Friday, 26 February 2016

Ανάχαρσις, ένα best seller 230 ετών για την Μεγάλη Ελλάδα

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 - Ο Ανάχαρσις, Σκύθης φιλόσοφος, γιός Ελληνίδας μητέρας και του Γνούρου, βασιλιάς μιας νομαδικής σκυθικής φυλής. Το 589 π.Χ. επισκέφθηκε την Αθήνα, έγινε μαθητής του Σόλωνα και διακρίθηκε για την ευρυμάθειά του. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, τον σκότωσε ο αδελφός του γιατί τον θεώρησε προδότη της παράδοσής τους, καθώς ο νεαρός Ανάχαρσις θέλησε να εισαγάγει τη λατρεία της Δήμητρας και ελληνικά ήθη. Οι Έλληνες μετά θάνατον τον κατέταξαν μεταξύ των σημαντικότερων σοφών της αρχαιότητας.  Δεν έχει διασωθεί κανένα συγγραφικό του έργο. Λέγεται ότι είχε γράψει ένα έργο που σύγκρινε τους νόμους των Σκυθών με τους νόμους των Ελλήνων, καθώς κι ένα ακόμη για την τέχνη του πολεμού. Έγινε γνωστός για την απλότητα του τρόπου ζωής του και για τις ακριβείς παρατηρήσεις του επάνω στα έθιμα και τα μορφώματα των Ελλήνων. Ο Λουκιανός έγραψε δύο διαλόγους για τον Ανάχαρση, τον Ανάχαρσιν και τον Σκύθην. Ήταν ο πρώτος μέτοικος που έλαβε δικαιώματα Αθηναίου πολίτη.

Το όνομα του Ανάχαρσι όμως έμελλε να γίνει γνωστό 2300 χρόνια, το 1788 όταν ο Γάλλος αββάς Jean-Jacques Barthélemy (1716 - 1795) επιφανής νομισματολόγος, επιγραφολόγος και νομομαθής, ταλαντούχος γλωσσομαθής και ελληνιστής,  εξέδωσε το έργο Ταξίδι του νέου Ανάχαρση στην Αθήνα, το οποίο το 1797 μετέφρασε στα ελληνικά ο Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής.

Ο J. J. Barthélémy, μετά από ταξίδι του στη Ρώμη εμπνεύστηκε ένα μυθιστόρημα με ήρωα ένα νεαρό Σκύθη που περι­πλανάται στον αρχαίο ελληνικό κόσμο του 4ου αι. π.Χ., χωρίς ιδιαίτερη συνέπεια, με αναδρομές στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια. Ο ήρωας Ανάχαρσης έφδασε στην Αθήνα το 363 π.Χ. και περιπλανήδηκε σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Ηλεία, Μυτιλήνη, Μικρά Ασία, Δήλο, Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλία. Πελοπόννησο. Σικελία και Αιγαιακό Αρχιπέλαγος. Στο κείμενο παρεμβάλλονται αναφορές στον δημόσιο βίο των αρχαίων Ελλήνων. Ο συγγραφέας άρχισε να διαβάζει και να γράφει το 1757 και δημοσίευσε το έργο του το 1788, τονίζοντας ότι πρόκειται μάλλον για "ένα ταξίδι παρά την ιστορία". Το λογοτεχνικό έργο είναι μια ιστορική ανάπλαση του αρχαιοελληνικού κόσμου, εμπλουτισμένο με χάρτες και σχέδια του Barbie du Bocage, το σημαντικότερο "best seller" της εποχής. Επανατροφοδότησε το ενδιαφέρον για τα αρχαία Ελληνικά πράγματα, και τον Ελληνικό πολιτισμό και υποδαύλισε την αμέσως επόμενης φιλελληνική περίοδο. Αλλαπάλληλες εκδόσεις και επανεκδόσεις του μέχρι και τον 19ο αιώνα "εξαφανίζονταν" σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα και σε εποχές που τα βιβλία δεν ήταν το πλέον προτιμώμενο εμπορικό αγαθό.

Στον  χώρο του συλλεκτικού παλαιού βιβλίου ο "Ανάχαρσις", όπως αναφέρονται σε αυτόν προφορικά συχνά οι εμπλεκόμενοι παραμένει μία συλλεκτική έκδοση με μεγάλη αξία. Ο Άτλας που συνοδεύει το πολύτομο έργο περιέχει κάτοψη της περιοχής, χάρτες της Αττικής, της Μεγαρίδας, την Ακαδημία και τα πέριξ αυτής, τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα, το Θησείο και αρχαίο θέατρο, καθώς και μια συμβολική άποψη με τον Πλάτωνα στο Σούνιο ανάμεσα στους μαθητές του, με συλλεκτικά χαρακτικά.

Σειρά 5 τόμων του 1830, που  συνοδεύονται από ξεχωριστό τόμο – Άτλαντα δημοπρατούνται στις 6 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη, από το Myro Antiques House. τα συλλεκτικά βιβλία μπορεί να δει κανείς από κοντά στις εγκαταστάσεις του οίκου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης, καθημερινά, και το Σαββατοκύριακο 11.00 - 16.00, ή κατόπιν ραντεβού (κ. Σταύρος Μυρωνίδης 6971890212), στο πλαίσιο της 48ης τακτικής Δημοπρασίας του γνωστού Οίκου. Ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Animation & Comics Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Sculpture & Ceramics StreetArt Symposiums Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σαντορίνη Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συνέντευξη Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός