της, καρπός του μυαλού ενός καλλιτέχνη που αναμφίβολα αξίζει να τον ακολουθήσουμε στο μελλοντικό του μονοπάτι.
Ada Turco, Τeatrodamstorino

Μια παράσταση που μελετήθηκε λεπτομερώς, ένας πολύπλοκος αλλά τέλεια γραμμικός μηχανισμός πολυμέσων, η ουσιαστική επιστροφή ενός σημαντικού μέρους της τεράστιας κληρονομιάς του δημιουργού της λογοτεχνίας τρόμου.
Erica di Bennardo, Teatrionline

Η παράσταση, που γεννήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018, ανακτά και συναρμολογεί θραύσματα που εξάγονται από τα κείμενα του Edgar Allan Poe, σε μια βασανιστική, εφιάλτη διάσταση, ακολουθούμενη από όμορφα φωτιστικά εφέ οπτικοακουστικές προβολές και μυστηριώδεις ήχους.
Matteo Tamborrino, Κrapp’s last post


Περισσότερες πληροφορίες: www.violetlouise.com

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αίγινα ΑΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη Κρήτη Λάρισα Λήμνος Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παιδαγωγικά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό