Tuesday, 18 June 2019

Ο Εσώτερος Εαυτός | Μαρίσσια Δεληγιώργη: Μια ζήτηση της ατομικής εσωτερικότητας

Ο Ιδρυτής και Συντονιστής της Εικαστικής Συλλογικότητας ARC -Art Revisited Collective Επιμελητής Πάρης Καπράλος, σε συνεργασία την Eικαστικό - Art Therapist Έλενα Τονικίδη  και 5 εικαστικούς δημιουργούς παρουσιάζουν την έκθεση Ο ΕΣΩΤΕΡΟΣ ΕΑΥΤΟΣ και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της την ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 στις 20.00, στον  Χώρο Τέχνης ps[υ]art-therapy gallery (Psy Art - Therapy Gallery, Δημοκρίτου & Στρατιωτικού Συνδέσμου 23, Κολωνάκι, 106 73, Αθήνα).  Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που αναδεικνύουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες την σύνδεση του ψυχισμού του εικαστικού δημιουργού με το έργο του, ιχνηλατώντας την διαδικασία της δημιουργίας.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνέβαλε στο project συγκαταλέγεται και η Μαρίσσια Δεληγιώργη, η οποία γεννήθηκε το 1983 στο Μαρούσι Αττικής και κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας. Αποφοίτησε από το Τµήµα Αρχιτέκτων του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και συνέχισε τις σπουδές της στο ΔΠΜΣ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον τοµέα “Σχεδιασµός - Χώρος - Πολιτισµός”. Συµµετείχε µεταξύ άλλων στο εργαστήριο – έκθεση  “Χειρώνακτες. Εργαστήρια λέξεων, σχεδίων, εικόνων”  (Φ. Μαργαρίτη, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας), ενώ σχέδια από το ερευνητικό της µε θέµα µε τίτλο Edgar Alan Poe (1809-1849), Οικοδοµώντας τον χώρο (Βόλος, 2005) έχουν συµπεριληφθεί στο βιβλίο της Φ. Μαργαρίτη “Το εργαστήρι του συγγραφέα. Το εργαστήρι του αρχιτέκτονα. Και µια συνοµιλία µε τον Νάνο Βαλαωρίτη”, (εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2007). Από το 2013 εως τον Αυγουστο του 2018 αποτέλεσε ενεργό µέλος της διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Architecture for Humanity (Athens), η οποία µετονοµάστηκε σε Open Architecture Collaborate (Athens) συµµετέχοντας στην υλοποίηση project όπως Your city lab (Biennale di Venezia 2016, Αutonoma 2016), Workshop το Εµπορικόν (Ίχνη εµπορίου, Αθήνα 2014), Οµάδαν (Athens Biennale 2013), Athens wordscape (TAF, 2013). Η Μαρίσσια Δεληγιώργη συμπράττει με την ARC από τον Μάρτιο του 2018.

Σε καλλιτεχνική δήλωση της (statement) συνδιαλέγεται με το θέμα του project: "Το απόσπασμα, η κενότητα, το άπειρο, το άγνωστο και το ανεξάντλητο, είναι μερικές από τις έννοιες που οδηγούν την προσωπική φαντασία κάθε ατόμου στην επινόηση και την εξερεύνηση της μυστηριώδους εσωτερικότητας του, δηλαδή της προσωπικής του ταυτότητας. Οι ζωγραφικοί χώροι ενέχουν μια αυτόνομη οργάνωση και εσωτερική νομοτέλεια, είναι αποσπασματικοί, ενώ ταυτόχρονα συντίθονται απο αποσπάσματα. Η συμβολη του αποσπάσματος συνίσταται στο γεγονός ότι το απόσπασμα γίνεται το μέσο έκφρασης ενός κόσμου που αναζητά την τελειότητα μέσα στο ατελές, δημιουργώντας έτσι, μια δική του αυτό-συγκρότηση. Το αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει, ταυτίζεται με την βιωματική και ψυχική διάσχιση των ορίων της ύπαρξης, που αναζητά την σωματικότητα της ψυχής με την ίδια ένταση με την οποία αναζητά την ψυχικότητα του σώματος. Αυτό προβάλλεται ως η ουσία της σύνθεσης του ζωγραφικού χώρου, που εν τέλει συνίσταται από τις υπέρογκες εικόνες της φαντασίας, από τις σημαντικές προσλήψεις ενός αρχετυπικού κόσμου, όπου το πνεύμα την οικειοποιεί και την αντανακλά στο κόσμο των προφανειών. Αυτό το  βίωμα της συνεχούς ψυχικής αλλά και σωματικής περιπλάνησης, θέτει το ζήτημα του ξένου, ως αυτού που αναζητά τον ορισμό της εσωτερικότητας του. Κατά συνέπεια, ο  ζωγραφικός χώρος μεταμορφώνεται αυτόματα σε κενό, με την χωρική και βιωματική έννοια, καλώντας τον ξένο να εγγράψει τις νέες εμπειρίες του. Αυτό οδηγεί στην συνεχή αναζήτηση της οντότητας του μέσα από τον χωρικό επαναπροσδιορισμό της και την επανεγγραφή των βιωμάτων του. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια συνεχή συρραφή προσωπικών αποσπασματικών μικρόκοσμων με στόχο την εύρεση, αλλά και τον ορισμό της ατομικής εσωτερικότητας. Δυστυχώς, ο στόχος αυτός είναι  καταδικασμένος να μείνει ανολοκλήρωτος και αποσπασματικός, αφού κάθε στιγμή ηττάται από το πραγματικό και γιατί η ζωή δεν συμβιβάζεται με το άυλο όνειρο."

Στo project / έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι ζωγράφοι Μαρίσσια ΔεληγιώργηΗλίας ΚασσελάςΣταυρούλα ΠαπαδάκηΓιάννης Sugahtank Ρουμπάνης, η χαράκτρια Λητώ Βαλιάτζα,  ενώ το επιμελητικό κείμενο είνα το αποτέλεσμα διαλόγου με τους καλλιτέχνες και σύμπραξης του  Επιμελητή Πάρη Καπράλου  με την εικαστικό  Art Therapist Έλενα Τονικίδη, η οποία υπογράφει το κείμενο της αντιμεταβίβασης, προσεγγίζοντας το έργο του καλλιτέχνη ξεχωριστά από την σκοπιά της Art Therapy.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το project, το αποτελεσμα του και την έκθεση ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αίγινα ΑΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη Κρήτη Λάρισα Λήμνος Λόγος Μεσολόγγι Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παιδαγωγικά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό