Thursday 16 November 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Δημήτρης Παπανικολάου: Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση

Τα πρόσωπα στην ζωγραφική του Δημήτρη Παπανικολάου σε αρπάζουν από το χέρι και σε βάζουν στις δικέςτους πραγματικότητες. Ο αθηναίος καλλιτέχνης είναι εξαιρετικά αγαπητός στην πόλη του, για την ειλικρίνεια και ευθύτητα της ζωγραφικής του, που υπηρετεί με συνέχεια και συνέπεια τα τελευταία 25 χρόνια. Ζωγράφο παλαιάς κοπής αλλά φρέσκων και ζωντανών αντιλήψεων, ο Παπανικολάου προσπαθεί να αντικατοπτρίζει στα έργα του το πνεύμα της εποχής όπως γράφει στον καταληκτικό αποδέκτη της, τον Άνθρωπο. 

Συνέντευξη στον Πάρη Καπράλο

Πότε και με ποια αφορμή συνειδητοποίησες ότι θέλεις να γίνεις καλλιτέχνης;
Δείχνοντας τις ζωγραφιές μου σε άλλους τους άρεσαν και συγκινούσαν άγνωστους σε μένα ανθρώπους τότε συνειδητοποίησα ότι ήθελα να γίνω καλλιτέχνης.

Θεματογραφικά που κινούνται τα έργα σου;
Ο άνθρωπος και τα αντικείμενα που τον περιβάλλουν μέσα σε κλειστούς χώρους τεχνητά φωτισμένους.

Ως προς τα μέσα/υλικά αποτύπωσης εχεις πειραματιστεί/πειραματίζεσαι;
Ναι φυσικά. Πειραματίζομαι με οτιδήποτε χρωματίζει λευκές επιφάνειες μολύβια κάρβουνα λάδια χρώματα του εμπορίου παστέλ. Όλα αυτά μου δίνουν λύσεις σε προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον ή σε προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια ενός έργου.



Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις θέσει στον εαυτό σου ως ζωγράφος;
Να παραμένω βαθύς, ουσιαστικός και ειλικρινής με την πιθανότητα ν' αφήσω κάποια έργα που να καταγράφουν την εποχή μου με κάποια σχετική ακρίβεια.

Από ποιούς ζωγράφους και άλλους καλλιτεχνικούς δημιουργούς σε κάθε μορφή και έκφανση των Τεχνών θα έλεγες ότι έχεις επιρροές;Δεν θα ήθελα να αρχίσω να ονοματίζω γιατί ο κατάλογος είναι ατελείωτος, αυτό που θέλω να πω είναι ότι κουβαλάω μέσα μου όλους τους είτε μεγάλους είτε ταπεινούς πατέρες της ζωγραφικής για να αποκτήσω την δική μου εικαστική φωνή.

Επιδιώκεις συνέργειες με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες, και την αλληλεπίδραση που μπορούν αυτές να επιφέρουν;
Μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει, γιατί η ζωγραφική είναι μια μοναχική διαδικασία· ίσως στο μέλλον....μπορεί και να έχει ενδιαφέρον.

Υπάρχουν άλλα είδη τέχνης ή παραγωγής πολιτιστικού περιεχομένου (κινηματογράφος, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, μουσική, κλπ) που σε επηρεάζουν ή/και σε προκαλούν να συνδιαλεχθείς μαζί τους στο έργο σου;
"Η ποίηση είναι λαλούσα ζωγραφική και η ζωγραφική σιωπηλή ποίηση" αυτή τη φράση μου έφερε στο νου αυτή η ερώτηση αλλά και τι συγγένεια που έχει ο κινηματογράφος η πεζογραφία και πόσο γλυκά με συντροφεύει η μουσική στις ατελείωτες ώρες δημιουργίας στο ατελιέ.

Συχνά διαχωρίζεται από ορισμένους καλλιτέχνες η εμπορικότητα, η πώληση των έργων τους, από την αποδοχή του κοινού, σα να ήταν δύο ξέχωρα και διαφορετικά πράγματα. Θεωρείς την εμπορικότητα ως μέτρο επιτυχίας και αποδοχής της δουλειάς σου ή απλώς είναι μία αναγκαία παράμετρος βιοπορισμού;
Ο μεγαλύτερος όγκος καλλιτεχνικής παράδοσης που έχουμε κληρονομήσει έχει παραχθεί σε καλλιτεχνικά εργαστήρια που τα συντηρούσαν οι παραγγελίες που έδιναν πάπες καρδινάλιοι αυτοκράτορες οικογένειες τύπου "Βοργίες' και αργότερα από πλούσιους αστούς και συντεχνίες.Οι παραγγελίες και τα εργαστήρια μας έδωσαν Αναγέννηση ,Ολλανδούς,Φλαμανδούς,Ισπανούς .Θέλω να πω ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο, άλλωστε στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι η ποιότητα.

Αν ένας έφηβος σου πει ότι θέλει να γίνει εικαστικός, τι θα τον συμβούλευες να προσέξει/κάνει;
Δεν θα τον συμβούλευα να προσέξει ή να κάνει κάτι.Θα του έλεγα όμως να διαβάσει το βιβλίο του Ρίλκε "Γράμματα σ΄ένα νέο ποιητή". Να το χαράξει στο μυαλό του για να το φέρνει πάντα μαζί του.Πρόκειται για ένα μικρό ευαγγέλιο τέχνης.

Σύντομο Βιιογραφικό
Ο Δημήτρης Παπανικολάου γεννήθηκε στήν Αθήνα. Η ενασχόλησή του με τήν ζωγραφική ξεκινάει από τήν παιδική του ηλικία αλλά τα τελευταία 25 χρόνια αφιερώθηκε ολόψυχα σε αυτήν. Από το 2000 έως το 2007 μαθητεύει κοντά στήν ζωγράφο και χαράκτρια Ελισάβετ Διονυσοπούλου. Από το 2010 είναι μέλος τής ομάδας τέχνης "ΣΗΜΕΙΟ" που διατηρεί ατελιέ στο κέντρο της Αθήνας με καθηγητές τους ζωγράφους Γιώργο Ρόρρη και Κάλλια Τριανταφύλλου. Εχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με τελευταία στήν γκαλερί "GENESIS'. Εργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Τα βασικά υλικά του είναι τα λάδια τα πανιά και τα ξύλα επίσης τα παστέλ. Πειραματίζεται με ακρυλικά πάνω σε χαρτόνια με θεματογραφία εντελώς άλλη απ'αυτήν που εμφανίζει στους πίνακές του.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα