Friday, 9 December 2016

Μια μοναδική συλλογή χαρακτηριστικών έργων του Σαράντη Καραβούζη

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 - Μια μικρή συλλογή αποτελούμενη από 12 έργα έργα του σημαντικού ζωγράφου και χαράκτη Σαράντη Καραβούζη, γνωστού για τις νεκρές φύσεις του, διαθέτει σε δημοπρασία του ο οίκος δημοπρασιών Myro Antiques House. Η συλλογή αποτελείται από 11 ζωγραφικά έργα σε τεχνικές με μολύβι, ακουαρέλλα, μελάνια, και ένα χαρακτικό του εικαστικού δημιουργού.

Ο Σαράντης Καραβούζης θεωρείται από πολλούς ο σύγχρονος Έλληνας εκπρόσωπος της μεταφυσικής ζωγραφικής. "Αυτό που θέλω να εκφράσω με τα έργα μου είναι ότι κάθε τι που βλέπουμε έχει πολύ ενδιαφέρον, όπως μια ωραία αυλή, ένα μπουκάλι, μια καμπαρτίνα που μπαίνει κάποιος σε ένα δωμάτιο και την αφήνει πάνω σε μια καρέκλα. Εάν δεν την προσέξουμε, εάν δεν κοιτάξουμε προσεκτικά όλα τα αντικείμενα, ακόμα και μια μισάνοικτη πόρτα, έχουν πολύ ενδιαφέρον. Πρέπει να τα δούμε όχι με την εσωτερική εικόνα αλλά με την εσωτερικότητα που έχουν μέσα τους. Εάν δηλαδή προβληθεί η δική μας ψυχική κατάσταση πάνω στο κάθε αντικείμενο, τότε αυτά γίνονται ζωντανά. Αυτό θέλω να δείξω με την ζωγραφική μου. Κοιτάξτε δηλαδή τι έχει ενδιαφέρον, πίσω από κάθε τι υπάρχει ένα άλυτο μυστήριο", έλεγε ο σημαντικός καλλιτέχνης σε συνέντευξη πήρε ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου το 2005 στο σπίτι του ζωγράφου στην Αθήνα και μεταδόθηκε στην εκπομπή του, στην τηλεόραση του Αχελώου, με τίτλο "Ανοιχτές Σελίδες".Ο Σαράντης Καραβούζης (1938 – 2011) γεννήθηκε στην Αθήνα, 1938. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1959-1963) με δάσκαλο το Γ. Μόραλη, μελετώντας παράλληλα την τεχνική της τοιχογραφίας. Το 1964, χάρη σε υποτροφία που επιβράβευσε σκηνικά του για το λαΪκό Μπαλέτο του ΚΘΒΕ, του δίνεται η ευκαιρία να περιοδεύσει στην Ελλάδα και να μελετήσει την ελληνική τέχνη. Το 1966 διδάσκει σχέδιο στα ΚΤΕ στην Αθήνα. Το 1967 φεύγει για το Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης, μαθητεύει στην École des Beaux-Arts (ατελιέ Tondu), ασχολείται με τη χαρακτική, παρακολουθεί θεωρητικά μαθήματα στην École Pratique des Hautes Études και στη σχολή του Λούβρου. Τα αντικείμενα στις νεκρές φύσεις του προέρχονται από έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια ή τείνει προς εξαφάνιση και του οποίου έχουμε ήδη χάσει το νόημα. Μια άλλη πλευρά της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας εκφράζουν τα μικρογλυπτα, τα οποία εξέθεσε πρώτη φορά το 1984. Έργα του βρίσκονται στην ΕΠΜΑΣ, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στο Μουσείο Β. και Ε. Γουλανδρή, Άνδρος, στο Musée d’ Art Moderne, Παρίσι, στη Bibliothèque Nationale, Παρίσι, στη Συλλ. ΜΙΕΤ, στο ΑΠΘ, στην Εθνική Τράπεζα, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.ά. Του έχει απονεμηθεί το βραβείο Drouant-Cartier (1984). Είναι μέλος του ΕΕΤΕ (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) και της Société Nationale des Beaux-Arts.


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collage Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnist: Στήλη Άλατος Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Museums Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri StreetArt Symposiums Syros Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χειροτεχνίες Χορός Ψηφιδωτό