Friday 23 September 2016

Ελεύθερη πρόσβαση & ξεναγήσεις στα Μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο (πλήρες πρόγραμμα)

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 - Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996. Πρόκειται για έναν θεσμό στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού ο οποίος έχει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις σ’ όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη μια κοινή κληρονομιά». Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», που είναι και ο γενικός τίτλος o οποίος θα καλύπτει τις εκδηλώσεις. Με τον εορτασμό δίνεται η αφορμή να εξετασθεί ο ιστορικός ρόλος της έννοιας της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό. Όπως κάθε χρόνο η Παρασκευή (23η Σεπτεμβρίου 2016) είναι αφιερωμένη στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εμπνέεται από το κεντρικό θέμα και συμμετέχει στον εορτασμό με θεματικές ξεναγήσεις σε μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις από αρχαιολόγους του μουσείου και «θεατρικό Αναλόγιο» σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 (ΣΧΟΛΕΙΑ)
Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 (ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ)
Ώρες ξεναγήσεων: 11:00, 12:00, 12.45, 13:00 θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στις ακόλουθες μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις:
1. «Μια έκθεση για τη ζωή στην Προϊστορική Μακεδονία».
Η αντίληψη για το φαινόμενο της βίας και της ανεκτικότητας στους προϊστορικούς χρόνους. Ξενάγηση με στάσεις και σχολιασμό επιλεγμένων αντικειμένων της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής περιόδου καθώς και της εποχής χαλκού.




2. «Θεσσαλονίκη. Μακεδονίας Μητρόπολις».
Περιήγηση με θέμα τους αγώνες που ένωσαν την ρωμαϊκή οικουμένη. Μονομάχοι και μονομαχικοί αγώνες στη Θεσσαλονίκη και τις ρωμαϊκές επαρχίες. Μια ματιά στη θεσμοθετημένη βία της αρχαιότητας.
3. «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος».
Η αντίληψη για το φαινόμενο βίας- ανεκτικότητας στους ρωμαϊκούς χρόνους μέσα από την περίπτωση των απελεύθερων, δηλαδή των δούλων που απέκτησαν την ελευθερία τους. Ξενάγηση στην υπαίθρια έκθεση του ΑΜΘ με σχολιασμό σε επιγραφικά κείμενα σαρκοφάγων και βωμών από τα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης του 2ου -30υ αι. μ.Χ. και αναφορές στο ρωμαϊκό δίκαιο.
4. «Ραιδεστός- Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς».
Μνεία στα γεγονότα της εκκένωσης της Ανατολικής Θράκης το 1922, τότε που ο ελληνορθόδοξος πληθυσμός αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τον τόπο που ζούσε και να ακολουθήσει το δρόμο της προσφυγιάς. Ξενάγηση με οδηγό και συνοδοιπόρο τα λίθινα μνημεία της Συλλογής Ραιδεστού» που τον Οκτώβριο του 1922 μεταφέρθηκαν από τους θρακιώτες πρόσφυγες και παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 
«ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Θα διαβαστούν κείμενα που αφορούν στην κακοποίηση των γυναικών.
Συγκεκριμένα:

1. «Η Απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» του Νίκου Κούνδουρου.
2. «Φοράει κοστούμι» της Ελισάβετ Χρονοπούλου.
3. «Η ιστορία της Άννας» της Lenore Walker.
4. «Κριστέλα» της Μαρίας Τσιμά.

 Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Τα κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Μομώ Βλάχου, Χάρης Παπαδόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Χρίστος Στυλιανού.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα