Friday 5 April 2019

H Snehta Residency‎ παρουσιάζει: April is the cruellest month


Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός,γεννώντας
Μες απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές,σμίγοντας Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές. Ο χειμώνας μας ζέσταινε, σκεπάζοντας Τη γη με το χιόνι της λησμονιάς, θρέφοντας Λίγη ζωή μ’ απόξερους βολβούς. - Τ. Σ. Έλιοτ – Η Ταφή του Νεκρού, Η Έρημη Χώρα, 1922 Σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη


Σημείο εκκίνησης της έκθεσης “April is the cruellest month” αποτελούν οι πρώτοι στίχοι ενός από τα πιο διαδεδομένα και διαχρονικά ποιήματα του 20ού αιώνα, αυτό της Έρημης Χώρας του Έλιοτ. Ο ίδιος δημιουργεί την δική του άνυδρη χώρα, μέσα στην οποία έρχεται αντιμέτωπος με υπαρξιακές αναζητήσεις, εκφράζοντας την ψυχολογική και συναισθηματική αλληλουχία των ιδεών του και των εικόνων του με ελεγειακές περιγραφές και καθαρότητα σε λεπτομέρειες. Η Έρημη Χώρα του Έλιοτ, θα μπορούσε να πει κανείς πως, είναι μια συναρμολόγηση των θραυσμάτων που συλλέγει γύρω του με αποτέλεσμα να διαμορφώνει μια μελέτη της ανθρώπινης ψυχής. Ένας χώρος – ένα παράλληλο φάσμα – μέσα στο οποίο πραγματεύονται ζητήματα ενάντια στη φθορά και στη σήψη της κοινωνίας και των ατόμων.

Στην δίμηνη παραμονή τους στην Αθήνα, οι καλλιτέχνες Paige Davis, Elsa Henderson και Jingbo Zou επιχειρούν – ο καθένας με τον δικό του τρόπο – να αναζητήσουν εικαστικά, μέσω της επιρροής του υποσυνείδητου, την εμπειρία της σύγχρονης ευαισθησίας του ανθρώπου. Μαζί με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, ο Θάνος Μακρής θα παρουσιάσει έργο του, το οποίο συνδιαλέγεται με τα έργα της έκθεσης.



Σύντομα βιογραφικά
Ο Jingbo Zou, αποφοίτησε από το University of the Arts του Λονδίνου και το London College of Communication. Στο έργο του συναντάται η παραδοσιακή κινεζική φιλοσοφία με τη σύγχρονη τέχνη της δύσης μέσω της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας. Το έργο χαρακτηρίζεται από την διερεύνηση της ισορροπίας ανάμεσα στην παράδοση και τη συγχρονικότητα καθώς και ανάμεσα στην πολυπλοκότητα και την αγνότητα.

Η Paige Davis ζει και εργάζεται στην Santa Cruz της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ τον Δεκέμβριο του 2017, όπου σπούδασε Art Practice και American Studies. Αυτά τα δύο μονοπάτια της μελέτης της επέτρεψαν να δημιουργήσει μια ευρεία πρακτική να βλέπει - ή να παρατηρεί, να ακούει - και να ερευνά. Η Paige θεωρεί το έργο της μια φυσική και ενεργή σκέψη - ένα πολυδιάστατο και συχνά αρθρωτό κολάζ - ένα είδος απτής έρευνας που βασίζεται σε διαδικασίες/επεξεργασίες και καθημερινές, ήσυχες στιγμές. Το έργο της τροφοδοτείται από μια ερώτηση ή μια προτροπή και συνεχίζει να παίρνει μορφή, ή να γίνεται λιγότερο από ένα σχήμα, καθώς κινείται γύρω από την προτροπή. Η πρόσφατη δουλειά της κινείται γύρω από τη σκιά- κυριολεκτικά και εννοιολογικά - όπως φαίνεται στην ικανότητα της σκιάς να αντιπροσωπεύει τόσο το αόρατο/σκιασμένο όσο και τον τόπο γέννησης μετασχηματισμού του αόρατου/σκιασμένου.

Η Elsa Henderson αποφοίτησε από το Occidental College, Los Angeles, CA και το San Francisco Art Institute. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, Γερμανία.
Το έργο της εξετάζει τον συναισθηματισμό στην καθημερινότητα, την αφύπνιση των συναισθημάτων που έχουν 'θαφτεί' μέσα στην καθημερινή μας ύπαρξη και την κατασκευή μιας οπτικής εικονογραφίας με θέμα τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν μετατρέποντάς τα σε σύμβολα άμεσα συνδεόμενα με τη μνήμη.

Ο Θάνος Μακρής είναι Visual Artist, Art Mediator και Συντηρητής Έργων Τέχνης. Αυτό τη περίοδο εργάζεται πάνω στη Διπλωματική του εργασία, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Η καλλιτεχνική του πρακτική εστιάζει στη μεταμόρφωση και την επανερμηνεία "found objects", όπως διακοσμητικά μοτίβα, πορσελάνες και λίθους, των οποίων η ερμηνευτική προσέγγιση συνθέτει ένα νέο εύρημα / παλίμψηστο. Επιπροσθέτως, η φωτογραφία μέσω κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιείται αφενός ως μέσο και αφετέρου ως προέκταση του χεριού του.

Η Φαίδρα Βασιλειάδου είναι μουσειολόγος και επιμελήτρια τέχνης, με έδρα την πόλη της Αθήνας. Οι βασικές της σπουδές έχουν πραγματοποιηθεί στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, στη Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθηνών και οι μεταπτυχιακές στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσειολογία και Διαχείριση Πολιτισμού» στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώνοντας την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε την συνεργασία της με τον ΝΕΟΝ, ως art mediator. Επιπροσθέτως, η επιμελητική υποτροφία που έλαβε το 2016 από το Schwarz Foundation, σε συνεργασία με την Κατερίνα Γρέγου ως επιμελήτρια και την Κατερίνα Ζαχαροπούλου ως υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαμόρφωσε τις επιμελητικές της γνώσεις και εξέλιξε τις οργανωτικές της δεξιότητες. Ολοκληρώνοντας την επιμελητική υποτροφία, μετακομίζει στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται έως και σήμερα ως ανεξάρτητη επιμελήτρια. Παράλληλα με τις εκθέσεις του ΝΕΟΝ που συμμετείχε, συνεργάζεται σε σταθερή βάση με τον Κωστή Βελώνη ως βοηθός επιμελήτρια. Τη στιγμή αυτή, εργάζεται στο ΜΟΜus –Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Επιπλέον, συμμετέχει στην έκθεση του Schwarz Foundation στο Ωδείο Αθηνών σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου, ως art mediator. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει ένα έργο με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ τέλος Απριλίου οργανώνει μια έκθεση στην Βιέννη με τον Κωστή Βελώνη.

Snehta, Ι.Δροσοπούλου 47, Κυψέλη
Εγκαίνια: 18 Απριλίου 20.00-23.00
Διάρκεια: 18-23 Απριλίου


Ώρες λειτουργίας: 16.00-20.00/ Σάββατο και Κυριακή 12.00-17.00

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα