Sunday, 29 July 2018

Οιδίπους, ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες στο Δίον (video)

Η παράσταση -στο πλαίσιο της περιοδείας της- επρόκειτο να παιχτεί στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Ωστόσο αναβλήθηκε λόγω Εθνικού Πένθους, και έτσι, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας προσκαλεί το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσει την παράσταση στο Αρχαίο θέατρο Δίου τη Τετάρτη 1η Αυγούστου στις 21:00.

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή. Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».   Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα. H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά  και  πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό. Την προσαρμογή,σύνθεση κειμένου και την σκηνοθεσία υπογράφει ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία - Σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Μουσική: Μίνως Μάτσας.
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου.
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης.
Ιοκάστη: Μαρία Κίτσου.
Οιδίπους: Δημήτρης Λάλος.
Κρέων: Γεράσιμος Γεννατάς.
Αντιγόνη: Λένα Δροσάκη.
Ετεοκλής: Γιώργος Παπαπαύλου.
Πολυνείκης: Μάνος Καρατζογιάννης.
Αίμων: Δημήτρης Παγώνης.
Θησέας: Κώστας Νικούλι.
Αίθρα: Νάνσυ Χριστοπούλου.
Άγγελος: Λένα Ανδρικοπούλου.
Οιδίπους ΙΙ - Τειρεσίας: ο Τάκης Χρυσικάκος.

Το πρόγραμμα της παράστασης
Δίον: Αρχαίο Θέατρο Δίου (1 Αυγούστου, στις 9 μ.μ.).
Λάρισα: Κηποθέατρο Αλκαζάρ (2 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ.).
Βόλος: Δημοτικό Θέατρο Βόλου (3 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ.).
Χαλκίδα: Δημοτικό θέατρο Ορέστη Μακρή (7 Αυγούστου, στις 9 μ.μ.).
Οινιάδες: Αρχαίο θέατρο Οινιάδων (19 Αυγούστου, στις 9.15 μ.μ.).
Γιάννενα: Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ Φρότζος (20 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ.).
Αρχαία Ήλιδα: Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας (22 Αυγούστου, στις 9.15 μ.μ.).
Καλαμάτα: Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας (23 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ.).
Τρίπολη: Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου (24 Αυγούστου, στις 9.15 μ.μ.).


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός Ψηφιδωτό