Thursday 19 September 2019

Ατομική έκθεση της Πηνελόπης Βολτέρρα με τίτλο "Μακρόκοσμος" στην Αθήνα

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15. Θησείο) την ατομική έκθεση της εικαστικού Πηνελόπης Βολτέρρα με τίτλο "Μακρόκοσμος", και σας προσκαλεί να παραστείτε στα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 στις 20:00 (οκτώ το βράδυ) παρουσία της καλλιτέχνιδος.

"Η Πηνελόπη Βολτέρρα επιστρέφει εικαστικά στην Αθήνα, την γενέτειρα  της, με μια εντυπωσιακή σειρά έργων υπό τον τίτλο "Μακρόκοσμος". Η δημιουργός υπηρετεί εδώ και μερικές δεκατίες πιστά ένα είδος οραματικής και ονειρικής τέχνης, που διακρίνεται για την Ελληνικότητά του, συνδιαλέγεται με τις συμπαντικές δυνάμεις, μας υπενθυμίζει στιβαρά την φιλοσοφική καταγωγή μας και αποτυπώνει δυναμικά μια κοσμολογία - λίκνο της ανθρωπότητας. Τα 21 έργα της ωριμότητας της εικαστικού αποτελούν την ύλη της ατομικής έκθεσης της στην Αθήνα, είναι πρωτότυπα και εμπνέουν σεβασμό. Η σειρά "Μακρόκοσμος" εικάζει τις απαρχές εως την κατάληξη του σύμπαντος. Τα έργα αναπνένουν τον αρχαιοελληνικό Αιθέρα και εμπνέουν το αίσθημα εκείνο που διακατέχει καθέναν που συναισθάνθηκε μικρός μια πολύ σκοτεινή νύχτα στο ύπαιθρο κάτω από τον υπέροχο έναστρο ουρανο, τον σεβασμό και το μυστηριακό δέος και συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν αντικρυζει στον μικρόκοσμο το σύμπαν. Η πρώτη θέαση των εντυπωσιακών έργων φέρνει στο μυαλό τους πρώτους τέσσερις στίχους του ποιήματος "Οιωνοί της Αθωότητας"(Auguries of Innocence) του μυστικιστή καλλιτέχνη William Blake: "To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour".

(σε απόδοση)
"Για να δεις τον κόσμο σε ένα κόκκο άμμου
Και τον παράδεισο σε ένα αγριολούλουδο
Κράτησε το άπειρο στην παλάμη σου
Και την αιωνιότητα σε μια ώρα".

Μια εσωτερική ένταση είναι ακόμα πιο εμφανής στα αφαιρετικά έργα της σειράς. Η Βολτέρρα είναι ανθρωποκεντρική καλλιτέχνης και η απουσία της μορφής, ο καινοφανής εξπρεσσιονισμός στην αποτύπωση και τα ενδιαφέροντα χρώματα, που εναλλάσσουν το φως και την σκιά μέσα από ανάγλυφα έργα με ζωγραφικές ποιότητες επιτυγχάνουν ένα ολοφραστικό αποτέλεσμα αέναης κίνησης και μίξης. Σε καλλιτεχνική δήλωση που συνοδεύτει την σειρά η εικαστικός σημειώνει καίρια: "Κατά την άποψή μου η μεγαλύτερη θεμελιώδης αξία είναι η πανάρχαια ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει»,  που δημιουργεί το αιώνιο γίγνεσθαι, την γενεσιουργό ουσία που ρέει  από την ώθηση της δυναμικής της, η οποία διαμορφώνει την πολυμορφική κοσμική κτίση, κόσμους συνεχώς μεταλλασσόμενους, γιατί ο κάθε ένας γεννιέται μέσα από τον άλλον, κανένας σταθερός και αιώνιος αφού, η κίνησή τους είναι σπειροειδής. Το μόνο σταθερό σημείο η αεικίνητη δυνητική μήτρα. Με αυτή την τοποθέτηση εικάζω, απεικονίζω, πλάθω, από το τρισδιάστατο μικρόκοσμο την αντανάκλαση του  μακρόκοσμού μου. Απόκοσμος  τις περισσότερες φορές συμβολικός, αρχετυπικός που παραδίνομαι εμπιστευτικά στην καθοδήγηση της ολοκλήρωσης, της στιγμής που φανερώνει. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι η αποδοχή του, που με ωθεί να συνδημιουργήσω μαζί του και να  πλάσω, να σμιλεύσω, να αγγίξω τις μορφές του κόσμου του, να γίνω γέννα στην δημιουργία του, να μοιρασθώ τα συναισθήματά μου. Να είμαι ο τρισδιάστατος κόσμος του με επίγνωση."

Ο Θεωρητικός της Τέχνης Ιάσων Καιροφύλας σημειώνει σε ένα δοκίμιο του ότι "Ο εικαστικός καλλιτέχνης επαναγεωμετρεί ακούραστα την πραγματικότητα αναψηλαφώντας τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπου με τα -κατά τον Σάρτρ- καθεαυτά πράγματα, διερευνώντας την δυνατότητα συμβολής του στα διεαυτά, σε διαλεκτική σχέση με το Κάλλος που βρίσκεται παντού".  Σε 21 στιγμές η Πηνελόπη Βολτέρρα εισηγείται μια δισυπόστατη Α-λήθεια -από το στερητικό "α-" και το συνθετικό "λήθη": αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί ή αυτό που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει; ", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος. 

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, και είναι επισκέψιμη με είσοδο ελεύθερη για το κοινό κατά τις μέρες/ώρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11-15.00 Κυριακή κλειστά.

Συνοπτικό Βιογραφικό
Η Πηνελόπη Βολτέρρα είναι εικαστική καλλιτέχνης και ποιήτρια. Κύρια μέσα της εικαστικής έκφρασής της είναι η ζωγραφική και η γλυπτική. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αθηναικό τεχνολογικό ινστιτούτο, και αργότερα ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ενώ νωρίς εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Ιδρυτικό μέλος της Αίθουσας Τέχνης Κέρκυρας, μέλος της ομάδας ArtStudioEst (1992-2004), έχει δείξει την δουλειά της σε 21 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής στην Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία, και σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στις Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μεξικό, Πορτογαλία, Λιθουανία. Εργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Πλήρες βιογραφικό της σημαντικής εικαστικού θα βρείτε ΕΔΩ.

Σχετικά με την  Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Βασικός στόχος της Chili Art Gallery είναι η υποστήριξη ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών. Ανακαλύψτε περισσότερα: chiliart.gr 

Χορηγός Φωτογράφισης:
Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας: 
Arts & Antiques CCR | www.artsantiquesccr.gr  
Polis Magazino | www.polismagazino.gr

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα