Wednesday, 5 December 2018

EDITORIAL | Στέλιος Μιχαηλίδης: Έλληνας επιχειρηματίας γράφει ιστορία με Τέχνη & Φως

Υπάρχουν καθοριστικές στιγμές στις ζωές μας, που υπερβαίνουν σε αξία άλλες, ισάξιες ή φανερά ανώτερες στιγμές. Ας πούμε οι περισσότεροι από εμάς θα θεωρούσαμε σημαντική την στιγμή της αποφοίτησης μας από το Πανεπιστήμιο, την  στιγμή που γνωρίσαμε τον σύντροφο της ζωής μας, την στιγμή που αποφύγαμε έναν κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και μερικές άλλες στιγμές, σημαντικές για εμάς και ακόμη σημαντικότερες για το μέλλον των ανθρώπων που επηρεάσουμε εξαιτίας τους. Ο άνθρωπος που υποκινεί αυτές τις σκέψεις είναι ένας επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη, καινοτόμος στις επενδύσεις του όσο και στην Τεχνολογία, που σίγουρα με το αντικείμενο της βιομηχανίας του και μόνο έχει ωφελήσει το περιβάλλον, έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, και έχει ωφελήσει την οικονομία της χώρας. Εντούτοις η καθοριστική στιγμή του με την οποία θα ασχοληθούμε ως επί το πλείστον σε αυτό το άρθρο δεν είναι καμία από αυτές.

Μια μέρα του 2014 Στέλιος Μιχαηλίδης επισκέφτηκε έναν Οίκο Δημοπρασιών λίγο μακρύτερα από την Σουρωτή Θεσσαλονίκης, σε ένα οροπέδιο με θέα τον Όλυμπο. Πέρασε ανάμεσα από έναν “κήπο” κάμποσα στρέμματα με μνημειακά γλυπτά σύγχρονης τέχνης, περίεργες φόρμες από λαμπερό ελληνικό μάρμαρο που ξεπήδησαν από την σκληρή δουλειά και την έμπνευση δεκάδων γλυπτών από όλον τον κόσμο που συγκεντρώνονταν εκεί εδώ και δύο καλοκαίρια, στα συμπόσια της Greek Marble Initiative. Στάθηκε σε μερικά από αυτά και στην συνέχεια, ενώ είχε φτάσει με σκοπό την συνάντηση του με τον Ιδρυτή και Ιδιοκτήτη του Myro Antiques House, ζήτησε να τον  ξεναγήσουν. Η απλή συνάντηση πήρε άλλη τροπή, το επαγγελματικό ραντεβού κράτησε πολύ περισσότερη ώρα από το προϋπολογισμένο, ο Στέλιος Μιχαηλίδης έφυγε και επέστρεψε σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζί με την οικογένεια του. Ξεναγήθηκαν στην συλλογή έργων Τέχνης του Οίκου, συμμετείχε συχνά σε δημοπρασίες του και έχτισε μια σημαντική συλλογή από σύγχρονα έργα τέχνης και σπάνιες αντίκες.

Ορισμένες από τις επισκέψεις του επιχειρηματία κατέληξαν στο διπλανό χωριό για φαγητό ή για χαλάρωση με καφέ στο συνεταιριστικό γαλακτοπωλείο γυναικών του χωριού απέναντι από το γήπεδο της τοπικής ομάδας. Μέσω του Σταύρου Μυρωνίδη γνώρισε και κάποιους από τους έφηβους ποδοσφαιριστές, παρακολούθησε αγώνες φιλικούς ή και λιγότερο φιλικούς, και ήρθε σε επαφή με ένα μικρό Ελληνικό χωριό, και το έμψυχο δυναμικό του: τους νέους του, την γενιά της κρίσης όπως τους αποκαλούν τα ΜΜΕ. Όπως πριν 4 χρόνια, όταν ήρθε σε επαφή γλυπτά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Μαρμάρου (Greek Marble Initiative, όπως είναι ευρύτερα διεθνώς γνωστή η πρωτοβουλία), η εμπειρία άφησε ένα μικρό στίγμα πάνω του και αποφάσισε να σταθεί ανάμεσα στους αθλητές, να στηρίξει αυτούς τους νέους ανθρώπους στην προσπάθεια τους. Το αθλητικό ήθος και η προσπάθεια για την αριστεία δεν είναι έννοιες άγνωστες στον Στέλιο Μιχαηλίδη. Η κόρη του Νικόλ είναι βραβευμένη  στον σύγχρονο χορό, ο ίδιος είναι επιχειρηματίας που καινοτομεί σε τεχνολογίες αιχμής στην Ελλάδα και εκτιμά την ειλικρινή προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες και το ήθος.Ο νέος πρόεδρος δεν είναι από εδώ
Η ανακοίνωση ότι ο βιομήχανος Στέλιος Μιχαηλίδης έγινε χορηγός και στην συνέχεια πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας του Β Τοπικού Θεσσαλονίκης ενός μικρού χωριού πέρασε στα ψιλά γράμματα. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος Έλληνας επιχειρηματίας που επενδύει στον αθλητισμό θα σκέφτηκαν πολλοί, όμως η περίπτωση του διαφέρει σημαντικά από το συνηθισμένο. Διότι είναι η επαφή με την Τέχνη και η γνωριμία του  με μια μικρή κοινότητα ανθρώπων που προσπαθούν και όχι οι επιχειρηματικές βλέψεις, ούτε η προσωπική ανάγκη για προβολή  του εξαιρετικά σεμνού κατά τα άλλα επιχειρηματία,  που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά η επαφή με την Τέχνη και τους ανθρώπους από κοντά ενός ανθρώπου που έτσι κι αλλιώς έχει εναγκαλιστεί και τα δύο στην ζωή του. Την Τέχνη, ων συλλέκτης και λάτρης της ο ίδιος και η οικογένεια του από την μία, και την αίσθηση της ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, όπως την ασκεί και μέσω της πρωτότυπης και καινοτόμου επιχείρησης του. Έτσι, ο νέος πρόεδρος του “Ατρόμητου” Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης “δεν είναι από εδώ”, αλλά, -όπως είναι βέβαιο ότι ανακαλύπτουν σιγά σιγά οι αθλητές του, η ομάδα και οι τοπικοί της παράγοντες- αποφάσισε να ενώσει την προσπάθεια τους για ένα καλύτερο “αύριο” για την ομάδα, για τον αθλητισμό, για τους νέους ενός μικρού χωριού, με το δικό του όραμα για αριστεία.

Επιτυχημένος επενδυτής στην Ενέργεια
Το χειμώνα ο ήλιος δύει νωρίς, και τα χωριά περιαστικώς των μεγαλουπόλεων στην Ελλάδα μοιάζουν μέρη βαρετά στους διερχόμενους οδηγούς, με τα χλωμά και όχι πάντοτε αναμμένα φώτα των δρόμων τους και των σπιτιών τους. Τα χρώματα του ημερήσιου τοπίου ξεθωριάζουν και εξαφανίζονται στο σκοτάδι και μια μουντάδα κατακυριαρχεί στο περιβάλλον. Όταν πλησιάζεις το χωριό του Αγίου Αντωνίου από οποιαδήποτε κατεύθυνση διακρίνεις μια μικρή περιοχή στην άκρη του χωριού απ' όπου η μέρα ξέχασε να φύγει: είναι το γήπεδο του “Ατρόμητου” της τοπικής ομάδας, που φωτίζεται από την χορηγό της, την Energy Plus. Το πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα του γηπέδου, τα χρώματα των καθισμάτων και των άλλων αρχιτεκτονικών στοιχείων του γηπέδου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα σκοτάδια που επικρατούν τριγύρω, με αποτέλεσμα το γήπεδο της τοπικής ομάδας να παρουσιάζεται σαν μια φωτεινή όαση χαράς και ενέργειας στο μουντό πρόσωπο της νύχτας στην περιοχή.

Πρωτοποριακή Ελληνική τεχνολογία στην εφαρμογή Led
Η Energy Plus παράγει φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led εξωτερικών χώρων για πλατείες, υπαίθριους χώρους, γήπεδα και εσωτερικών χώρων για βιομηχανικά πάρκα που κάνουν με απίστευτα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας την νύχτα μέρα. Είναι η επένδυση ζωής του Στέλιου Μιχαηλίδη, μια 100% Ελληνική Εταιρεία που παράγει δικά της πρότυπα σχέδια led φωτισμού καινοτομόντας τόσο επί αυτής της τεχνολογίας όσο και ως προς τον σχεδιασμό του φωτισμού. Δεν είναι απλά δυνατά φώτα που έρχονται μαζί με σχετική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος: είναι η μελέτη του φωτισμού του κάθε χώρου, μικρού ή μεγάλου που κάνει την διαφορά, σε συνδυασμό με μια σειρά ευρεσιτεχνιών και καινοτομίας ως προς τον σχεδιασμό των συσκευών που παράγουν το φως. Η Energy Plus παράγει φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Το επιστημονικό προσωπικό της Εταιρίας υλοποιεί πρωτοποριακή έρευνα στα πεδία του σχεδιασμού, του φωτισμού, των οπτικών μονάδων των LED Chips και των ηλεκτρονικών, με αποτέλεσμα να κατέχει πατέντες και διεθνείς πιστοποιήσεις στο αντικείμενο δραστηριότητας της. Η Energy Plus ιδρύθηκε το 2012 με αντικείμενο την κατασκευή και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων ηλεκτροπαραγωγής. Το 2015 προχώρησε στην δημιουργία μονάδας παραγωγής φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED στην ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου - Θεσσαλονίκης.  Επενδύοντας συνεχώς σε άριστα καταρτισμένο προσωπικό και σε νέες τεχνολογίες, αποτελεί μία ελληνική εταιρία που στοχεύει να καταξιωθεί σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Η εταιρεία εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης σε χώρο παραγωγής 2.500 m2, όπου γίνεται ο σχεδιασμός, η συναρμολόγηση, ο ποιοτικός έλεγχος (σε τρία στάδια) και η συσκευασία των τελικών προϊόντων, με δυναμικότητα που ξεπερνάει τα 35.000 τεμάχια ετησίως. Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται όλοι οι προμηθευτές εξαρτημάτων και υλικών με αποτέλεσμα την ουσιαστική και άμεση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε ζήτηση.

Ιστορία δίχως επίλογο
Πως θα μπορούσαμε να βάλουμε επίλογο σε κάτι που συνεχίζεται; Ο Στέλιος Μιχαηλίδης είναι ένας από τους πολλούς -θέλουμε να πιστεύουμε-επιχειρηματίες που σε κάποια μικρή και καθοριστική στιγμή διαισθάνθηκαν ότι δεν μπορείς να κάνεις την διαφορά στον τόπο που ζεις μονάχα για την οικογένεια σου και τον βασικό περίγυρο σου. Είναι άνθρωποι που επεκτείνουν το όραμα τους σε κάθε τομέα που συναντούν άλλους άξιους ανθρώπους, άνθρωποι που επενδύουν στην Τέχνη και τον άνθρωπο, που θέλουν να δουν στην πράξη να εφαρμόζονται οι ιδέες και το όραμα τους. Έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά τον Στέλιο Μιχαηλίδη, με την ιδιότητά του ως Συλλέκτη Έργων Τέχνης, και θα μου φαινόταν απίθανο να ακούει Σαββόπουλο σε τέτοιον βαθμό ώστε να εντάσσεται στο δόγμα που εισάγει ο στίχος “των Eλλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία” -άλλωστε ο στίχος αυτός καθαυτός έχει μάλλον σαρκαστικό νόημα. Όμως, υπάρχει μία μικρή, ανθούσα και πληθυνόμενη μειοψηφία επιχειρηματιών σε αυτό τον τόπο που αποπειρώνται να κάνουν πράξη αυτό που λέει ο στίχος. Διότι ο Έλληνας εκείνος που αξίζει να γράφεται με έφιλον κεφαλαίο, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πεισμώνει, και στρέφεται προς το Φως. Και αυτή την στιγμή δεν μπορώ να αντλήσω από τον περίγυρο μου καλύτερο παράδειγμα προς τούτο από τον Στέλιο Μιχαηλίδη.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό