Saturday 25 November 2017

Παρέμβαση | Νίκος Μπατζάτσος: Οι σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου της Γαστρονομίας

O Νίκος Μπακάλης, ιδιοκτήτης του εσρτιατορίου "Μπακάλικον" στην πλατεία Ναυαρίνου,
υποψήφιος με τον συνδυασμό
"Αλληλεγγύης Επαγγελματιών" για
το Επαγγελματικό  Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Photography: Maira Paltidou.
Στην Θεσσαλονίκη εδώ και λίγα χρόνια έχουμε επιτύχει κάτι σημαντικό, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης: ως τουριστικός προορισμός δεν έχουμε να επιδείξουμε “ήλιο-παραλία-θάλασσα”, δηλαδή τα συνηθισμένα ελκυστικά σημεία του μαζικού τουρισμού, αλλά υπερέχουμε με ξεχωριστά και μοναδικά στοιχεία ως πόλη, προβάλλοντας όχι μόνο τα ιστορικώς σημαντικά μνημεία του Πολιτισμού μας, αλλά και τα σύγχρονα πολιτιστικά αγαθά και τις αξίες μας. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε ανέκαθεν μια πολυπολιτισμική πόλη, ενώ αποτελεί  έναν από τους πρώτους επιλεγόμενους προορισμούς με βάση την Γαστρονομία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας,  επειδή υπήρξε σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών. Διεθνώς η γαστρονομία και τα τρόφιμα θεωρούνται σημαντικά στοιχεία του τουρισμού πολιτιστικής κληρονομιάς, ζώσας και διαρκώς εξελισσόμενης, και άρα βιωματικής εμπειρίας για τον επισκέπτη.

Εντούτοις, η Γαστρονομία ως κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις και προβλήματα που ο κάθε επιχειρηματίας καλείται να αντιμετωπίσει με ελάχιστη υποστήριξη από το Ελληνικό Κράτος, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που γίνεται καθημερινά και πιο “τοξικό”. Προκλήσεις θεωρώ ζητήματα στα οποία πρέπει να αγωνιστούμε για να βελτιωθούμε, για να γίνουμε καλύτεροι και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας με επαγγελματική ευσυνειδησία, και να αποδίδουμε ποιότητα στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται. Προβλήματα θεωρώ χρονίζοντα ζητήματα που στην πραγματικότητα μας εμποδίζουν να γίνουμε καλύτεροι, να διατηρήσουμε με συνέχεια και συνέπεια την ποιότητα μας, να αναπτυχθούμε ως επιχειρήσεις, γεγονός που πέρα από την ηθική ικανοποίηση και τις οικονομικές απολαβές θα μας δώσει την δυνατότητα ουσιαστικής ανάπτυξης, προσφοράς θέσεων εργασίας και υλοποίησης των στόχων μας στο σύγχρονο περιβάλλον. Προβλήματα όπως τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η διαφθορά, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, η πολυνομία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός δρουν ως τροχοπέδη για όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά, πολύ δε περισσότερο στον κλάδο της εστίασης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του εθνικού τουριστικού προϊόντος.

Αυτά τα θέματα είναι πρακτικώς αδύνατον να τα επιλύσει ο καθένας μόνος του, όχι μονάχα επειδή αποτελούν  ζητήματα κεντρικού σχεδιασμού, θεσμικής ισχύος και νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και επειδή απαιτούν τεχνογνωσία, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε νομικά και άλλα θέματα, και ενημέρωση, και κανείς μας δεν έχει τον χρόνο από μόνος του να τα διαχειριστεί. Περισσότερο τώρα από ποτέ θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί υπέρ των κοινών μας στόχων και επαγγελματικών συμφερόντων μας σε μια κρίσιμη εποχή που δεν αφήνει περιθώριο για λάθη και περιττές κινήσεις.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να ανασυγκροτήσουμε το Επιμελητήριο μας και να ανασυνταχθούμε. Να κινηθούμε όλοι μαζί ενωμένοι προς νέους στόχους που θα εξυπηρετήσουν όχι μόνο τον κλάδο μας κατά την στενή έννοια του κλαδικού συμφέροντος αλλά θα ωφελήσουν καίρια την πόλη μας, θα εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη των κλάδων μας, τις προοπτικές μας και την Ελλάδα. Συντάχθηκα με τον συνδυασμό “Αλληλεγγύη Επαγγελματιών”, με επικεφαλής τον Χρήστο Νικολόπουλο, μαζί με πολλούς άλλους επαγγελματίες που μας δένουν κοινές αξίες, αλλά και η ζήτηση να εκφράσουμε πάνω από όλα την ανάγκη ριζικής αλλαγής αντίληψης, φιλοσοφίας και στάσης σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και ζητώ την  υποστήριξη σας ώστε να εργαστώ σε μια σειρά από επείγουσες προτεραιότητες που ροκανίζουν τις προοπτικές του κλάδου των Υπηρεσιών στον οποίο δραστηριοποιούμαι περισσότερα απο 20 χρόνια και εγώ ο ίδιος ως επαγγελματίας. Όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νίκος Μπατζάτσος γεννήθηκε το1963 στην Θεσσαλονίκη, ενώ κατάγεται από την Καβάλα. Εργάστηκε από πολύ νεαρή ηλικία στις επιχειρήσεις του πατέρα του ο οποίος είχε βιοτεχνία με γυναικεία ρούχα, μέχρις ότου ο κλάδος αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα στις αρχές της δεκαετίας του '90, οπότε στράφηκε στον χώρο της εστίασης, ανοίγοντας το 1992 το μπαρ Blue Bayou, ενώ τρία χρόνια αργότερα άνοιξε το Vento στην διεύθυνση Αριστοτέλους 21, και 2 χρόνια αργότερα το καφέ -μπαρ “NAMASTE” στην πλατεία Ναυαρίνου. Στην ίδια τοποθεσία άνοιξε το εστιατόριο “Αδέλφια της Παρέας” στις 11 Σεπτεμβρίου 2007,  το οποίο μετονομάστηκε σε “Μπακάλικο” και έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία μέχρι σήμερα. Παράλληλα, για 2 χρόνια διατηρούσε την “Σοφίτα”, ένα εστιατόριο  και μπαρ στην Στοά Μοδιάνο, η πώληση της οποιας σήμανε το τέλος του, ενώ πριν δύο χρόνια ξεκίνησε το εστιατόριο “Παράγκα” στην πλατεία Ναυαρίνου, το οποίο λειτουργεί σήμερα παράλληλα με το “Μπακάλικο”.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Διακήρυξη Αρχών και Κατευθύνσεων της "Αλληλεγγύης Επαγγελματιών" ΕΔΩ.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα