Tuesday 5 March 2019

Γκαλερί MYRO: “Κοινός Τόπος, Κοινές Προσλήψεις”

Η Γκαλερί MYRO έχει την χαρά να φιλοξενήσει στον χώρο του “mainroom”τον Σπύρο Κωστόπουλο και στον χώρο του “project room”την Γαλήνη Εξαδακτύλου την Πέμπτη 7 Μαρτίου του 2019 και ώρα 8:00 μμ.Ο Σπύρος Κωστόπουλος και η Γαλήνη Εξαδακτύλου ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και  είναι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει για το έργο τους:
Στην παραστατική τέχνη ο καλλιτέχνης προβαίνει στην καθ’ ολοκληρία ακριβή αποτύπωση της απεικόνισης ενός αντικειμένου, μιας σύνθεσης, ενός προσώπου, της φύσης και γενικότερα οποιασδήποτε εικόνας του φυσικού κόσμου είναι ικανή να του κινήσει το ενδιαφέρον.
Η αποτύπωση του θέματος και το προβαλλόμενο αποτέλεσμα περιλαμβάνει όλα τα χαρίσματα της προοπτικής, αλλά και τις λεπτομέρειες που προσδιορίζουν την θεματική, δίνοντας επακριβή στοιχεια  για την εικόνα που έχει ο καλλιτέχνης την ώρα της δημιουργίας. Οι λεπτομέρειες αυτές κινούνται σε επίπεδο φόρμας, φωτός και χρώματος. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές περιορίσουμε την αντίληψή μας αναφορικά με την θεματολογία της παραστατικής ζωγραφικής σε ωραιοποιημένες μορφές και συνθέσεις.
Η αλήθεια είναι ότι τα ρεαλιστικά έργα πολλάκις κινούνται και σε επίπεδα νοσηρών ή άσχημων θεματικών, τονίζοντας έτσι κοινωνικά, ανθρωπιστικά, ή και άλλου είδους θέματα. Η παραστατική ζωγραφική, είτε χαρακτηρίζεται ως ρεαλισμός, είτε ως νεορεαλισμός είτε ως νατουραλισμός, καθίσταται σαφές ότι δεν μπορεί να εμπεριέχει στοιχεία υπερρεαλισμού, δηλαδή στοιχεία εξωπραγματικά-φανταστικά.
Σε αυτή την παραπάνω κατηγορία εικαστικών καλλιτεχνών ανήκουν οι καλλιτέχνες Σπύρος Κωστόπουλος και Γαλήνη Εξαδακτύλου, απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με κοινή ζωή, κοινά βιώματα, κοινές προσλήψεις, τόσο στα φοιτητικά τους χρόνια όσο και στην μετά την λήψη του πτυχίου τους χρονική περίοδο μέχρι και σήμερα.
Μια μεγάλη έρευνα των δύο νέων καλλιτεχνών με διαφορετική οπτική του καθενός που όμως δύσκολα αυτό διακρίνεται στο θεατή.
Έχοντας την ανάγκη τόσο η Γαλήνη όσο και ο Σπύρος να εξερευνήσουν την ζωγραφική, επιστρέφουν στους κανόνες της παρελθούσης ζωγραφικής και πραγματεύονται με ιδιαίτερα επαγγελματικό και υψηλής αισθητικής τεχνικά τρόπο τα είδη επιλυμένα θέματα της προοπτικής, του σχεδίου, του φωτός και του χρώματος.
Ελαιογραφίες δουλεμένες σε καμβά σε συνθήκες κατά βάση του εργαστηρίου, με στημένες συνθέσεις  και μεγάλη χρωματική γκάμα.
Θεματολογία με αναφορές στο παρελθόν και στο παρόν σε ένα παιχνίδι διαρκών εναλλαγών.
Όλα τα θέματα άνθρωποι, ζώα,αντικείμενα, συνθέσεις, φυσικός κόσμος,εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι είναι ελκυστικά στα μάτια των καλλιτεχνών.
Στόχος η απόλυτη και λεπτομερής καταγραφή του εικονιζόμενου θέματος που θα δώσει σαφείς πληροφορίες στον θεατή, που ενώ είναι αποστασιοποιημένος από την αρχική πηγή τον θέτει σαφώς στην ίδια θέση με τον καλλιτέχνη-δημιουργό.
Η εξέλιξη ως φαινόμενο είναι αναγκαία και αφορά οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας.
Από την φάση της εξέλιξης δεν θα μπορούσε επομένως να απουσιάζει και η τέχνη.
Η ιστορία της τέχνης μας έχει δείξει την εξελικτική πορεία μιας σειράς κινημάτων που προήλθε από την ανάγκη των καλλιτεχνών για συγχρονισμό της τέχνης με την εκάστοτε εποχή. Ο Σπύρος Κωστόπουλος και η Γαλήνη Εξαδακτύλου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη την εξελικτική πορεία της τέχνης την θέτουν σε προσωρινή παύση και ως μονάδες αυτόνομες επιστρέφουν στην παραστατική ζωγραφική προσπαθώντας με την σκληρή και συνεχόμενη εργασία, να βρουν μόνοι τους το δρόμο της διαφοροποίησης και της εξέλιξης.
Λειτουργούν ως ένας μικρόκοσμος μέσα στο γενικότερα αποδεδειγμένο πλαίσιο των καταγεγραμμένων κινημάτων, απολαμβάνοντας προς το παρόν την ικανοποίηση της καταγραφής.


Επιμέλεια: Εύη Κυρμακίδου- εικαστικός

MYRO GALLERY
Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 στις 20:00
Διάρκεια: 7/3 έως 30/3/2019
Διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8 (περιοχή Λευκού Πύργου)
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη & Παρασκευή 17:00-21:00
                                   Σάββατο 11:00-15:00

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα