Wednesday 24 April 2019

Πανεπιστημιακή σχολή κινηματογράφου ιδρύεται στην Φλώρινα

Στις 22 Απριλίου 2019 ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η τροπολογία των βουλευτών Φλώρινας Κώστα Σέλτσα και Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη και Δημήτρη Δημητριάδη με την οποία η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποκτά το δεύτερό της Τμήμα: το Τμήμα Κινηματογράφου με έδρα την Φλώρινα. Δικαιώνεται με αυτόν τον τρόπο η προτροπή του μεγάλου σκηνοθέτη αλλά και όλων όσων στήριξαν την αρχική λειτουργία του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών το 2005.

Πριν από 16 χρόνια, το 2003, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος έγραφε:
«Νομίζω ότι η Φλώρινα είναι η πιο κατάλληλη για να δεχθεί την Σχολή Καλών Τεχνών […]. Το φυσικό περιβάλλον της Φλώρινας με τα σαφή φθινόπωρα και τους σαφείς χειμώνες, τα μελαγχολικά κτιριακά συγκροτήματα με τη βουή του Σακουλέβα να την διασχίζει στο μήκος της (μια βουή που με βοηθούσε στα γυρίσματα και με παρηγορούσε κάποιες δύσκολες ώρες), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η μεγάλη εικαστική δραστηριότητα της πόλης προοιωνίζουν την καλύτερη δυνατή ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας Σχολής».
Η ίδρυση του Τμήματος Κινηματογράφου ολοκληρώνει την ακαδημαϊκή ωρίμαση της Σχολής Καλών Τεχνών, έρχεται να προστεθεί στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και δίνει στη Σχολή Καλών Τεχνών και γενικότερα στις Τέχνες, προοπτική στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή με την ενσωμάτωση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας του ΑΤΕΙ. Το νέο Τμήμα έρχεται να προστεθεί στο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών και στην προώθηση των ενεργειών για τη δημιουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών και διετούς προγράμματος Αργυροχρυσοχοΐας επίσης με έδρα την Φλώρινα.

Ο κ. Γιάννης Ζιώγας, Κοσμήτορας, Ζωγράφος, και Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σημειώνει στο εκδοθέν Δελτίο Τύπου σχετικά με την αναμφίβολα θετική αυτή εξέλιξη: "Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή μας την προσπάθεια: τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος την κρίσιμη στιγμή στήριξε την ίδρυση του Τμήματος Κινηματογράφου, τον βουλευτή Φλώρινας Κώστα Σέλτσα καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Στέφανο Μπίρο για τις καθοριστικές ενέργειές τους. Τον Πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη και τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τα διαδοχικά ομόφωνα ψηφίσματα και παρεμβάσεις υποστήριξης. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, τη Σύγκλητο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, τον Πρύτανη Πάνο Χαραλάμπους και τον Κοσμήτορα Άγγελο Αντωνόπουλο, την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων και τον Κοσμήτορα Ξενοφώντα Μπήτσικα που επίσης στήριξαν το Νέο Τμήμα καθώς και όλους και όλες όσους υιοθέτησαν τις ενέργειές μας. Εκατοντάδες πολίτες από όλο τον κόσμο προσυπέγραψαν το ψήφισμα για το Νέο Τμήμα και μας ενδυνάμωσαν• η αλληλεγγύη τους υπήρξε καθοριστική. Η Πολιτεία έπραξε το καθήκον της. Θα χρειαστεί σκληρή και συστηματική δουλειά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και σε λίγα χρόνια με την προσθήκη των δύο μεγάλων κτιριακών υποδομών (Νέο Κτίριο Σχολής Καλών Τεχνών και το ανακαινισμένο κτίριο της Αγίας Όλγας) η Φλώρινα θα αποκτήσει τους θεσμούς και τις υποδομές για να γίνει ένα Διεθνές Σύγχρονο Κέντρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Εικαστικής Έρευνας. Το νέο Τμήμα Κινηματογράφου όταν λειτουργήσει θα προταθεί να φέρει το όνομα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» προς τιμήν τόσο του καλλιτέχνη αλλά και όλων εκείνων των δημιουργικών ανθρώπων που πίστεψαν ότι η περιοχή αυτή της Ελλάδας είναι ένας χώρος ζωντανής πολιτιστικής δημιουργίας".

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα