Monday 1 October 2018

Καληάνθη Βογδοπούλου & Βαλεντίνη Μαυροδόγλου: Άβατον Ασύμφωνα

Δύο νεαρές εικαστικοί  δεμένες με γερή φιλία, πολλαπλά δοκιμασμένη, με κοινές εμπειρίες σπουδών στη Ζωγραφική και Χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας και εμπειρίες συμπόρευσης στη ζωή και την τέχνη, μιλούν δυναμικά μέσα από το χαρακτικό τους έργο εγκαινιάζοντας τον πολιτιστικό χώρο για την Χαρακτική, του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών- Pandolfini & Σιατερλή Α.Μ.Κ.Ε., στον Λυκαβηττό, Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 18.30.

Η έκθεση χαρακτικής των δύο εικατικών δημιουργών λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Athens Print Fest/ Fourth Edition – NOSTOS, η 4η Έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών τον Οκτώβριο του 2018 στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Η Καληάνθη Βογδοπούλου κι η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου. Η μια στέκεται απέναντι από την άλλη, συνομιλούν, ανταλλάσσουν την καθαρότητα κι αγνότητα της σκέψης τους, μιλούν για την απελπισμένη στάση τους απέναντι σε μια κοινωνία που έχει ορίσει κανόνες απάνθρωπους για τους ανθρώπους,, ανοίκειους για το περιβάλλον, άδικους και τιμωρούς για όσους και όσες ξεφεύγουν από τα γρανάζια του συστήματος της τάξης πραγμάτων. Η επίγνωση αυτής της σκληρής κληρονομιάς σημαδεύει τις ψυχές, την συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους. Και οι δύο «λαβώνονται» στη διαδρομή μα μένουν ακλόνητες στην απόφασή τους να υπάρξουν και να δουλέψουν την τέχνη, επίμονα και μαχητικά.  Αλίμονο, ο καλλιτέχνης ρουφάει όλον τον ζόφο του περίγυρου του και προφητεύει το μέλλον. Η συνομιλία τους λειτουργεί λυτρωτικά όσο η τέχνη τους ρέει ζωντανή και δυνατή μέσα από την γραφή του μαύρου του λευκού και του γκρίζου. Η αγωνία του διαλόγου τους διατρέχεται ακριβώς από  την επίγνωση αυτής της συνθήκης, της μοίρας του καλλιτέχνη- ποιητή που καλείται να μετρήσει τον κόσμο του και να μιλήσει με τις εικόνες του.  Η ποιητική τρυφερή σχέση φιλίας τους τυραννιέται από τα συνεχή μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης. Ανταλλάσσουν τον λόγο όπως γίνεται μ’ ένα παιδικό επαναληπτικό  παιχνίδι. Τελικά η δύναμη της τέχνης της καθεμιάς τους, οδηγεί  στο κανάλι μιας «λύσης» ικανής να αντέξει το κατάμαυρο χρώμα του μελανιού μ’ ένα ανεξίτηλο ίχνος που σφραγίζει την ψυχή τους κι εκείνη του θεατή.

Το κείμενο της επιμέλειας υπογράφει η Δήμητρα Σιατερλή.

Η  Βαλεντίνη Μαυρόδογλου είναι χαράκτρια και ζωγράφος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989, σπούδασε ενδυματολογία στην σχολή μόδας Pan-Sik και Γραφικές Τέχνες στο ΙΙΕΚ “Πράξις”. και Χαρακτική και Ζωγραφική στην Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Τα έργα της Βαλεντίνης Μαυρόδογλου παρουσιάζουν έντονα ψυχογραφικό χαρακτήρα, είναι ανθρωποκεντρικά και εστιάζουν σε πλασματικές πραγματικότητες που εκκινούνται από εσωτερικές αναζητήσεις στην γραμμή των αναμνήσεων και του συναισθήματος. Ως προς τα μέσα αποτύπωσης, στην χαρακτική είναι η οξυγραφία και στην ζωγραφική είναι τα μελάνια και η ακουαρέλλα.  Έχει εκθέσει ζωγραφικά και χαρακτικά έργα της σε ομαδικές εκθέσεις και σε δύο ατομικές. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η Καληάνθη Βογδοπούλου γεννήθηκε το 1993 στα Πετρανά Κοζάνης. Σπούδασε Χαρακτική με καθηγήτρια την Δήμητρα Σιατερλή, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το οποίο αποφοίτησε. Έχει δείξει έργα της σε μία ατομική έκθεση, και πολλές ομαδικές εκθέσεις και projects. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Η Καληάνθη Βογδοπούλου συμπράττει με την Ομάδα Τεχνών ARC (Art Revisited Collective) από τον Φεβρουάριο του 2018.


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα