Wednesday, 7 February 2018

Έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Παπαδόπουλου στην Θεσσαλονίκη

Το Ίδρυμα Πολιτισμού “ΥΔΡΙΑ” σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Στέφανου Παπαδόπουλου τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στις 8 το βράδυ.

Εικόνες απο την καθημερινή ζωή, στιγμές από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο αλλά και σημεία άξια μνήμης αποτυπώνονται στις φωτογραφίες του Στέφανου Παπαδόπουλου, ο οποίος ασχολείται εντατικά με τη φωτογραφική τέχνη επί 40 και πλέον έτη. Λάτρης του παραδοσιακού τρόπου απεικόνισης υιοθέτησε μόλις πριν μερικά χρόνια τα ψηφιακά μέσα  ενώ αρνείται να υποβάλει τα έργα του σε ψηφιακή επεξεργασία. “Η οπτική επαφή με το περιβάλλον αφήνει κατάλοιπα στη μνήμη μας”, σημειώνει ο ίδιος συμπληρώνοντας: “Δεν έχει σημασία η μορφή τους...Η ύπαρξή τους είναι κάτι φυσικό και ανθρώπινο.”

Τη βραδιά θα πλαισιώσει μουσικά το γυναικείο τρίο ηλεκτρικών εγχόρδων “Trinity- Electric String Trio”, το οποίο αποτελείται από τις: Κατερίνα Παπαδοπούλου – ηλεκτρικό βιολί, Δήμητρα Μέγγου – ηλεκτρικό βιολί, Ειρήνη Χίσσα – ηλεκτρικό βιολοντσέλο. Με εξαιρετικές σπουδές στην κλασική μουσική και πλήθος συμμετοχών σε συμφωνικές ορχήστρες και μουσικά σύνολα, οι τρεις μουσικοί συνδυάζουν rock, pop, latin, tango μελωδίες με κλασικούς ήχους σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη εκδοχή τους. Η ενέργεια τους στη σκηνή σε συνδυασμό με τη δεξιοτεχνία αλλά και την εκρηκτικότητα στις εμφανίσεις τους εντυπωσιάζουν και το πιο απαιτητικό κοινό.
 
Παράλληλα με την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η κοπή της βασιλόπιτας του Ιδρύματος.

Διάρκεια έκθεσης:      12 Φεβρουαρίου – 16 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας:       Δευτέρα – Σάββατο 11.00 – 14.00
                                    Τρίτη & Πέμπτη και 18.00 – 21.00

Ίδρυμα “ΥΔΡΙΑ”, Παπαμάρκου 28, περιοχή Πλατείας Άθωνος, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 221289, email: y_dria@yahoo.com

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Animation & Comics Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Myconos News Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Sculpture & Ceramics StreetArt Symposiums Tattoo Thessaloniki whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πρόσωπα Προσωπικότητες Σαντορίνη Στυλ & Εποχές Συλλογές Συνέντευξη Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός