Sunday 29 January 2017

Τελλόγλειο | Κύκλος δράσεων για την ανάδειξη της κινηματογραφικής δημιουργίας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 - Ένας μεγάλος κύκλος δράσεων αφιερωμένος στον κινηματογράφο και τους κορυφαίους εκπροσώπους του στην Ελλάδα με προβολές, σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις και συναυλίες ξεκινά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π. Θ.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής δράσης, που διοργανώνεται σε συνεργασία   με τον καθηγητή Κινηματογράφου και Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιάννη Χατζηγώγα, το Τελλόγλειο υποδέχεται το «Σινεμά του αρχιτέκτονα»  με προσκεκλημένους γνωστούς δημιουργούς από τον χώρο του σινεμά.

Η έναρξη θα γίνει  τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο. Θα προβληθεί το αριστούργημά του «Δράκος» (1956) με παράλληλο σχολιασμό από τον ίδιο τον δημιουργό σε ζωντανή σύνδεση από την οικία του στην Αθήνα. Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης θα μιλήσει για  διάφορες σκηνές της ταινίας,  θα αναφερθεί στους πρωταγωνιστές, τα σκηνικά και τις γειτονιές της Αθήνας  όπου γυρίστηκε.

Στόχος της πρωτοβουλίας, που θα συνεχιστεί κάθε Δευτέρα, 18.00 με 21.00, είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής δημιουργίας και η συγκρότηση μιας βάσης για νέους, παράλληλα με διάφορες πρωτοβουλίες  για τον κινηματογράφο και την Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό οι εκδηλώσεις θα εστιάσουν τόσο στην θεωρία όσο και την πρακτική του κινηματογράφου: οι συμμετέχοντες θα έχουν ενεργό ρόλο στις δράσεις, αναλαμβάνοντας να γυρίσουν μικρές ταινίες με το κινητό τους  και απλές μηχανές λήψης δίνοντας περισσότερο βάρος στη ματιά, το μοντάζ, το γύρισμα και λιγότερο στην υψηλή τεχνολογία.

Ο κύκλος θα περιλαμβάνει ακόμη αφιερώματα στον Κώστα Γαβρά («Ζ»), τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο («Το λιβάδι που δακρύζει»), τον Φίλιππο Κουτσαφτή («Αγέλαστος πέτρα, Αρκαδία χαίρε») και πολλούς ακόμη σημαντικούς εκπροσώπους της έβδομης τέχνης.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της τοπικής κινηματογραφικής ιστορίας που μέχρι σήμερα παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Έτσι θα γίνουν προβολές και σεμινάρια με θέμα τους πρωτοπόρους αδελφούς Μανάκια, τον Τάκη Κανελλόπουλο, τον Φλώρο Φλωρίδη,   τον Παύλο Ζάννα, τον Νίκο Μπιλιλή, τον Σάκη Παπαδημητρίου, τον Τάσο Ψαρά, τον Μίλτο  Αρβανιτάκη   και  άλλους δημιουργούς που συνέδεσαν την  πορεία τους με το σινεμά: σκηνοθέτες, σεναριογράφους, μουσικούς. Επιχειρείται έτσι να συγκεντρωθεί και να κωδικοποιηθεί η πλούσια  ιστορία  της πόλης για το σινεμά, μέσα από σπάνιο υλικό (εκδόσεις και άλλα ντοκουμέντα). «Η Θεσσαλονίκη έχει έντονο αποτύπωμα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Οι   ταινίες που γυρίστηκαν στην πόλη περιέχουν πολλά ιστορικά στοιχεία που πρέπει να συλλέξουμε και να αναδείξουμε», τονίζει ο κ. Χατζηγώγας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων που ενδιαφέρονται για την παραγωγή ταινιών, παράλληλα με την «κατάδυση» στη θεωρία και τη μαγεία του κινηματογράφου και τη γνώση του πλούσιου υλικού για το σινεμά στην Θεσσαλονίκη.  Στο τέλος κάθε εξαμηνιαίου κύκλου θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.
Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων και εγγραφές στο τηλ. 2310 991610.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα