Wednesday 21 August 2019

Πρέσπες 2019: Φεστιβάλ αφιερωμένο στην μνήμη του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλο

Το μακροβιότερο Ελληνικό Φεστιβάλ κλείνει φέτος 30 χρόνια. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην μνήμη του καθηγητή  Νίκου Μουτσόπουλου γιατί όπως δηλώνουν οι οργανωτές, αυτός ανέσκαψε την βυζαντινή Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, και με το πολυετές κα πολυσχιδές έργο του ανέδειξε το Βυζαντινό παρελθόν της Πρέσπας. «Οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στο πρόσωπο του για την αφοσίωση που έδειξε στον τόπο μας ως μέλλον και όχι ως παρελθόν» τόνισε ο Γιώργος Λιάνης. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η πλωτή γέφυρα που συνδέει το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου με την στεριά και που κατασκευάστηκε το 2000 θα φέρει το όνομα του αείμνηστου καθηγητή.  Το πρόγραμμα των «Πρεσπών» περιλαμβάνει:

Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων με μουσική  εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Λιμνοχώρι δίπλα στην λίμνη Ζάζαρη με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και την Λιζέτα Νικολάου  .



Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, εκδήλωση για τα  95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με μεγάλη συναυλία στο νέο Πάρκο Φλώρινας όπου θα τραγουδήσουν ο Βασίλης  Λέκκας, η Πάολα  και η Έλενα Φερεντίνου.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου στην Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου σε μια μυσταγωγική βραδιά ο Μανόλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο αλλά και σε άλλους Έλληνες ποιητές από τον Σολωμό, τον Βάρναλη, τον Λειβαδίτη, τον  Αναγνωστάκη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο και τον  Ελύτη μέχρι τους νεότερους Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο.  Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koc θα τραγουδήσουν μελωδίες και συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.  Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μουτσόπουλο τον αρχαιολόγο που αναστήλωσε την επιβλητική βασιλική.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις όχθες του Σακουλέβα στην πόλη της Φλώρινας θα τραγουδήσει ο  Κώστας Χατζής ενώ στο δεύτερο μέρος την σκυτάλη θα πάρει η πληθωρική  Ρένα Μόρφη με την ορχήστρα των «Ιμάμ μπαϊλντί».

Τέλος την Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας θα γίνει αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και τα 40 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας»  όπου ο Ελύτης συναντά την μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουριά ενώ απαγγέλουν η Ιουλίττα Ηλιόπουλου και ο  Αχιλλέας Κυριακίδης.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα