Sunday, 17 March 2019

Κυριακή Κρέστου | Η ζωγραφική ως αέναη αναζήτηση

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15 Θησείο 11851, Αθήνα) την έκθεση 9 εικαστικών καλλιτεχνών με τίτλο “Εικόνων Λέξεις”, και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της την Πέμπτη 21η Μαρτίου και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ώρα 20.00 (οκτώ το βράδυ).

Μεταξύ τους συγκαταλέγεται και η εξαιρετική ανερχόμενη ζωγράφος Κυριακή Κρέστου, η οποια γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Ιουλίου 1982. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Τομέας Γλωσσολογίας). Σπούδασε, επί δέκα έτη, Θεωρία, Αρμονία και Μορφολογία της Μουσικής καθώς και κλασική κιθάρα. Είναι απόφοιτος του τετραετούς τμήματος Fine Art της σχολής “BORGIAS” Fine Art, Culture & Design. Στην ίδια σχολή, παρακολούθησε για τέσσερις χρονιές το πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής και Εικόνας. Ως μέλος της Ομάδας Μελέτης Ελλήνων Συγγραφέων του 1ου Λυκείου Κερατσινίου, συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου Προσεγγίσεις στον Πλούταρχο με δοκίμιά της για δύο έργα από τα Ηθικά του Πλουτάρχου (επιμ. Παναγ. Κων. Μητροπέτρου, εκδ. Δήμου Κερατσινίου, 2002). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθηνα. Το 2017, επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 5700 συμμετέχοντες απ' όλον τον κόσμο, ως τελική υποψήφια στην κατηγορία  Πορτραίτα/Φιγούρες  του  34ου Ετήσιου  Διαγωνισμού  Τέχνης  του  αμερικανικού περιοδικού "Τhe Artist's Magazine". Το όνομα της δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου 2018. Το 2018, επιλέχθηκε ως μια από τους 100 semi-finalists του ARTBOX.PROJECT New York 1.0 και έργα της παρουσιαστηκαν κατά τη διάρκεια του "Armory Art Weeks" στην Νέα Υόρκη, ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα στην διεθνή αγορά τέχνης.

"Η ενασχόληση  με τη  ζωγραφική και το γράψιμο  είναι μια αέναη αναζήτηση. Μια διαρκής αναθεώρηση των πραγμάτων που συμβαίνουν τόσο γύρω μας όσο και μέσα μας και η προσπάθεια αποτύπωσης αυτών. Θεματικός αξονας, λοιπόν, των έργων μου είναι ακριβώς  αυτή η αναζήτηση, η διαμάχη, η αλλαγή.  Η συνεχής πάλη του σώματος, του πνεύματος και της φύσης που φθείρονται αλλά συγχρόνως πασχίζουν να διατηρήσουν την αρχική τους κατάσταση αναλλοίωτη σε μια εποχή μεταβατική όπου οι  αξίες κι αρχές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν", δηλώνει για το έργο της.
Με δεδομένο ότι η 21η Μαρτίου εκτός από ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης “Εικόνων Λέξεις” είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο τίτλος της έκθεσης συνομιλεί την ετυμολογία της λέξης “ποίηση” (εκ του ρήματος “ποιώ”που σημαίνει φτιάχνω). Η Τέχνη και η Ποίηση μοιράζονται μια παράξενη μοίρα αναφορικά με την πρόσληψη τους από τους εκάστοτε αποδέκτες τους: είναι και οι δύο δύσκολο να οριστούν με ακρίβεια και με έναν μονάχα τρόπο. Άλλωστε, γι΄αυτό έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί ανά τους αιώνες. Η ποίηση δομείται με λέξεις, η Τέχνη με εικόνες. Με αυτό το σκεπτικό οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι ποιητές της εικόνας, αναπτύσσοντας την ιδιόλεκτο τους με τα δομικά στοιχεία της, μέσα από τα έργα Χαρακτικής και Ζωγραφικής που παρουσιάζονται”,σημειώνεται στο κείμενο της επιμέλειας.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες Μάγδα Αποστόλου, Κώστας Βλαχόπουλος, Γιάννης Καμίνης, Κυριακή Κρέστου, Κωνσταντίνα Μηνά, Μάτα Μπίγαλη, Νίκη Μπίγαλη, Ελένη Κύρου - Τσάκαλου, Βενετία Υφαντίδου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019. Η Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11-15.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.


Σχετικά με την Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι.Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Βασικός στόχος της Chili Art Gallery είναι η υποστήριξη ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών.

Χορηγός Επικοινωνίας: Arts & Antiques CCR | artsantiquesccr.gr

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Λάρισα Λήμνος Λόγος Μεσολόγγι Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παιδαγωγικά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία στην καθημερινότητα