Wednesday 6 February 2019

Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης: Η πάλη της μονάδας και η αναζήτηση της φόρμας

Η αίθουσα τέχνης My Art Box παρουσιάζει την πρώτη έκθεση έργων της εικαστικής συλλογικότητας ARC στην Αθήνα με τίτλο «Άνθρωπος, Σύμβολο και Μύθος» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες της συλλογικότητας περιλαμβάνεται o ζωγράφος Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Μεγάλωσε στους Αγ. Αναργύρους και στο Μενίδι, ασχολήθηκε με την πυγμαχία και το Θέατρο Σκιών Σπούδασε Graphic Design στο ΙΕΚ Ωμέγα και στη Βακαλό. Απο όπου πήρε Bachelor στο design απο το Πανεπιστήμιο του Derby. Συνεργάστηκε με μεγάλα δημιουργικά γραφεία όπως η Visual Art και διαφημιστικές εταιρίες όπως η Create n Make και η Αdel Saatchi & Saatchi της Αγγλίας. Διετέλεσε art director στις εταιρείες Credin και Morfat και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους. Έχει σχεδιάσει αφίσες και flyers για θεατρικές παραστάσεις και για clubs όπως το Mad club, το Booze Copertiva, το Speakeasy κ.ά. Εχει κάνει το design σε εξώφυλλα δίσκων διάφορων καλλιτεχνών και εταιρειών όπως η Helicon Sound Records και έχει δημιουργήσει τις εταιρικές ταυτότητες εκδοτικών οίκων και δισκογραφικών εταιριών όπως οι THISONERECORDS και COUNTERPRESS στην Αγγλία, ήταν υπευθυνος δημιουργικού για περιοδικά Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, και επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές πειραματικές μορφές γραφιστικής και την street art. Εκανε τα πρώτα βήματα στο σχέδιο και την ζωγραφική με τον Δημήτρη Σεβαστάκη και Παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τεχνης και του design με τον Μιλτο Φραγκόπόυλο και τον Γιάννη Παπαιωάνου και παρακολούθγσε μαθήματα φωτογραφίας με τον Γιώργο Δεπόλλα. Ενδιαφέρθηκε για το Illustration και της νέες μορφές τέχνης κάτω απο την καθοδήγηση του Εκτορα Χαραλάμπους και Γιώργου Κριτσιοτάκη. Είναι ιδρυτικό μέλος της εικαστικής συλλογικότητας ARC.

Σε statement για το έργο του σημειώνεται: "Η σειρά “Retired Boxer” εστιάζω την προσπάθεια μου να ερμηνέυσω τα πράγματα που με απασχολούν ( η πάροδος του χρόνου, το χασιμο της νιότης, η παρακμή, η βία και ο θάνατος)και να λύσω ζωγραφικά προβλήματα όπως η φόρμα , η αποδόμηση και η απλότητα, ανάτρεξα σε γνώριμες εικόνες της νιότης μου που ήταν οι πυγμαχία και οι πυγμάχοι, ως αντικείμενο αποτύπωσης αυτών των ερωτημάτων. Το σώμα εδώ χρησιμοποιείτε με έναν απλό τρόπο για να αποδώσει την κίνηση και την φθορά. Το υλικό είναι τα λαδοπαστέλ που δίνουν την αίσθηση του φθαρτού και του προσωρινού. Οι πυγμάχοι δεν μοιάζουν νικητές αλλά συνεχίζουν να αγωνίζονται. Ενας παραλληλισμός με την ζωή κι ένα κοινό τέλος ή ήττα και το σκοτάδι. Οι φιγούρες παρουσιαζοναι πάντα ως μία για να δηλωθεί η εσωτερική πάλη της μονάδας.".



Ο Επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιμέλειας της έκθεσης της ARC στον χώρο Τέχνης MyArtBox: “Ο συμβολισμός στις εικαστικές τέχνες δεν περιορίζεται στο σχετικό, ονομαστικά, κίνημα, που έκανε το σύμβολο κύριο ζήτημα επεξεργασίας. Κάθε έργο τέχνης είναι σύμβολο, καθώς αναδεικνύει κατ επιλογήν ένα συγκεκριιμένο εννοιολογικό περιεχόμενο εντός ενός δεδομένου εννοιολογικού πλαισίου το οποίο επεξεργάζεται με μια αναγνωρίσιμη ή και καινοφανή μορφή (ανεικονική /μη απεικονιστική τέχνη) μεταφέροντας μηνύματα και εκκινώντας προβληματισμούς κυρίως κατά την διαδικασία αποσυμβόλευσης που επιχειρεί ο θεατής. Η λειτουργία της αποσυμβόλευσης από τον Άνθρωπο - αποδέκτη, δηλαδή της ερμηνείας του συμβόλου, είναι αμφίδρομη μεταξύ του δημιουργού του και του θεατή του συμβόλου, και εμπεριέχει σαφή ανατροφοδότηση (feedback) και προς τις δύο πλευρές, καθώς συχνά ένα σύμβολο θα παρεκκλίνει κατά την ερμηνεία του από το αρχικό εννοιολογικό περιεχόμενο ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα ενός άλλου προσωπικού ή κοινωνικού μύθου, κάθε εποχής και κάθε τόπου”.

Στην έκθεση παρουσιάζουν τα έργα τους ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και εικαστικού αντικειμένου οι καλλιτέχνες της συλλογικότητας Σταύρος Αποστόλου, Καληάνθη Βογδοπούλου, Άννα Γκιώτη, Μαρίσσια Δεληγιώργη, Ορέστης Διαμάντης, Χριστίνα Ζυγούρη, Φώτης Κλογέρης, Αγγελική Κουρμουλάκη, Κώστας Μεννής, Μαρία Μιντιούρη, Γιάννης Ρουμπάνης Αλέξανδρος Τσαντίδης, και οι επιλεγμένοι να συμβάλλουν με τα έργα τους φίλοι της ομάδας καλλιτέχνες ως guest artists: Γιάννης Αδαμαντίδης, Γαβριήλ Ανδρονικίδης, Σωτήρης Γιολδάσης, Βασίλης Καρκατσέλης, Φωτεινή Μπουχάρα, Άγγελος Σοφιανίδης.

Η ARC (Art Revisited Collective) είναι μία ομάδα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την τέχνη τους, αλλά και να δημιουργήσουν ένα όχημα στήριξης του οράματος τους και της συνεργασίας τους ικανό να στηρίξει δράσεις, προβάλλοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για την σύγχρονη τέχνη σήμερα. Την ομάδα συντονίζει και διαχειρίζεται ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Περισσότερες πληροφορίες: arcgreece.blogspot.com.

Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι το Arts & Antiques CCR.

Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, 20:00 – 22:30
Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης  My Art Box by Technohoros
Λεμπέση 12 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 1823818

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα