Tuesday 20 November 2018

Γεράσιμος Κοτσολάκος - Ζωγραφική

Ο ζωγράφος Γεράσιμος Κοτσολάκος εκθέτει έργα του της τελευταίας εικοσαετίας στη Φωκίωνος Νέγρη 16. Η έκθεση περιλαμβάνει δέκα ενότητες με προσωπογραφίες, τοπία, γυμνά, νεκρές φύσεις, αυτοπροσωπογραφίες, αντικείμενα και όψεις του ατελιέ του.  Ο ζωγράφος Θανάσης Μακρής γράφει: «Ο Γεράσιμος Κοτσολάκος, εδώ και χρόνια, παραμένει συνεπής στο αρχικό του όραμα να αναλύει σε βάθος τον κόσμο που τον περιβάλλει ανανεώνοντας με μέτρο την καλά δομημένη εικαστική του γλώσσα χωρίς να τη «λερώνει» με διακοσμητικά δάνεια από τρέχουσες μόδες. Λιτός και δωρικός, ελεγχόμενα χειρονομιακός, με μία προσωπική χρήση του μαύρου, σκαλίζει με δύναμη τη φόρμα μέχρι να τη ματώσει.» 

Ο δάσκαλός του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Χρόνης Μπότσογλου θυμάται τον μαθητή του: «Παρακολουθώ τη δουλειά του Γεράσιμου γιατί βρίσκω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Βέβαια συχνά με τους μαθητές μας συμβαίνει ό,τι και με τα παιδιά μας. Πρέπει δηλαδή συνεχώς να επιβεβαιώνουμε την άποψή μας αν δεν θέλουμε να χάσουμε την επαφή μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουν σταματά η παιδαγώγηση, η επιτήρηση και ο οποιοσδήποτε έλεγχος και απομένει η αποδοχή, η συμπάθεια και η φιλική συζήτηση για όλα τα ζητήματα. Ο φίλος μου λοιπόν και συνάδελφος Γεράσιμος Κοτσολάκος έχει κατακτήσει μία ωριμότητα αξιοθαύμαστη στη δουλειά του που ορίζει το προσωπικό του στίγμα. Ο Κοτσολάκος τελείωσε Αρχιτεκτονική και καταλαβαίνει πολύ καλά τη δομή των πραγμάτων και σε αυτήν στηρίζει τη ζωγραφική του. Κάθε πινελιά είναι ένα δομικό στοιχείο με το οποίο χτίζει την εικόνα του. Από τη φύση μελετά τη δομή την οποίαν με αδρές πινελιές μετουσιώνει σε αίσθηση. Αυτή η αίσθηση τον διαφοροποιεί από τους άλλους και τον ορίζει σαν άνθρωπο.» 

Ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, φίλος του ζωγράφου και ένας από τους επιμελητές της έκθεσης, σημειώνει: «το ατελιέ του είναι στη σοφίτα του πατρικού σπιτιού στο Περιστέρι. Δύο μικροί χώροι γεμάτοι με τα αποτυπώματα της ζωγραφικής του περιπέτειας. Περιπέτεια που μοιάζει με μάχη. Κι αυτό επιβεβαιώνεται κάθε στιγμή αν τον δει κανείς την ώρα που ζωγραφίζει. Η ένταση του βλέμματος, η πίεση του πινέλου στο μουσαμά, το χάσιμο της ύπαρξής του μέσα στον κόσμο που δημιουργεί, η αυξομείωση του ρυθμού, οι στοχαστικές παύσεις που μοιάζουν με περίεργες στίξεις, ο άγρυπνος έλεγχος κάθε πινελιάς και ένας έντονος ψυχισμός που αποκαλύπτεται μέσα από αισθήματα ιερότητας κάνουν τη ζωγραφική πράξη να θυμίζει μυστηριακή τελετή. Ο Γεράσιμος Κοτσολάκος δεν είναι άνθρωπος της αγοράς, όμως, παράλληλα με το «ένδον σκάπτε» βρίσκει τον τρόπο να συνομιλεί πνευματικά με την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα ρεύματα της ζωγραφικής και αυτό σε κάνει να σκεφτείς πως ό,τι κατά καιρούς έχει κερδηθεί από τη ζωγραφική μπορεί να συμβαίνει και στην προσωπική περιπέτεια ενός καλλιτέχνη που είναι κάπως απομονωμένος.»  O Γεράσιμος Kοτσολάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Διπλωματούχος Αρχιτεκτονικής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σπούδασε και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική με δάσκαλο τον Χρόνη Μπότσογλου και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής με δασκάλους τον Γιάννη Παπαδάκη και τον Γιάννη Γουρζή. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Η αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ παρουσίασε τέσσερις ατομικές του εκθέσεις από το 2002 έως το 2012.  Την Τετάρτη 5/12 στις 8 μ.μ. και το Σάββατο 15/12 στις 12:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στον χώρο της έκθεσης.  Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, 8-10 μ.μ.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα