Wednesday 13 February 2019

"Άμα ζώντας απλά" -Η Ποίηση της performance στην Myrό Gallery


Οι καλλιτέχνες επικοινωνούν μέσα από τις τέχνες τους.
Οι τέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους.
Ένα εργαστήριο που ταξιδεύει σε πόλεις και χωριά με μία βαλίτσα γεμάτη συναισθήματα, ιδέες, ποιήματα, χρώματα κι αρώματα.

Στόχοι αυτού του εργαστηρίου είναι:
Η αξιοποίηση και η εξέλιξη των σωματικών μας δεξιοτήτων με πλήθος δράσεων και ασκήσεων.
Η χρήση του λόγου ως εργαλείο επικοινωνίας και απεύθυνσης με βασικό άξονα την ποιητική συλλογή "ΑΜΑ ΖΩΝΤΑΣ ΑΠΛΑ" της Άρτεμης Αγαθοπούλου.
Η εμβάθυνση στην επικοινωνία και την χρήση των εικαστικών στην performance.
H ολοκλήρωση μίας παραστατικής πράξης με το υλικό που θα παραχθεί από τους συμμετέχοντες του διημέρου.

Κάθε εργαστήρι θα ξεκινάει με σωματικές ασκήσεις βασισμένες στην κινησιολογία και την ελεύθερη έκφραση, θα εμβαθύνουμε στη χρήση του λόγου και συγκεκριμένα του ποιητικού λόγου, θα ταξιδεύουμε για λίγο στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων και παρέα θα δημιουργούμε έναν δικό μας ξεχωριστό κόσμο που θα ολοκληρώνεται με μία ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό. Η παρουσίαση αυτή θα χτίζεται κατά την διάρκεια των δύο ημερών του σεμιναρίου με βασικό άξονα τις ανάγκες της ομάδας κάθε περιοχής. Η παρουσίαση αυτή θα μπορεί να έχει τη μορφή performance, μικρής θεατρικής παράστασης, θεατρικού δρώμενου, εικαστικής εγκατάστασης, αναλογίου ή περιπατητικής δράσης. Ο χώρος παρουσίασης στην εκάστοτε πόλη/περιοχή θα επιλέγεται από την ομάδα και θα γίνεται ανοιχτό κάλεσμα για το κοινό την ίδια μέρα.

Κινησιολογία και ελεύθερη έκφραση
Ξεκινάμε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θέσεις, στάσεις και σωματικές ευκολίες που αποτελούν την αρχική μας κινησιολογική βάση. Ο τρόπος που περπατάμε, που κινούμαστε, που χορεύουμε είναι μοναδικά, αυθεντικά και δικά μας εφόδια. Η αναπνοή, η χαλάρωση και η ενεργοποίηση είναι βασικά συστατικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτό που φέρω στην σκηνή είναι αυτό που είμαι, αλλά διαφοροποιημένο, πειραγμένο. Στο σημείο αυτό έχουμε στόχο την εξέλιξη και την βελτίωση της προσωπικής αυθεντικής κίνησης και έκφρασης του ατόμου. Δουλεύουμε για ένα σώμα ενεργό και έτοιμο για δράση. Με όλο αυτό το υλικό για αρχή και σε συνδυασμό με γνώσεις κινησιολογίας, βασικές τεχνικές σύγχρονου χορού, ελεύθερης έκφρασης, αυτοσχεδιασμού και σωματικού θεάτρου προσεγγίζουμε τις ποιότητες της κίνησης με βάση το εκάστοτε σώμα και διαμορφώνεται ένας καμβάς έτοιμος να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνθήκη.



Ποιητικός λόγος
Η χρήση του λόγου ως μέσω έκφρασης και επικοινωνίας των συμμετεχόντων μεταξύ τους, με το ίδιο το δημιούργημά τους και με τους θεατές αυτού. Με βασικό άξονα το σώμα, την αναπνοή και τη ροή του λόγου μέσα σε αυτό θα εξελίξουμε την εκφορά του. Μεγάλη σημασία θα δοθεί στην απεύθυνση του λόγου και στον ήχο των λέξεων. Σ αυτό το σημείο η ποίηση θα μας διευρύνει τους ορίζοντας πέρα από τη συμβατότητα και την πεζότητα. Θα επεξεργαστούμε κάθε κείμενο σαν πρωτόγονο υλικό. Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Ο κόσμος των εικόνων 
Πώς γεννιέται ένα ποίημα και πώς αυτό γεννάει με τη σειρά του έργα εικαστικά, μουσικά, παραστατικά. Τι σημαίνει χρώμα στον λόγο, τι σημαίνει μουσικότητα και πώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να μεταφερθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, έτσι ώστε ο δημιουργός ν’ αγγίξει άλλες ψυχές. Οι τέχνες έχουν κοινό Θεό και κοινή μήτρα. Μαζί θα ταξιδέψουμε με τρόπο αυθόρμητο μέσα στην καθαρή ουσία της μήτρας αυτής και θα βγούμε στην πορεία στο φως της σκηνής, μεταδίδοντας στο κοινό μας, οτιδήποτε καταφέρουμε να ανακαλύψουμε. Η Ποίηση της Perfomance είναι ένας δρόμος που θα τον διαβούμε χέρι χέρι, ένα ταξίδι για όλους μας δελεαστικό.

Η Άρτεμις και η Μαρία με παρέα μερικές φορές την Σπίθα και τον Στίβη ξεκινάν ένα ταξίδι με βασική τους προϋπόθεση να ζούνε απλά όπου κι αν βρεθούν. Να γνωρίσουν τον κόσμο και να επικοινωνήσουν. Να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Να δημιουργήσουν.

ΑΜΑ ΖΩΝΤΑΣ ΑΠΛΑ λοιπόν με χαμόγελα, όνειρα, συναισθήματα, οξυμένες τις αισθήσεις, αγγίγματα, αγκαλιές και μοναδικές στιγμές.

Χώρος: Myro Gallery
8, Nikiforou Foka
54621 Θεσσαλονίκη

Ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου:
Σάββατο 16 Μαρτίου 15.00 - 20.00
Κυριακή 17 Μαρτίου 15.00 - 20.00
Παρουσίαση στις 17 Μαρτίου στις 21.00

Κόστος σεμιναρίου:
60 ευρώ το διήμερο
50 ευρώ το διήμερο για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές
40 ευρώ το διήμερο για όσους προκαταβάλουν το ποσό μέχρι τις 10 Μαρτίου

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Στεφανίδου
τηλ.: 6931583685
και facebook: maria stefanidou

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα