Tuesday, 15 August 2017

Θεωρητική προσέγγιση της σειράς έργων "-Ἁποθανατίζω" της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου

[σχετικά με την ομώνυμη έκθεση δείτε ΕΔΩ]

Μνήμη υπό κατασκευή ή διαπραγμάτευση.
Μνήμη καμωμένη από α-συνέχειες και α-συνέπειες.
Μνήμη προσώπου ασώματου και άσαρκου
Που είναι ιδέα και θραύσμα κάποιου που κάποτε υπήρξε.
Αέρινη η θύμησή του.
Αλλού συμπαγής, αλλού διάφανη. Έχει σημεία σκοτεινά που θολώνουν τη μορφή, εμποδίζοντας το πλάσιμο της συνολικής εικόνας.
Τυφλά σημεία,
Μαύρες τρύπες,
Ρουφάνε αυτό που βλέπει το μάτι
Αυτό που αποκομίζουν οι αισθήσεις
και ανοίγουν δρόμους στο μυαλό να επανεγγράψει ιστορίες.
Αυτό που λείπει είναι αυτό που απομένει να επανευφευρεθεί.
Το λησμονηθέν εμπεριέχει την Α-λήθεια.
Ελευθερία παρέχει αυτό που δεν είναι αποτυπωμένο καθαρά.

Υπήρξαν τα πρόσωπα?
Άνευ σημασίας.
Μνήμη πλανεύτρα χαράσσει μέσα μας και πάνω μας
Διαδρομές και συναντήσεις.

Το τυχαίο έγινε συμβάν.
Πλάθει τη μικρο-ιστορία μας μέσα στη μακρο-ιστορία μας
Με κατασκευές και αφηγήσεις, τη μία μετά την άλλη.
Δομείται από το άβολο της απόστασης
Καθιστώντας τον καθένα Δημιουργό της προσωπικής του διαδρομής και ιστορίας.
Έχει σημασία το τι συνέβη?
Η βαρύτητα πέφτει στη θύμηση της αίσθησης επί του παρελθόντος γεγονότος.
Η μνήμη- φίλη της επιθυμίας και του ανεκπλήρωτου- του δίνει ζωή ξανά και ξανά.

Τι δε ξεχνιέται?
Ό,τι ξεχάστηκε εξ αρχής.

Γραμμή τη γραμμή,
Χαράσσεται στο εδώ και τώρα η Ύπαρξη όσων πέρασαν, χάθηκαν ή δε χάθηκαν,
Ανήκουν στο εκεί και τότε.

Μαύρες τρύπες, πίσσα καλύπτει την προσπάθεια αποτύπωσης της μνήμης.
Τί χάνεται εκεί μέσα?
Τί διαφεύγει?

Κατά τον Bion, η μνήμη είναι πάντοτε παραπλανητική ως προς την καταγραφή ενός γεγονότος , μιας και παραμορφώνεται από την επιρροή δυνάμεων του ασυνειδήτου. Η επιθυμία παρεμβαίνει στην παρατήρηση του παρελθόντος, παραμορφώνοντας την κρίση μέσω της επιλογής και της απώθησης υλικού προς κρίση. Κατά τον ίδιο, η Μνήμη και η Επιθυμία περιπλέκονται, δημιουργώντας αισθητηριακές εντυπώσεις του τί έπρεπε να συμβεί και αυτού που ακόμη δε συνέβη. 

Σύμφωνα με τους Σμιθ και Γουότσον, η διαδικασία της ανάμνησης περιλαμβάνει μια επανερμηνεία του παρελθόντος μέσα στο παρόν. Δεν πρόκειται για μια παθητική διαδικασία ανάκτησης -του υλικού- από μια τράπεζα μνήμης. Αντίθετα, ο άνθρωπος ενθυμούμενος ενεργητικά δημιουργεί το νόημα του παρελθόντος με την πράξη της ανάμνησης. Αυτό σημαίνει ότι αναπόφευκτα μορφοποιούμε τα θραύσματα της μνήμης σε περίπλοκες κατασκευές που γίνονται οι ιστορίες της ζωής μας.

Από βιολογικής πλευράς, συναπτικά ίχνη εμπειρίας, εγγράφονται, αποτυπώνονται, συνδέονται, εξαφανίζονται και μεταβάλλονται καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μέσω των μηχανισμών της νευρωνικής πλαστικότητας. Τα συνδεόμενα μεταξύ τους μνημονικά ίχνη, δημιουργούν μετά-αναπαραστάσεις, σα να υπερκαλύπτουν την εμπειρία που προκάλλεσαι το αρχικό γεγονός. Αυτή η “εκ των υστέρων επεξεργασία” –κατά τον Lacan-, οδηγεί αναπόφευκτα στην παραποίηση της σκηνής που έλαβε χώρα στην πραγματικότητα, ανεξαρτήτως των χρονολογικών παραμέτρων και περ’απ’το γεγονός που πραγματικά συνέβη. Η φαντασίωση, λοιπόν, παίρνει τη θέση της βιωμένης εμπειρίας.

Η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, διαπραγματεύεται το ζήτημα της Μνήμης και της ακόλουθης επαναβίωσης των παρελθόντων βιωμάτων και ανθρώπων μέσ’α πό τα χαρακτικά της. Κατά την ίδια: «μια ανάμνηση μένει ζωντανή, χαράσσοντάς την. Ακόμη και αν ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η απώλεια μιας ανάμνησης ή η απώλεια σε γενικότερο βαθμό, παραμένω μαγεμένη από το να την βλέπω να μεταποιείται, να αλλάζει και να ενσωματώνεται στην περίσταση, στο τι θέλω εγώ να πω στο δικό μου βιβλίο στο δικό μου μυθιστόρημα. Αναμνήσεις, ζεις με αυτές, εξαρτάσσαι από αυτές, μαθαίνεις από αυτές, εξελίσσεσαι με αυτές. Η εσκεμένη αλλαγή τους, η δική σου εξέλιξη και πάλι απο την αρχή.”

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως, η ενθύμηση ενός περασμένου γεγονότος έχει δουλευτεί και ξαναδουλευτεί και επαναδημιουργηθεί πολλές φορές ως διαστρεβλωμένη ανάμνηση. Μολαταύτα η επίδρασή της είναι τόσο ισχυρή σα να ήταν μια απόλυτη και αδιαφιλονίκητη αλήθεια, μετατρέπεται επομένως σε μια αδιαφιλονίκητη αλήθεια και λειτουργεί σαν να ήταν τέτοια. Το γεγονός όμως ότι η αλήθεια μας είναι περίτεχνα κατασκευασμένη δεν την κάνει λιγότερο αληθινή, λιγότερο έγκυρη και λιγότερο σημαντική για το άτομο και την ιστορία του. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα χαρακτικά της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου, κρατάνε ζωντανό το παρελθόν της, του σημαντικόυς άλλους του τότε και του τώρα, μέσα από την προσωπική της αίσθηση απέναντι σε όσα έχουν πλέον παρέλθει. Η αποτύπωσή τους, εμπεριέχει την αλήθεια της.

- Ισαβέλλα Κλαδάκη, Θεωρητικός Τέχνης

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Lifestyle Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αίγινα ΑΝΑΦΗ ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Καστελλόριζο Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη Κρήτη Λάρισα Λήμνος Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παιδαγωγικά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό