Monday 20 August 2018

Soul Food | Ανύψωση: Ζωή, Τάμα, Το ταξίδι του Ταύρου, Πραγματοποίηση, Συνείδηση

Εγκαινιάζεται απόψε  νέα έκθεση πέντε καλλιτεχνών στον πολυχώρο εικαστικών δράσεων "Soul Food" στην Τήνο υπό τον τίτλο «Ανύψωση: Ζωή, Τάμα, Το ταξίδι του Ταύρου, Πραγματοποίηση, Συνείδηση». Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2018

Το ταξίδι του Ταύρου
Γιάνης Γιγουρτάκης
Η Άρτεμις είχε έναν αδελφό τον Απόλλωνα, τον θεό του ήλιου, της επιστήμης, της μουσικής και των τεχνών. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, ο Απόλλων ήταν εξίσου ισχυρός και άρχισαν να τον λατρεύουν. Η προσφερόμενη εκείνη θυσία έλαβε τη μορφή της σημερινής προσφοράς «τάματος”. Από όλη την Ελλάδα, οι άνθρωποι πήγαιναν στο ιερό νησί της Δήλου, σταματώντας πρώτα για τελετουργικό εξαγνισμό στην Τήνο. Σήμερα, αν και ελαφρώς διαφορετικά, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ταξιδεύουν στην Τήνο για να κάνουν μια προσφορά. Παρόμοια με την αρχαιότητα, αυτή η πράξη της προσφοράς προς μια γυναικεία θεότητα που αντιπροσωπεύει τα ίδια θέματα με το χθεσινό παρελθόν και η συγκεκριμένη πράξη του «τάματος”, μερικές φορές, βρίσκεται ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, το παρελθόν και το σήμερα, τη φαντασία και την πραγματικότητα.

TAMA Project
Νίκος Σιδέρης
Μελάνια σε χαρτοπετσέτες
Η ανάγκη του ανθρώπου να προσεγγίσει το Θείο υπάρχει σχεδόν από την αρχή του ανθρώπινου είδους. Η ελπίδα ή το επιθυμητό, ο πόνος ή η διαχείριση του θανάτου συχνά συναντούν το μεταφυσικό. Το Τάμα ως η έσχατη μεταφυσική δωροδοκία διαπραγματεύεται μία συμφωνία με την ανώτερη εξωτερική υπάρξη οικειοποιούμενο το αντίτιμο μέσω του τιμήματος. Η προσδοκία για απόκτηση ενυπάρχει στη λειτουργία της σκέψης μας και αποτυπώνεται ίσως σε όλες τις μορφές της κοινωνικής μας ζωής. Η ιδέα παρουσιάζεται ως μια σπουδή μελανιών πάνω στο ευτελές υλικό της χαρτοπετσέτας.



Εlle
Αγγελική Συμεωνίδη
Ακουαρέλες
Χρησιμοποιώντας έντονες γραμμές/χαράξεις και φόρμες μεταπλάσει σχηματικά τοπία σε μια πλοκή που δίνει έμφαση στη σχέση φύσης-αφαίρεσης.

Άτιτλα
Ριχάρδος Φώσκολος
Το υλικό με το οποίο κυρίως δουλεύει είναι το μέταλλο. Βρίσκει τις διαδρομές της ανθρωπότητας και τις συνδέσεις της μέσα από το υλικό που έχει μια συνάφεια με τη δημιουργία, την πορεία και τη φθορά. Η τελευταία είναι το πραγματευόμενο στοιχείο στην τέχνη του και αφορά κυρίως τον άνθρωπο μέσα από αφηρημένες φόρμες και κινήσεις.

Δίνη και Περιφρόνηση
Georgia
Collage
Κάποιος μπορεί ή όχι να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει συνενοχή σε πολλές μορφές. Δεν είναι απλώς εντάξει να χύσετε ένα ποτό από ένα γυάλινο μπουκάλι και να το πιείτε από ένα πλαστικό κύπελλο, αλλά να χρησιμοποιήσετε και ένα πλαστικό καλαμάκι. Εάν αντισταθείτε, τότε θεωρείστε περίεργος. Τι γίνεται με τη γνώση του ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, δεν έχει πλέον ένα φτηνό, ενεργειακά αποδοτικό τρόπο για να ανακυκλώνει το πλαστικό, και ότι πολλά από αυτά τα πλαστικά καταλήγουν στη θάλασσα; Και όταν μια φάλαινα πεθαίνει από ένα πλαστικό καλαμάκι, ήταν αυτό το δικό σας καλαμάκι; Σε ποιο σημείο φτάνουμε στη συνειδητοποίηση ότι αυτό που θεωρείται «σωστό” δεν είναι πάντα σωστό; Μια εγκατάσταση από κολλάζ, ακρυλικού υλικού και συλλεχθέντων υλικών.

Soul Food
Γιαννούλη Χαλεπά, Χώρα, Τήνος
(Πρώην ταβέρνα «Ο κήπος”)

Σχετικά με τον χώρο
Η Τζόρτζια, η ιδρύτρια του SoulFood γεννήθηκε στη Τζαμάικα. Έζησε την ενήλικη ζωή της στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα, παρέμεινε για 6 εβδομάδες αντί για το ταξίδι 4 ημερών που σχεδίασε αρχικά. Όταν ρωτήθηκε "γιατί η Τήνος;”, απάντησε ότι “η Τήνος πήρε την απόφαση”. Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε μια βροχερή μέρα στα Υστέρνια και οδήγησε εδώ.   Είναι το πνευματικό παιδί της μάρκας Soul Sista και του καταστήματος lifestyle Xukuma (ένα κατάστημα σχεδίασης στη Νέα Υόρκη, το οποίο έκλεισε το 2008). Το Soul Food αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο ζωής, έναν διαφορετικό τρόπο συνεργασίας με την τέχνη και τους καλλιτέχνες. Πιστεύει ότι οι καλύτερες συζητήσεις είναι αυτές οι οποίες είναι οργανικές. Το έργο αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια και υποστήριξη του Νικόλαου Μαραγκού, του Αριστείδη Ντάλλα, του Κώστα Λαγού, του Θωμά Διαφα και πολλών άλλων.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα