Wednesday 13 March 2019

Φώτης Κλογέρης: Η ατμόσφαιρα της πόλης μέσα από μια έκρηξη χρώματος


Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15  Θησείο 11851, Αθήνα) την έκθεση 12 εικαστικών καλλιτεχνών από την Βόρεια Ελλάδα με τίτλο “Τόποι Χωρίς Αισθήματα”, η οποία βασίζεται σε έναν διάλογο των καλλιτεχνών με το ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Αλισάνογλου και σας προσκαλεί να την επισκεφτείτε μέχρι το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019. Η  Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11-15.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Στην έκθεση συμμετέχει με έργα του ο εξαιρετικά αγαπητός στην Βόρεια Ελλάδα ζωγράφος Φώτης Κλογέρης, ο οποίος γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973. Σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Απο το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονική. Έχει δείξει την δουλειά του σε 3 ατομικές εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι ιδρυτικό μέλος της εικαστικής συλλογικότητας ARC.

Σε δήλωση που συνοδεύει τα έργα που εκθέτει επισημαίνεται: "Στα έργα μου της σειράς “Αστικό Τοπίο” αποτυπώνω την ατμόσφαιρα της πόλης. Με ενδιαφέρει περισσότερο η εντύπωση που αφήνει η κίνηση του πλήθους το αδιόρατο στίγμα του ανθρώπου που δεν αποτυπώνεται υλικά στον χώρο αλλά χωρίς αυτό η πόλη δεν νοείται.".




Από την πλευρά του, ο Πάρης Καπράλος επισημαίνει στο Επιμελητικό Σημείωμα της έκθεσης: "Στο έργο τους οι συμμετέχοντες εικαστικοί καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με τους τόπους, που έχουν στερηθεί τα αισθήματα ή βιώνονται δίχως αισθήματα. Πρόκειται ουσιαστικά για εικονικούς ή πραγματικούς τόπους; Για χωρικότητες ή για την τοπολογία του ανθρώπινου ψυχισμού; Για συμπληρωματικές διαστάσεις του χώρου και του χρόνου ή για μια άλλη διάσταση όπου έχει περισσότερη σημασία πως φορτίζουμε τα πράγματα και η έννοια της αντικειμενικής αλήθειας; Με μέσο έκφρασης την ζωγραφικής, το σχέδιο, την γλυπτική οι καλλιτέχνες περπατούν παράλληλα, συγχρωτίζονται ή/και συγκρούονται με το εννοιολογικό προβάδισμα του ποιήματος”,σημειώνεται στο κείμενο της επιμέλειας.

Το ποίημα και ο τίτλος "Τόποι χωρίς αισθήματα" είναι μέρος μιας ευρύτερης ενότητας του υπό έκδοση βιβλίου του Γιώργου Αλισάνογλου με τίτλο "Κυψέλες" που πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του 2019.


Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Αρώνης, Χρύσα Βογιατζή, Ελένη Γρίβα, Ολυμπία Ζήση, Γιώργος Ηλιάδης, Αλέξανδρος Καρόζας, Φώτης Κλογέρης, Ολυμπία Λέτσιου, Ιουλία Μακρή, Κώστας Μεννής, Φανή Μουστακίδου, Κώστας Friedrich Schnippering.


Τόποι Χωρίς Αισθήματα
(όταν τα αισθήματα αφαιρούνται από τους τόπους ή οι τόποι βιώνονται δίχως αισθήματα)

Έφυγα από εκείνους τους τόπους
ψάχνοντας μια πιο πολιτισμένη εξορία.
Εγκατέλειψα ανθρώπους που μίσησα.
Με εγκατέλειψαν αισθήματα που ’θελαν να ζήσουν
μια δική τους ζωή.

Χθες με συνάντησες στον δρόμο και δεν με γνώρισα.
Κι όμως ήμουν σίγουρος πως ήσουν εσύ.
Σκέφτομαι πως τα αισθήματα των ταπεινών
πολλαπλασιάζονται μα εύκολα ξεχνούν.
Δεν σε ξέχασα. Σε θυμάμαι σαν πόλη.
Τόπος μυθικός. Εδώ, αν ρίξεις ένα κέρμα
λένε πως αγοράζεις ένα κομμάτι Άνοιξης.
Αν ρίξεις δυο, ξεκινά επανάσταση.
Εδώ τα πάντα είναι αριθμοί.
Έμποροι πουλάνε σε εμπόρους ανθρώπινες ψυχές.
Παιδεία. Όπιο. Αγάπη. Εποχές.

Προσπέρασες γρήγορα για να μην σε εντοπίσει.
Μέσα στο δάσος της πόλης φάνηκε κάποτε ο ήλιος
που έμοιαζε με έγκαυμα. Ύστερα έμαθα πως μέλισσες
τον πέρασαν για λουλούδι. Με χιλιάδες τσιμπήματα έσβησαν το φως του.
Έκτοτε, από τη μια άκρη της γης στην άλλη
ένα σκοτεινό μονοπάτι ξαναμοιράζει το χωράφι
χαρτογραφώντας το με σφαίρες.

Αν σε συναντήσω ξανά, θα είμαι σκοτωμένος.
Μη φοβηθείς κι εγκαταλείψεις. Συνέχισε ν’ αναζητάς τις εξορίες.
Συχνά είναι θαμμένες στο μεσοδιάστημα των εποχών.

Όσες φορές τις αναζήτησα, δεν πρόλαβα. Αλλάζουν γρήγορα οι καιροί.
Τα κόκαλά μου πονάνε και είμαι ακόμα νέος.
Προσπαθώ να πω, μα δεν ξέρω ποια γλώσσα να μιλήσω
για να μη με πούνε ξένο.
Ο τόπος εδώ είναι βάρβαρος. Και ο δίπλα.
Και ο παρακείμενος. Έτσι λοιπόν πορεύομαι.

Συνεχώς σε κίνηση, κυνηγώντας το έρεβος των τόπων.
Συχνά πέφτω σε σύρματα. Ηλεκτρίζομαι τις νύχτες
σκοντάφτοντας σε πτώματα που αρνούνται να πεθάνουν.
Σέρνονται κάτω απ’ το πλέγμα. Κι εγώ μαζί τους.
Παράθυρο που ανοίγεται στην πυρωμένη ομίχλη.

Μια χώρα είναι αυτό που δεν εκφράζεται.
Μια νέα χώρα είναι πληγές που αγωνίζονται
για χώρο στο χώμα.


Ο Γιώργος Αλισάνογλου (Καβάλα το 1975) είναι ποιητής, μεταφραστής και εκδότης. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και στην κοινωνική πολιτική. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Τον Νοέμβριο του 2005 ίδρυσε και από τότε διευθύνει τις εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν. Ποίησή του εχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβάνεται σε ανθολογίες, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και συμπόσια ποίησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019. Η  Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11-15.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Σχετικά με την  Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι.Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Βασικός στόχος της Chili Art Gallery είναι η υποστήριξη ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα