Tuesday 27 August 2019

Τάσος Μαντζαβίνος, Εγώ κι ο δράκος

Τη μορφή του δράκου και την ατμόσφαιρα από τα παραμύθια και τις διηγήσεις των παιδικών χρόνων φέρνει ο Τάσος Μαντζαβίνος στην Πινακοθήκη Γκίκα, εκεί όπου η πλούσια πνευματική μας παράδοση συναντά τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Ζωγράφος μπολιασμένος στον μύθο και τη λαϊκή τέχνη, ο Μαντζαβίνος έλκεται σταθερά από την ιστορική συνέχεια, όπως εκφράζεται στη βυζαντινή ζωγραφική, στον Καραγκιόζη και τον Κόντογλου.

Ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα της τέχνης του δημιουργού, ο δράκος ή το δρακόφιδο, επανέρχεται με μεγάλη ένταση στο έργο του. Πρόκειται για τον εξανθρωπισμένο, τον «καλό» δράκο, που φροντίζει κι ο ίδιος ο Μαντζαβίνος σε ένα έργο του να επισημάνει με τη λέξη «καλός». Πολύ συχνά μάλιστα, ταυτίζεται προβολικά μαζί του, όπου ο δράκος είναι ο «ξένος», ένας μοναχικός παρατηρητής που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης, έξω από την κοινωνία των ανθρώπων. «Ένας έκπτωτος ήρωας που εκπροσωπεί το παλαιό ήθος» λέει ο δημιουργός. 

Ο Μαντζαβίνος μέσα από το εργαστήρι του, «ασφαλής» μέσα στα παλιά αντικείμενα και τα παιχνίδια που συλλέγει από το Μοναστηράκι, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ασκητή. Φέρεται ως να είναι αυτός που θέλει να πειθαρχήσει στις Σειρήνες. Βιώνει αυτή την αντίφαση, και είναι φορές που μοιάζει να απαρνιέται την ίδια την εποχή για χάρη του «παλαιού ήθους». Και σαν άλλος δράκος, επιχειρεί να χαράξει την αυγή ενός κόσμου. Εκτός από τα σχέδια και τα ζωγραφικά του έργα, ο καλλιτέχνης μας «αποκαλύπτεται» στα τελευταία του έργα σε «κεντήματα», όπως του αρέσει να τα αποκαλεί, κατασκευές με τσίγκο, ξύλο και άλλα υλικά επάνω σε ζαροκούτια ακόμη και σε τραπέζια. 


Ο ζωγράφος μόνο ξένος δεν είναι στο Μουσείο Μπενάκη. Το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεσή του στο κτίριο της Πειραιώς, οπότε και κυκλοφόρησε μονογραφική μελέτη για το σύνολο του έργου του έως τότε. Είναι μια επιστροφή σε έναν χώρο οικείο, όπου ο Τάσος Μαντζαβίνος συνομιλεί με τον Σπαθάρη, καθώς και με όλη τη γενιά του ’30, απολύτως συντονισμένα στο πνεύμα του Άγγελου Δεληβορριά, στον οποίο και αφιερώνεται το γεγονός. 

 Η έκθεση και ο κατάλογος που τη συνοδεύει, πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πινακοθήκης Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου και επιμελητή τον ιστορικό τέχνης Γιώργο Μυλωνά.

Πινακοθήκη Γκίκα
Εγκαίνια: 6 Νοεμβρίου 2019
Διάρκεια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου 2019 – 4 Ιανουαρίου 2020

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα