Saturday, 13 April 2019

Bauhaus Meets Commons - Δημόσια Συζήτηση

Πώς θα μπορούσαμε να συμβιώνουμε; Και πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες παραγωγής στις ανάγκες που συνδέονται με το κοινό καλό; Οι στοχαστές του Bauhaus εξέτασαν τα ερωτήματα αυτά στο σημείο τομής του ντιζάιν, της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και των εφαρμοσμένων τεχνών. Αναζητώντας το κοινό καλό, βρήκαν απαντήσεις, μεταξύ άλλων, στη λειτουργικότητα, την τυποποίηση και τον εξορθολογισμό.

Εκατό χρόνια μετά, ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές φαίνεται να αποτελούν πηγή (νέων) προβλημάτων για όλη την κοινωνία: Αντί να προωθούν το κοινό όφελος, οι τεχνολογικές καινοτομίες, ο αυτοματισμός και ο εξορθολογισμός μοιάζουν πολύ περισσότερο να ευνοούν αφενός τη βελτιστοποίηση των καπιταλιστικών συνθηκών παραγωγής και αφετέρου την ανάπτυξη κοινωνικών κρίσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, το κίνημα των Κοινών προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα ζητήματα της συμβίωσης. Με βάση ποικίλα προϊόντα και πηγές μιας από κοινού παραγωγής και χρήσης, οι υπέρμαχοι των Κοινών βλέπουν σε μια «οικονομία των κοινών αγαθών» μια αντι-πρόταση στο τρέχον οικονομικό μοντέλο μας.

Ποιες είναι οι γνώσεις που μπορούν να ανταλλαγούν ανάμεσα στις εμπειρίες του Bauhaus, τις κοινωνικές διαστάσεις του ντιζάιν, και το κίνημα των Κοινών σχετικά με τα θέματα της συμβίωσης και της κοινής δημιουργίας;

Η εκδήλωση θέτει τα ερωτήματα αυτά και ξεκινά με σκέψεις για τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες του πρακτικού εργαστηρίου στο LUDD Makerspace. Εδώ θα επανεφεύρουμε, με βάση την ιδέα των Κοινών, τις βασικές αξιώσεις του Bauhaus όσον αφορά τη δημιουργική παραγωγή λειτουργικών και εργονομικών κοινών αγαθών (εν προκειμένω, στο παράδειγμα ενός καθίσματος εμπνευσμένου από το Bauhaus!).


Ερεθίσματα στα θέματα αυτά θα δώσουν οι διαλέξεις του Florian Köhl με τίτλο “come on architecture, make space more common“ και του Σταύρου Σταυρίδη με τίτλο «Bauhaus and the Architecture of the Commons[SD1] ».
Η εκδήλωση θα κλείσει με μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσέγγιση του Bauhaus και των Κοινών. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
O Florian Köhl ίδρυσε μετά από πολλά χρόνια έρευνας και διδασκαλίας το 2002 το γραφείο fatkoehl architekten με μια από τις πρώτες κατασκευαστικές ομάδες του Βερολίνου. Το σημερινό επίκεντρο του γραφείου είναι η ανάπτυξη συνεργατικών αρχιτεκτονικών μοντέλων τόσο για την οικονομική διαβίωση και εργασία όσο για την κοινή χρήση των δημόσιων χώρων στην πόλη. Για το σκοπό αυτό το γραφείο fatkoehl architekten αναπτύσσει μαζί με την νεοϊδρυθείσα πλατφόρμα Quest και ομάδων ακτιβιστών του Βερολίνου εναλλακτικά μοντέλα για τις υφιστάμενες διαδικασίες αστικής ανάπτυξης. Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων Selfmade City και ARCH+ features 13: Geteilte Autorschaft.
 
Ο Δρ Σταύρος Σταυρίδης είναι αρχιτέκτονας, ακτιβιστής και καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις τελευταίες δημοσιεύσεις του Κοινός Χώρος: Η πόλη ως τόπος των κοινών και Common Spaces of Urban Emancipation (υπό έκδοση), εστιάζει στις μορφές χειραφετητικών πρακτικών του χώρου και στην ιδέα των Κοινών στο αστικό πλαίσιο.

Αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αίγινα ΑΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη Κρήτη Λάρισα Λήμνος Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό