Rebar & Case, 2014 Huali wood, marble and foam, dimensions variable (Photo Paris Tavitian © Museum of Cycladic Art) |
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, ξεκίνησαν οι προβολές του ντοκυμαντέρ της Alison Klayman «Αi Weiwei:Never Sorry», που το 2012 σάρωσε τα διεθνή βραβεία και κέρδισε κοινό και κριτικούς. Στο ντοκυμαντέρ-καταπέλτη, η κάμερα ακολουθεί τον Ai Weiwei σε κάθε του βήμα, καταγράφοντας τη ζωή και το έργο του. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του μεγάλου Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή που αποκαλύπτει την πολυετή προσπάθειά του να ξεσκεπάσει τη βαρβαρότητα που κρύβεται πίσω από την επίφαση «δημοκρατίας» στη σύγχρονη Κίνα. H ταινία, που θα προβάλλεται επαναλαμβανόμενα τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, φέρνει στο προσκήνιο την αφοσίωση του Ai Weiwei στην τέχνη και την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων - ακόμα και με κίνδυνο της ζωής του –αναδεικνύοντας έναν μεγάλο επαναστάτη των καιρών μας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της έκθεσης διατίθεται πλέον και ηχητική ξενάγηση μέσω QR Codes, ενώ στον αέρα είναι και το σχετικό microsite, στο Aiweiwei.cycladic.gr.
Η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του δημοφιλούς καλλιτέχνη και ακτιβιστή στην Ελλάδα αλλά και η πρώτη παρουσίαση έργων του Ai Weiwei σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως. Σκοπός της έκθεσης είναι να μυήσει το κοινό στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, μέσα από πολλά και σημαντικά έργα του ενώ έμφαση δίνεται στις δράσεις που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης τους τελευταίους μήνες που πέρασε στην Ελλάδα, καταγράφοντας την προσφυγική κρίση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ορισμένα από τα έργα του Ai Weiwei εκτίθενται ανάμεσα στα φημισμένα αρχαιολογικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.
Μεταξύ των πολλών δημοφιλών έργων του που φιλοξενούνται, συμπεριλαμβάνονται τα Divina Proportione (2012), Mask (2011), Cao (2014) και Grapes (2011).Ένα από τα νέα έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση είναι το Standing Figure (2016), ένα γλυπτό το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια τύπου Σπεδού που κυριαρχούσαν κατά την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο (2800-2300 π.Χ) ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νέα έργα που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης κατά την παραμονή του στη Λέσβο.
Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα διαθέσει το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, απευθείας σε δύο ΜΚΟ: στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και στην ελληνική οργάνωση ΜΕΤΑδραση, που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ξεναγήσεις στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic»
Πέμπτες 14, 21 και 28 Ιουλίου
Ώρα: 18.30
Είσοδος: 7 € (Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης)
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιρότητας
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά
Έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic»
Διάρκεια: μέχρι 30 Οκτωβρίου
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ)
Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, 106 74 Αθήνα