Thursday 20 September 2018

Ένας νέος θεσμός γεννιέται στο κτήμα Ιόλα

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στο κτήμα Ιόλα στην οδό Δημοκρατίας 8 στον Παράδεισο Αγ. Παρασκευής, από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα 19/9/2018 στο χώρο του κτήματος ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων της περιοχής και μέλος της επιτροπής για το κτήμα-βίλα Ιόλα Μιχάλης Γαβράς και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Σύμβουλος του Δημάρχου Νίκος Σταθούλης.

«Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να φέρουν το κοινό σε επαφή με τον εμβληματικό χώρο που έζησε και εγκατέστησε τη συλλογή του ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας» επισήμανε ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος. «Η Δημοτική μας αρχή κινήθηκε, με σχεδιασμό και πίστη στην ανάγκη της απόκτησης του ακινήτου και στόχο την ανάδειξη του σε Πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταθόπουλος παρουσιάζοντας το ιστορικό του εμβληματικού χώρου μέχρι την απόκτηση του από το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Στη συνέχεια αναφερόμενος στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια σημαντική επιτυχία στο δύσκολο αγώνα για ανάδειξη του κτήματος-βίλας Ιόλα», «έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία για την δημοπράτηση της μελέτης ανάπλασης και τον σχεδιασμό διαχείρισης του χώρου όπως αυτός θα προκύψει» και τόνισε ότι: «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ίδρυμα-μουσείο-πολιτιστικό χώρο αντάξιο της φήμης του Ιόλα, με αίθουσες εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων και πολυμέσων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο για τον Δήμο μας». Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και έκλεισε ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν, συμβάλουν και θα συμβάλουν για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Ο Μιχάλης Γαβράς αναφέρθηκε στους πολύχρονους αγώνες και διεκδικήσεις των κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος και του κτιρίου «από το να γίνει πολυκατοικία», όπως είπε χαρακτηριστικά, και την ευτυχή κατάληξη τους με την απόκτηση του και τη σχεδιαζόμενη ανάδειξη του από το Δήμο.

Ο Νίκος Σταθούλης αφού σημείωσε πως «με τις εκδηλώσεις γεννιέται ένας θεσμός παναττικός», αναφέρθηκε στην διεθνή αναγνώριση και αίγλη του ονόματος του Ιόλα και μίλησε για την ανταπόκριση που βρίσκει σε ανθρώπους της τέχνης η προσπάθεια ανάπλασης και ανάδειξης του κτήματος και της οικίας του σε σημαντικό πολιτιστικό χώρο όπως και για τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τον Ιόλα με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η μεγάλη κληρονομιά» και η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
O Δήμος Αγίας Παρασκευής διοργανώνει επτά βραδιές με θέατρο και μουσική στο κτήμα Ιόλα στην οδό Δημοκρατίας 8 στον Παράδεισο Αγ. Παρασκευής, από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.
Σκοπός του προγράμματος µε τις ποιοτικές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με τον εμβληματικό χώρο που έζησε και εγκατέστησε τη συλλογή του ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας.

Η ιστορία του χώρου ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν ο Ιόλας αποκτά το κτήμα 6.700 τμ των οδών Δημοκρατίας και Χρυσοστ. Σμύρνης στην Αγία Παρασκευή Αττικής και κτίζει τη βίλα του 1.600 τμ.

Η οικία-βίλα του Ιόλα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 φιλοξενεί περίπου 10.000 έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών. Ο Αλ. Ιόλας πέθανε το 1987. Μετά το θάνατο του οι κλοπές και οι φθορές από το πέρασμα του χρόνου έφεραν το χώρο στη σημερινή του κατάσταση.

Το 1998 η βίλα χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλει χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών.

