Sunday 1 September 2019

Μη χάσετε την έκθεση Bianco, Nero e altre storie στην Casa Bianca

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2019 διαρκεί η "Bianco, Nero e altre storie", μια περιοδική έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, που σκοπεύει με επιλεγμένα έργα από τη συλλογή της, να εκθέσει το πρωταρχικό ερώτημα και τη βάση της δημιουργίας του εικαστικού έργου, την αλληλεπίδραση του φωτός με τη σκιά, του άσπρου με το μαύρο.
Εξ’ ορισμού, το φως αποτελεί το αίτιο που διεγείρει το αισθητήριο της όρασης, η ακτινοβολία που κάνει τα αντικείμενα του κόσμου ορατά.

Με τη βοήθεια του φωτός και της έλλειψής του, της σκιάς, αντιλαμβανόμαστε το σχήμα, τον όγκο και το χρώμα των αντικειμένων. Η απόσταση της φωτεινής πηγής και η κατεύθυνση του φωτός δημιουργεί  φωτεινές και σκιερές επιφάνειες, και έτσι αντιλαμβανόμαστε τον προσανατολισμό τους, την απόσταση μεταξύ τους  και αυτών, από το θεατή.

Και στην Τέχνη, αντίστοιχα,  το εικαστικό έργο – ως αντικείμενο κατασκευασμένο, γίνεται αντιληπτό με την αλληλεπίδραση του φωτός με τη σκιά. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί βασική παράμετρο εκδήλωσης και ανάπτυξής της Τέχνης.

Από την αρχαιότητα, και σε κάθε εποχή, οι καλλιτέχνες αγωνιούν να χειριστούν το φως και το σκοτάδι.  Στη ζωγραφική, το φως προσδιορίζει το εικαστικό αποτέλεσμα, την ίδια την εικόνα. Στη γλυπτική, το έργο ζει με το φως, η υπόστασή του καθορίζεται από την ύπαρξη του φωτός και η πλαστικότητά του επιτυγχάνεται από την αξία, την ποιότητα, την ποσότητα και την έντασή του.Τα έργα της έκθεσης επιβάλλονται μέσα από το δίπολο των δύο αρχετυπικών μη-χρωμάτων: άσπρο και μαύρο, ή φως και σκιά. Από το μαθηματικό συμβολισμό του Ξενάκη, στην επεκτατική χειρονομία του Παλτίδη, και από τη μεσογειακή λιτότητα του Αλευρά, στον αφηγηματικό λυρισμό του Βαρλάμου, από τη διαυγή επιμέλεια της χαρακτικής του Νικολαΐδη, στο δυναμισμό του σχεδίου του Δημητρέα, διαφορετικοί καλλιτέχνες, από διαφορετικές γενιές, και με άλλα εικαστικά μέσα ο καθένας, πραγματεύονται ουσιαστικά το ίδιο, το θεμελιώδες επιδιωκόμενο. Φως και σκοτάδι.

Η ιταλική εκφορά του άσπρο-μαύρο, στον τίτλο, υπαινίσσεται και συνδέει με το θέμα της έκθεσης, το κτίριο της Casa Bianca και το όνομα της πρώτης ιδιοκτήτριας, Bianca. Η συνολική αίσθηση της έντονης αντίθεσης κυριαρχεί και αντιπαραβάλλεται στο θέλγητρο όποιου άλλου χρώματος. Και κάποτε διαταράσσεται με την προσθήκη χρώματος, όπως ο υπότιτλος, άλλες ιστορίες- altre storie-σημειώνει.

Παρουσιάζονται έργα των: Χρήστου Αλευρά, Κωνσταντίνου Αργυριάδη, Γιώργου Βαρλάμου, Νικόλαου Γύζη, Βαγγέλη Δημητρέα, Σωκράτη Ιορδανίδη, Κώστα Καράνου, Στέλιου Κουπέγκου, Απόστολου Μαϊκίδη, Γιώργου Μόσχου, Χρόνη Μπότσογλου, Νίκου Νικολαΐδη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Κωνσταντίνου Παλτίδη, Πάνου Παπανάκου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σβορώνου, Γιώργου Σικελιώτη, Δημήτρη Ταντανόζη, Μανόλη Τζομπανάκη, Γιώργου Τσακίρη.

Επιμέλεια Αλεξία Ξαφοπούλου, Εικαστικός | Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης
Χαρά Θεοχάρους, Ιστορικός Τέχνης Δημοτικής Πινακοθήκης

Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη
Τρίτη, Τετάρτη Παρασκευή και Σάββατο  10.00-16.00 Πέμπτη 10.00-18.00
Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα