Tuesday 18 June 2019

Ο Εσώτερος Εαυτός | Μαρίσσια Δεληγιώργη: Μια ζήτηση της ατομικής εσωτερικότητας

Ο Ιδρυτής και Συντονιστής της Εικαστικής Συλλογικότητας ARC -Art Revisited Collective Επιμελητής Πάρης Καπράλος, σε συνεργασία την Eικαστικό - Art Therapist Έλενα Τονικίδη  και 5 εικαστικούς δημιουργούς παρουσιάζουν την έκθεση Ο ΕΣΩΤΕΡΟΣ ΕΑΥΤΟΣ και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της την ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 στις 20.00, στον  Χώρο Τέχνης ps[υ]art-therapy gallery (Psy Art - Therapy Gallery, Δημοκρίτου & Στρατιωτικού Συνδέσμου 23, Κολωνάκι, 106 73, Αθήνα).  Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που αναδεικνύουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες την σύνδεση του ψυχισμού του εικαστικού δημιουργού με το έργο του, ιχνηλατώντας την διαδικασία της δημιουργίας.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνέβαλε στο project συγκαταλέγεται και η Μαρίσσια Δεληγιώργη, η οποία γεννήθηκε το 1983 στο Μαρούσι Αττικής και κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας. Αποφοίτησε από το Τµήµα Αρχιτέκτων του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και συνέχισε τις σπουδές της στο ΔΠΜΣ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον τοµέα “Σχεδιασµός - Χώρος - Πολιτισµός”. Συµµετείχε µεταξύ άλλων στο εργαστήριο – έκθεση  “Χειρώνακτες. Εργαστήρια λέξεων, σχεδίων, εικόνων”  (Φ. Μαργαρίτη, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας), ενώ σχέδια από το ερευνητικό της µε θέµα µε τίτλο Edgar Alan Poe (1809-1849), Οικοδοµώντας τον χώρο (Βόλος, 2005) έχουν συµπεριληφθεί στο βιβλίο της Φ. Μαργαρίτη “Το εργαστήρι του συγγραφέα. Το εργαστήρι του αρχιτέκτονα. Και µια συνοµιλία µε τον Νάνο Βαλαωρίτη”, (εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2007). Από το 2013 εως τον Αυγουστο του 2018 αποτέλεσε ενεργό µέλος της διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Architecture for Humanity (Athens), η οποία µετονοµάστηκε σε Open Architecture Collaborate (Athens) συµµετέχοντας στην υλοποίηση project όπως Your city lab (Biennale di Venezia 2016, Αutonoma 2016), Workshop το Εµπορικόν (Ίχνη εµπορίου, Αθήνα 2014), Οµάδαν (Athens Biennale 2013), Athens wordscape (TAF, 2013). Η Μαρίσσια Δεληγιώργη συμπράττει με την ARC από τον Μάρτιο του 2018.

Σε καλλιτεχνική δήλωση της (statement) συνδιαλέγεται με το θέμα του project: "Το απόσπασμα, η κενότητα, το άπειρο, το άγνωστο και το ανεξάντλητο, είναι μερικές από τις έννοιες που οδηγούν την προσωπική φαντασία κάθε ατόμου στην επινόηση και την εξερεύνηση της μυστηριώδους εσωτερικότητας του, δηλαδή της προσωπικής του ταυτότητας. Οι ζωγραφικοί χώροι ενέχουν μια αυτόνομη οργάνωση και εσωτερική νομοτέλεια, είναι αποσπασματικοί, ενώ ταυτόχρονα συντίθονται απο αποσπάσματα. Η συμβολη του αποσπάσματος συνίσταται στο γεγονός ότι το απόσπασμα γίνεται το μέσο έκφρασης ενός κόσμου που αναζητά την τελειότητα μέσα στο ατελές, δημιουργώντας έτσι, μια δική του αυτό-συγκρότηση. Το αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει, ταυτίζεται με την βιωματική και ψυχική διάσχιση των ορίων της ύπαρξης, που αναζητά την σωματικότητα της ψυχής με την ίδια ένταση με την οποία αναζητά την ψυχικότητα του σώματος. Αυτό προβάλλεται ως η ουσία της σύνθεσης του ζωγραφικού χώρου, που εν τέλει συνίσταται από τις υπέρογκες εικόνες της φαντασίας, από τις σημαντικές προσλήψεις ενός αρχετυπικού κόσμου, όπου το πνεύμα την οικειοποιεί και την αντανακλά στο κόσμο των προφανειών. Αυτό το  βίωμα της συνεχούς ψυχικής αλλά και σωματικής περιπλάνησης, θέτει το ζήτημα του ξένου, ως αυτού που αναζητά τον ορισμό της εσωτερικότητας του. Κατά συνέπεια, ο  ζωγραφικός χώρος μεταμορφώνεται αυτόματα σε κενό, με την χωρική και βιωματική έννοια, καλώντας τον ξένο να εγγράψει τις νέες εμπειρίες του. Αυτό οδηγεί στην συνεχή αναζήτηση της οντότητας του μέσα από τον χωρικό επαναπροσδιορισμό της και την επανεγγραφή των βιωμάτων του. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια συνεχή συρραφή προσωπικών αποσπασματικών μικρόκοσμων με στόχο την εύρεση, αλλά και τον ορισμό της ατομικής εσωτερικότητας. Δυστυχώς, ο στόχος αυτός είναι  καταδικασμένος να μείνει ανολοκλήρωτος και αποσπασματικός, αφού κάθε στιγμή ηττάται από το πραγματικό και γιατί η ζωή δεν συμβιβάζεται με το άυλο όνειρο."

Στo project / έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι ζωγράφοι Μαρίσσια ΔεληγιώργηΗλίας ΚασσελάςΣταυρούλα ΠαπαδάκηΓιάννης Sugahtank Ρουμπάνης, η χαράκτρια Λητώ Βαλιάτζα,  ενώ το επιμελητικό κείμενο είνα το αποτέλεσμα διαλόγου με τους καλλιτέχνες και σύμπραξης του  Επιμελητή Πάρη Καπράλου  με την εικαστικό  Art Therapist Έλενα Τονικίδη, η οποία υπογράφει το κείμενο της αντιμεταβίβασης, προσεγγίζοντας το έργο του καλλιτέχνη ξεχωριστά από την σκοπιά της Art Therapy.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το project, το αποτελεσμα του και την έκθεση ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα