Wednesday 13 February 2019

Μαρίσσια Δεληγιώργη: Το βίωμα της συνεχούς περιπλάνησης ως υπαρξιακός ορισμός

Η αίθουσα τέχνης My Art Box παρουσιάζει την πρώτη έκθεση έργων της εικαστικής συλλογικότητας ARC στην Αθήνα με τίτλο «Άνθρωπος, Σύμβολο και Μύθος» η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Ανάμεσα στα νεότερα μέλη της συλλογικότητάς μας που παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση της Αθήνας περιλαμβάνεται η ζωγράφος Μαρίσσια Δεληγιώργη, η οποία γεννήθηκε το 1983 στο Μαρούσι Αττικής και κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας. Αποφοίτησε από το Τµήµα Αρχιτέκτων του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και συνέχισε τις σπουδές της στο ΔΠΜΣ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον τοµέα “Σχεδιασµός - Χώρος - Πολιτισµός”. Συµµετείχε µεταξύ άλλων στο εργαστήριο – έκθεση  “Χειρώνακτες. Εργαστήρια λέξεων, σχεδίων, εικόνων”  (Φ. Μαργαρίτη, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας), ενώ σχέδια από το ερευνητικό της µε θέµα µε τίτλο Edgar Alan Poe (1809-1849), Οικοδοµώντας τον χώρο (Βόλος, 2005) έχουν συµπεριληφθεί στο βιβλίο της Φ. Μαργαρίτη “Το εργαστήρι του συγγραφέα. Το εργαστήρι του αρχιτέκτονα. Και µια συνοµιλία µε τον Νάνο Βαλαωρίτη”, (εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2007). Από το 2013 εως τον Αυγουστο του 2018 αποτέλεσε ενεργό µέλος της διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Architecture for Humanity (Athens), η οποία µετονοµάστηκε σε Open Architecture Collaborate (Athens) συµµετέχοντας στην υλοποίηση project όπως Your city lab (Biennale di Venezia 2016, Αutonoma 2016), Workshop το Εµπορικόν (Ίχνη εµπορίου, Αθήνα 2014), Οµάδαν (Athens Biennale 2013), Athens wordscape (TAF, 2013). Είναι μέλος της εικαστικής συλλογικότητας ARC..

Σε statement για το έργο της σημειώνεται: "Ετερότοποι αποσπασματικοί χώροι δομημένοι από τις έννοιες αποξένωση, κενό, πλάνητας, έλλειψη, ερείπωση, νοσταλγία, οι οποίοι αποτελούν τόπους κατοικίας για  τον  ασθενικό ήρωα που κατοικεί στον υπερσχεδιασμένο ερειπωμένο πύργο του, για τον άνθρωπο του πλήθους, με τον διττό χαρακτήρα (αυτού που παρακολουθεί και παρακολουθείται) που πλανάται στην αναδυόμενη αστική μεγαλούπολη, για τον ρομαντικό πλάνητα που κατοικεί στην ερειπωμένη φύση  και για τον ξένο που κατοικεί εγκλωβισμένος στα αδιάφορα κελύφη της σύγχρονης μεγαλούπολης. Το βίωμα της συνεχούς περιπλάνησης θέτει το ζήτημα του ξένου, ως αυτού που αναζητά τον ορισμό της ύπαρξης του. Κατά συνέπεια ο  χώρος αυτόματα μεταμορφώνεται σε κενό, με την χωρική και βιωματική έννοια, καλώντας τον  ξένο να εγγράψει τις νέες εμπειρίες του. Αυτό οδηγεί στην συνεχή αναζήτηση της οντότητας του μέσα τον χωρικό επαναπροσδιορισμό της και την επανεγγραφή των βιωμάτων του. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια συνεχή συρραφή προσωπικών αποσπασματικών μικρόκοσμων με στόχο την εύρεση αλλά και τον ορισμό της ατομικής ταυτότητας.".



Ο Επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιμέλειας της έκθεσης της ARC στον χώρο Τέχνης MyArtBox: “Ο συμβολισμός στις εικαστικές τέχνες δεν περιορίζεται στο σχετικό, ονομαστικά, κίνημα, που έκανε το σύμβολο κύριο ζήτημα επεξεργασίας. Κάθε έργο τέχνης είναι σύμβολο, καθώς αναδεικνύει κατ επιλογήν ένα συγκεκριιμένο εννοιολογικό περιεχόμενο εντός ενός δεδομένου εννοιολογικού πλαισίου το οποίο επεξεργάζεται με μια αναγνωρίσιμη ή και καινοφανή μορφή (ανεικονική /μη απεικονιστική τέχνη) μεταφέροντας μηνύματα και εκκινώντας προβληματισμούς κυρίως κατά την διαδικασία αποσυμβόλευσης που επιχειρεί ο θεατής. Η λειτουργία της αποσυμβόλευσης από τον Άνθρωπο - αποδέκτη, δηλαδή της ερμηνείας του συμβόλου, είναι αμφίδρομη μεταξύ του δημιουργού του και του θεατή του συμβόλου, και εμπεριέχει σαφή ανατροφοδότηση (feedback) και προς τις δύο πλευρές, καθώς συχνά ένα σύμβολο θα παρεκκλίνει κατά την ερμηνεία του από το αρχικό εννοιολογικό περιεχόμενο ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα ενός άλλου προσωπικού ή κοινωνικού μύθου, κάθε εποχής και κάθε τόπου”.

Στην έκθεση παρουσιάζουν τα έργα τους ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και εικαστικού αντικειμένου οι καλλιτέχνες της συλλογικότητας Σταύρος Αποστόλου, Καληάνθη Βογδοπούλου, Άννα Γκιώτη, Μαρίσσια Δεληγιώργη, Ορέστης Διαμάντης, Χριστίνα Ζυγούρη, Φώτης Κλογέρης, Αγγελική Κουρμουλάκη, Κώστας Μεννής, Μαρία Μιντιούρη, Γιάννης Ρουμπάνης Αλέξανδρος Τσαντίδης, και οι επιλεγμένοι να συμβάλλουν με τα έργα τους φίλοι της ομάδας καλλιτέχνες ως guest artists: Γιάννης Αδαμαντίδης, Γαβριήλ Ανδρονικίδης, Σωτήρης Γιολδάσης, Βασίλης Καρκατσέλης, Φωτεινή Μπουχάρα, Άγγελος Σοφιανίδης.

Η ARC (Art Revisited Collective) είναι μία ομάδα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την τέχνη τους, αλλά και να δημιουργήσουν ένα όχημα στήριξης του οράματος τους και της συνεργασίας τους ικανό να στηρίξει δράσεις, προβάλλοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για την σύγχρονη τέχνη σήμερα. Την ομάδα συντονίζει και διαχειρίζεται ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Περισσότερες πληροφορίες: arcgreece.blogspot.com.

Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι το Arts & Antiques CCR.

Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, 20:00 – 22:30
Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης  My Art Box by Technohoros
Λεμπέση 12 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 1823818