Η Δημοτική μας αρχή κινήθηκε, με σχεδιασμό και πίστη στην ανάγκη της απόκτησης του ακινήτου και στόχο την ανάδειξη του σε Πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του. Με επιμονή και μεθοδικότητα ο Δήμος προχώρησε βήμα-βήμα αυτόν το σχεδιασμό μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα:
-Στις 29/11/2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής πήρε με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση καταρχήν έγκρισης απευθείας αγοράς του κτήματος και της βίλας.
-Στις 18/7/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την ιστορική απόφαση αγοράς του κτήματος και της βίλας με δόσεις (με τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού, μικρότερο από την εκτίμηση του ορκωτού Εκτιμητή και από την αντικειμενική αξία) και την ανάδειξη της σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.
-Στις 28/12/ 2017 η πολύχρονη περιπέτεια του ακινήτου έλαβε τέλος καθώς υπεγράφη στο Δημαρχείο το συμβόλαιο αγοράς του από το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Έτσι άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για την αποκατάσταση του , προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί ως κέντρο σύγχρονης τέχνης και χώρος πολιτιστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δράσεων.
-Άμεσα μετά την απόκτηση του ακινήτου και συγκεκριμένα στις 16/1/2018, ο Δήμος υπέβαλε στο ΕΣΠΑ πρόταση με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας ΙΟΛΑ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής» για χρηματοδότηση ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας ΙΟΛΑ. Στην παρουσίαση της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίστηκε ιδιαίτερα ότι πέραν από τις μελέτες για την ανάπλαση του χώρου θα εκπονηθεί και ειδική μελέτη για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης χωρίς να φορτίζεται η γύρω περιοχή.
-Στις 28/2/2018 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε δεκτή την εισήγηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεώτερων Μνημείων από τις 25/1/2018 και έδωσε έγκριση για να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης της ανάπλασης του κτήματος και του διατηρητέου κτιρίου της βίλας.
-Στις 15 Ιουνίου Εγκρίθηκε η πρόταση για χρηματοδότηση με 2.500.000 € της ανάπλασης του κτήματος και της βίλας ΙΟΛΑ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στη δράση "Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας" .

Η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι μια σημαντική επιτυχία στο δύσκολο αγώνα για ανάδειξη του κτήματος-βίλας Ιόλα, που αποτελούσε όραμα και πάγιο διεκδικητικό αίτημα όλων των Δημοτικών Αρχών, των πολιτών και των φορέων της Αγίας Παρασκευής για δεκαετίες.

Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία για την δημοπράτηση της μελέτης ανάπλασης. Η μελέτη θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ιστορίας του κτιρίου, αλλά και στον σχεδιασμό διαχείρισης του χώρου όπως αυτός θα προκύψει.

Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ίδρυμα-μουσείο-πολιτιστικό χώρο αντάξιο της φήμης του Ιόλα, με αίθουσες εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας και πολυμέσων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο για τον Δήμο μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν, συμβάλουν και θα συμβάλουν για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

21-22-23 Σεπτεμβρίου: Θεατρική παράσταση «Αλέξανδρος Ιόλας», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη. Ο Χριστόφορος Αντωνιάδης υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια του έργου, ενώ πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Αλέξανδρου Ιόλα.

24 Σεπτεμβρίου: Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και η ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά σε ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο χρώματα και αρώματα Ανατολής και Δύσης.

25 Σεπτεμβρίου: Θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη και μετάφραση Κώστα Πολιτόπουλου.

26 Σεπτεμβρίου: Σταύρος Λάντσιας “sextet”. Μαζί με εκλεκτούς μουσικούς, ο πιανίστας Σταύρος Λάντσιας ζωντανεύει και μοιράζεται με το κοινό συνθέσεις του που έχουν χαρακτηριστεί ως λυρικές, μελωδικές, ονειρικές...

27 Σεπτεμβρίου: «Κινηματογράφος & Μουσική». Ένα μουσικό ταξίδι με όχημα αριστουργηματικές μελωδίες από τη μουσική επένδυση ταινιών που έχουν σημαδέψει την 7η Τέχνη, με την συμβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο χώρο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με θέμα τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο για τον Αλέξανδρο Ιόλα με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η μεγάλη κληρονομιά» και η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα