Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15 Θησείο 11851, Αθήνα) την έκθεση ομάδας εικαστικών καλλιτεχνών που επικεντρώνονται στην υδατογραφια με τίτλο “Χρώμα σε Νερό”, και σας προσκαλεί να την επισκεφτείτε μέχρι το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019.
Στην έκθεση παρουσιάζει έργα της και η Τίτα Σταύρου, η οποία γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Μαθήτευσε στο εργαστήρι του σκηνογράφου - ζωγράφου Παύλου Βλάχου (1921-2002). 1976-1977, ελεύθερες σπουδές στο Δ. Βερολίνο. 1979-1999, εργάζεται σε βιβλιοπωλεία, εκδ. οίκους και στη διακόσμηση. 1999-2006, διδάσκει εικαστικά στο πρόγραμμα απεξάρτησης "Παρέμβαση" του ΚΕΘΕΑ. 2007-εργάζεται στο εργαστήρι της στη Ραφήνα. Δημοσιεύει άρθρα τέχνης στο otherside. gr . Απο το 2015 μέχρι σήμερα, κάθε 1η Παρασκευή του μήνα, κάνει παρουσιάσεις Τέχνης με πρωτότυπα θέματα, στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Εχει κανει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές .
"
Fleurs - Situations.... Οι δύο αυτές σειρές έργων δημιουργήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και μέ την ίδια αφορμή . Ο τρόπος, το ασυνείδητο της χειρονομίας και η αφορμή, το ατελείωτο παιχνίδι του χρώματος και του χαρτιού με αφεντικό το Νερό. Με χάιδεμα αλλά και πίεση του πινέλου, ελέγχου και ανεξέλεκτου της αποροφητικότητας του κάθε χαρτιού, ζωγραφίζω αθέατους τόπους, με φόρμες αρμονικές έως δυσάρεστες. Έτσι τα “Λουλούδια” μου (σε 14 συνολικά έργα ) είναι μία οπτική ανθρωπομορφικών καταστάσεων με ειρωνεία και τραγικότητα. Ενώ οι “Καταστάσεις” (15 συνολικά έργα) αφήνονται εξ ολοκλήρου στο μή ορατό και στις εσωτερικές προσλαμβάνουσες του κάθε αποδέκτη. Εικαστικά υπαρξιακά όνειρα και τα δύο καταδυναστευμένα από τη Ζωή και το Νερό..", επισημαίνει σε καλλιτεχνική δήλωση της με αφορμή την έκθεση.
Σημειώνει ο κ. Καπράλος στο κείμενο επιμέλειας: "
Η έκθεση έχει ως θέμα την ανάδειξη της σύγχρονης υδατογραφίας μέσα από τα έργα ανερχόμενων Ελληνων δημιουργών, μία σκηνή εν πολλοίς υποτιμημένη εξαιτίας αφενός μιας εγκαθιδρυμένης λαθεμένης άποψης στην Ελλάδα που θέλει το μέσο συνδεδμένο με μια στενή γκάμα θεμάτων στην ζωγραφική θεωρώντας το “περιορισμένων δυνατοτήτων”, και αφετέρου με μια συγκεκριμένη τεχνοτροπία που κυριάρχησε στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου μέχρι πριν 20 χρόνια. Εντούτοις, η νεότερη γενιά καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο την υδατογραφία, έχουν στα χέρια τους μια απαράμιλη σε αριθμό και σε εκφραστικό βάθος παλέτα τεχνοτροπιών, αλλά και υλικών, που, διεθνώς, αξιοποιπούνται τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από προηγούμενες γενιές Ελλήνων ζωγράφων. Υδατοδιαλυτά μελάνια, σκόνες, μολύβια νερού, έρευνα σε ειδικά χαρτιά, και άλλα μέσα τόσο υδατοδιαλυτά /αποτύπωσης του έργου, ανανεώνουν και εμπλουτίζουν ανυπέρβλητα τις τεχνικές προσεγγίσεις στο μέσο, και αποδίδουν εξαιρετικές δυνατότητές σε έναν εμπνευσμένο δημιουργό, άρωντας παλιότερους περιορισμούς. Με την πίστη αλλά και την γνώση εξαιτίας της εμπειρίας στην σύγχρονη Ελληνική τέχνη, πιστεύω ακράδαντα ότι η τάχιστα αναπτυσσόμενη σκηνή της υδατογραφίας στην Ελλάδα αναδεικνύει τώρα μια νέα γενιά καλλιτεχνών που θα λάμψουν τις επόμενες δεκαετίες εντός και εκτός χώρας. Η έκθεση αυτή έχει στόχο να ανιχνεύσει και να αναδείξει τέτοιες προσεγγίσεις”.
Οι συμμετέχοντες εικαστικοί καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα τις έκθεσης ποικιλοτρόπως τεχνοτροπικά, ως προς το υδατοδιαλυτό μέσο, το θέμα, την οπτική γωνία και επεξεργάζονται -ως είναι αναμενόμενο- με τελείως διαφορετικούς τρόπους τα θέματα τους. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες:
Χριστινα Αδάμ, Στέλλα Αντωνιάδου, Μαρία Αθανασοπούλου, Μαρία Βλασερού, Χριστίνα Γκουμουριάν, Κατερίνα Καλουμένου, Άννα Κελερμένου, Σάββας Κοζίδης, Μαργαρίτα Κουνενή, Ανδρούλα Κριμιτζα, Ιωάννης Μακρίδης, Χριστίνα Μακροπούλου, Στάθης Μαυρίδης, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Γιάννης Μότσης, Βικυ Σαρρή, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Τίτα Σταύρου, Γιούλα Τσιάντη, Γιώργος Χρονόπουλος.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019. Η Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11-15.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.
Σχετικά με την Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι.Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Βασικός στόχος της Chili Art Gallery είναι η υποστήριξη ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών.
Χορηγός Επικοινωνίας:
Arts & Antiques CCR
Χορηγός Φωτογράφισης:
Studio Kotsireas