Sunday, 10 January 2016

Be there | Μορφές γυναικών σε περιόδους κρίσης

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 - Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις επτά το απόγευμα (19.00) το Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών σας προσκαλεί στην ανοικτή διάλεξη της κας. Bénédicte Jullien, ψυχαναλύτριας, μέλους της Σχολής του φροϋδικού Αιτίου και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, με τίτλο "Μορφές γυναικών σε περιόδους κρίσης". Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση. Η Bénédicte Jullien θα κάνει αναφορά στη διάλεξη της και σε μια μοναδική ταινία"Η πόλη της ζωής και του θανάτου" η οποία αναφέρεται στις θηριωδίες των γιαπωνέζων απέναντι στις κινέζες γυναίκες στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ο πίνακας που ειονογραφεί αυτή την αναγγελία είναι το εικαστικό της αφίσας που επελέγει από την Εταιρεία για την αφίσα της εκδήλωσης.  Όπως επισημαίνεται στο ενμερωτικό υλικό της εταιρείας, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Συγκεκριμένα, ο πίνακας της αφισας είναι της ζωγράφου Charlotte Salomon. Η Charlotte Salomon (1917-1943) υπήρξε η πρώτη εβραία φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Στο τέλος του 1938, ο πατέρας της εγκατέλειψε μαζί της τη Γερμανία και εξορίστηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας όπου ήδη είχαν μεταναστεύσει οι παππούδες της. H γιαγιά της αυτοκτόνησε μπροστά της πέφτοντας από το παράθυρο το 1940. Λίγο αργότερα, ο παππούς της της εκμηστυρεύτηκε ότι είναι όλες οι γυναίκες της οικογένειας της για τρεις γενιές έχουν αυτοκτονήσει! Μαθαίνει λοιπόν ότι και η μητέρα της, που νόμιζε νεκρή από γρίπη το 1926, είχε αυτοκτονήσει. Και ότι η ίδια έχει πάρει το όνομα μιας νεκρής θείας που πνίγηκε πριν τη γέννηση της. Αποκλεισμένη σε μια χώρα όπου δε μιλά τη γλώσσα, με ένα παππού σκληρό που την απορρίπτει και να υποφέρει από κρίσεις άγχους, ξεκινά να ζωγραφίζει, κάνει πάνω από χίλια σχέδια σε δυο χρόνια με τα οποία φτιάχνει ένα είδος μυθιστορήματος ζωής που θα ονομάσει «ζωή; Ή θέατρο;» Θα την συλλάβουν το 1943 με τον σύντροφο της και θα τη στείλουν στο Άουσβιτς όπου και θα πεθάνει. Τα έργα της θα επιβιώσουν στα χέρια του πατέρα της και της γυναίκας του οι οποίοι θα επιβιώσουν και θα τα δημοσιεύσουν μετά από τον πόλεμο.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Animation & Comics Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Sculpture & Ceramics StreetArt Symposiums Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Σαντορίνη Σπέτσες Στυλ & Εποχές Συλλογές Συνέντευξη Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός