Read this in ENGLISH here.
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 - Ένα "Salvator Mundi" (σημαίνει "Σωτήρας του κόσμου" στα λατινικά) δημοπρατεί ο οίκος δημοπρασιών της Βορείου Ελλάδας Myrό Antiques House στην δημοπρασία του της 6ης Μαρτίου 2016. Ο πίνακας βεβαιώνεται από ειδικούς ότι είναι της εποχής του Μπαρόκ, με πιθανότητα να ανήκει σε σημαντικό καλλιτέχνη της εποχής.
To θέμα του Σωτήρα του Κόσμου εμφανίστηκε στην Δυτική Ζωγραφική στα τέλη του 14ου αιώνα. "Αγκαλιάστηκε" με ιδιαίτερη αγάπη από πολλούς δημιουργούς, κυρίως Φλαμανδούς και Ιταλούς. Μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι αυτοί που το καθιέρωσαν ήταν ο Jan van Eyck, ο Albrecht Dürer και ο Hans Memling. Στους πίνακες τους το χαρακτηριστικό των πινάκων είναι ότι απεικονίζουν τον Χριστό με σηκωμένο το δεξί του χέρι σε κίνηση ευλογίας και το αριστερό να κρατάει αρχικά μία υδρόγειο -ή, μία σφαίρα που συμβολίζει το σύμπαν, πάνω στην οποία υπάρχει ένας σταυρός. Σε νεότερες απεικονίσεις, όπως αυτή που έχει στα χέρια του ο Βορειοελλαδίτικος οίκος δημοπρασιών, ο Χριστός απεικονίζεται να κρατά Σταυρό.
Ο πίνακας που έχει στα χέρια του ο οίκος δημοπρασιών Myrό Antiques House έχει διέλθει διεθνούς εκτίμησης από ειδικούς και συνοδεύεται από επιστολή του διάσημου αμερικανού ιστορικού της Τέχνης John Thomas Spike, ο οποίος εξειδικεύεται στην Ιταλική Αναγέννησιακή περίοδο και το Μπαρόκ. Στην επιστολή του προς τους ιδιοκτήτες του πίνακα ο εγνωσμένου κύρους ιστορικός αναφέρει ότι ο πίνακας δεν ανήκει μεν στον Mattia Pretti, τον ιταλό Δάσκαλο του 17ου αιώνα στον οποίον άλλοι εκτιμητές είχαν προτείνει, αλλά, βεβαιώνει ότι σίγουρα ο πίνακας είναι "Salvator Mundi" και ότι με βεβαιότητα είναι 17ου αιώνα, ομοιάζουσας τεχνοτροπίας. Μάλιστα, ο διακεκριμένος ιστορικός δεν αποκλείει το έργο να ανήκει σε μαθητή του σημαντικού ζωγράφου της περιόδου Mattia Pretti.
Ο Mattia Pretti ήταν ζωγράφος της περιόδου του Ιταλικού Μπαρόκ (1613 - 1699) ήταν Καλαβρέζος ζωγράφος που έδρασε στην Ιταλία, το έργο του οποίου θεωρείται ιδιαίτερα χρακτηριστικό και κυρίαρχο για την τόλμη του την περίοδο 1653-1660 σε μια σειρά φρέσκο, καθώς και για την ζωγραφική του πάνω σε πόρτες πόλεων (καστρόπορτες) από τις οποίες καμία δεν έχει διασωθεί. Τα θέματα του ήταν αυτά της περιόδου μεν, αλλά σε πολλά βλέπουμε νεωτερίζοντα στοιχεία. To 1659 ;έγινε τιμητικά μέλος του Ιπποτικού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη (γνωστό και ως "Ιππότες της Μάλτας", ή Hospitallers), οπότε ανέλαβε την διακόσμηση και συντήρηση του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη στην Βαλέτα της Μάλτας.
Ο "Salvator Mundi"που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη θεωρείτε αδιαμφησβήτητα συλλεκτικό έργο της εποχής και από την εκτιμητή του διεθνούς οίκου Sotheby’s κα. Sara Milone, η οποία επισημαίνει ότι η σημερινή αξία του πίνακα προσδιορίζεται στα 7.000 - 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή εκκίνησης του πίνακα στην δημοπρασία της 6ης Μαρτίου θα είναι στα 4.000 ευρώ (δείτε ΕΔΩ την σχετική καταχώρηση). Ο πίνακας βρίσκεται στην διάθεση του κοινού που θα επισκεφτεί τον Οίκο μέχρι μία μέρα πριν την δημοπρασία, για να τον δει και να τον εξετάσει. Για αυτή την δυνατότητα, αλλά και για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον δημοπράτη κ. Σταύρο Μυρωνίδη (6971890212).