Από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου για φέτος αποτελεί το επετειακό πρόγραμμα για τα 100 χρόνια από την υπογραφή και της ανακωχής της Θεσσαλονίκης και τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το επετειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, ενώ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιντελικ, στις 29 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, με την οποία θα κλείσει η τελετή απότισης φόρου τιμής στους ενταφιασμένους στρατιώτες με κατάθεση στεφάνων στα έξι εθνικά μνημεια του κοιμητηρίου. Η συγκεκριμένη συναυλία είναι καρπός της συνεργασίας του Ινστιτούτου με τον Γάλλο μουσικοσυνθέτη Philippe Forget. Η σύνθεση του Philippe Forget με τίτλο «Ζέιτενλικ» για φωνή, πιάνο και βιολοντσέλο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως είναι εμπνευσμένη από τα γράμματα Γάλλων στρατιωτών που βρέθηκαν στους χιτώνες τους, στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ.
Στις 26 - 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Αλλατίνη-Dassault), το πρώτο σεμινάριο-εργαστήριο του ερευνητικού Κέντρου CREABALK - Δημιουργικά Βαλκάνια. To CREABALK είναι ο καρπός της συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των Πανεπιστημίων Aix-Marseille και Lumier-Lyon 2 και η συγκεκριμένη δράση έχει στόχο να προσδιορίσει έναν καινοτόμο χώρο πειραματισμού και εκπαίδευσης κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικών κλάδων, σε κλίμακα περιφέρειας(νοτιοανατολική Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειος) και πέραν από αυτήν.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί περιοδική έκθεση με θέμα «Στη δίνη του μεγάλου πολέμου: η Θεσσαλονίκη της στρατιάς της Ανατολής» έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο με θέμα της άγνωστες πτυχές της παραμονής της στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη. Από τις 27 Οκτωβρίου ως τς 10 Φεβρουαρίου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει την έκθεση «Η στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» με 420 έργα Γάλλων στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο. Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η εκτέλεση του έργου «Η Χιονάτη» με την Γαλλίδα χορογράφο Catherine Bay, στις 11 Οκτωβρίου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών Έλλη Χρυσίδου.
Ακόμη θα πραγματοποιηθούν έκθεση γαλλικής μόδας από τις 15 ως τις 25 Νοεμβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το 7ply project festival με επίκεντρο το σκέιτμπορντ, από την 1η ως τις 6 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η εβδομάδα γεύσεων από τις 8 ως τις 14 Οκτωβρίου, η έκθεση κόμιξ από τις 9 ως τις 11 Νοεμβρίου και η έκθεση ζωγραφικής από τις 22 Νοεμβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου με θέμα τη μετακίνηση Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία, το Ολοκαύτωμα και τον επαναπατρισμό ορισμένων στη Θεσσαλονίκη. Από την 31η Οκτωβρίου ως τις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων, ενώ εκδήλωση με θέμα «ελληνογαλλικές συζητήσεις» θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου και διάλεξη για τους αλλοδαπούς φοιτητές στη Γαλλία θα δοθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Τέλος, τον Μάρτιο του 2019 θα πραγματοποιηθεί η έκθεση και ο κύκλος διαλέξεων με θέμα «Γαλλικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης», με έμφαση στους στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της Γαλλίας και της Θεσσαλονίκης.