Friday 21 June 2019

Ο Εσώτερος Εαυτός | Σταυρούλα Παπαδάκη: Ένας φανταστικός κόσμος σε αυτόματη γραφή


Ο Ιδρυτής και Συντονιστής της Εικαστικής Συλλογικότητας ARC -Art Revisited Collective Επιμελητής Πάρης Καπράλος, σε συνεργασία την Eικαστικό - Art Therapist Έλενα Τονικίδη  και 5 εικαστικούς δημιουργούς παρουσιάζουν την έκθεση Ο ΕΣΩΤΕΡΟΣ ΕΑΥΤΟΣ και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της την ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 στις 20.00, στον  Χώρο Τέχνης ps[υ]art-therapy gallery (Psy Art - Therapy Gallery, Δημοκρίτου & Στρατιωτικού Συνδέσμου 23, Κολωνάκι, 106 73, Αθήνα).  Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που αναδεικνύουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες την σύνδεση του ψυχισμού του εικαστικού δημιουργού με το έργο του, ιχνηλατώντας την διαδικασία της δημιουργίας.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνέβαλα στο project συγκαταλέγεται και η Σταυρούλα Παπαδάκη, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε με άριστα από την Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, όπου φοίτησε στο εργαστήριο ζωγραφικής της Ρένας Παπασπύρου (1998-2002). Στην ίδια σχολή, σπούδασε χαρακτική και ψηφιδωτό. Το 2002 έκανε μαθήματα χαλκογραφίας (Calcografico II) και animation (Proyectos II, Animacion) στη Σχολή Καλών Τεχνών της Valencia [Facultad de Bellas Artes, Universidad Politecnica de Valencia (U.P.V.)], στην Ισπανία. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Σπουδών της Α.Σ.Κ.Τ.: Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (με διευθυντή τον Γιώργο Χαρβαλιά). Συμμετείχε στην 11η Βiennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, που έγινε στην Αθήνα το 2003. Πήρε το 1ο Βραβείο στον Διεθνή διαδικτυακό διαγωνισμό Micropolis, το 2006, στην κατηγορία: Πειραματική χρήση σε ταινία ψηφιοποιημένου φιλμ/βίντεο για το έργο της «Το κεφάλι». Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία και περιοδικά στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αγγλία και τις Η.Π.Α. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, video-art και γλυπτά. Ατομικές εκθέσεις: Diamonds are a girl’s best friend, στην γκαλερί Το Μήλο, το 2006, σε επιμέλεια Χ. Μαρίνου, Η Κοιμωμένη και το αυγό του φιδιού, στον εκθεσιακό χώρο των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, το 2012, Το εγώ και το άλλο στον ίδιο χωρο, το 2014, σε επιμέλεια Λ. Καζαντζάκη. Τέλος  έχουν κυκλοφορήσει εφτά άλμπουμ με comics της, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και Ρενιέρη-Comicon Shop.

Σε δήλωση της (statement) αναφορικά με την συμμετοχή της στο project επισημαίνει: "Τα έργα αυτά ανήκουν σε μια σειρά με τίτλο Wonderland. Θέμα της σειράς είναι η ψυχογεωγραφία του σημερινού ανθρώπου. Τα ονειρά του, οι φαντασιώσεις του, που οπως φαίνεται μεσα από τα έργα ειναι κατακερματισμένα και ταυτόχρονα σουρεαλιστικά. Τα έργα έχουν σαν αφετηρία την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων όμως δεν αποτελούν μια εικονογράφηση αλλά παίρνουν το βιβλίο σαν αφετηρία αναπτύσσοντας μια χώρα των θαυμάτων απόλυτα προσωπική. Μέσα από αυτή την προσωπική ματιά βλέπουμε μια αποτύπωση του Εγώ της δημιουργού, Εγώ που αντανακλά τον άνθρωπο της Αθήνας του σήμερα. Έτσι στόχος ειναι ο θέατης να ταυτιστεί με τη δημιουργό και να δει μέσα στα εργα έναν κόσμο που τον εκφράζει. Έτσι παρόλο που το εργο έιναι απόλυτα προσωπικό ο θεατής καλείται να μπει σε αυτόν τον κόσμο και να αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες. Πολλές φορές οι φιγούρες είναι ζωομορφικές πράγμα που έχει να κάνει κυρίως με την ανάδειξη της σεξουαλικότητας ως ενός απο τα βασικά θέματα των εργων. Πολύ συχνά εμφανίζονται κουνέλια που συμβολιζουν τη γονιμότητα αλλά εχουν και έμμεση αναφορά στην Αλίκη στη χωρα των θαυμάτων. Ένας φανταστικός κόσμος των θαυματων αναδύεται. Κόσμος που αντανακλα το υποσεινήδητο της δημιουργού, εφόσον πολλά απο τα έργα έγιναν με την μέθοδο της αυτόματης γραφής, χωρίς προσχέδια."



Στo project / έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι ζωγράφοι Μαρίσσια ΔεληγιώργηΗλίας ΚασσελάςΣταυρούλα ΠαπαδάκηΓιάννης Sugahtank Ρουμπάνης, η χαράκτρια Λητώ Βαλιάτζα,  ενώ το επιμελητικό κείμενο είνα το αποτέλεσμα διαλόγου με τους καλλιτέχνες και σύμπραξης του  Επιμελητή Πάρη Καπράλου  με την εικαστικό  Art Therapist Έλενα Τονικίδη, η οποία υπογράφει το κείμενο της αντιμεταβίβασης, προσεγγίζοντας το έργο του καλλιτέχνη ξεχωριστά από την σκοπιά της Art Therapy. Ανακαλύψτε περισσότερα για το project, το αποτελεσμα του και την έκθεση ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα