Monday, 7 December 2015

Γνωριμία με το έργο του Κωστή Γεωργίου στο Hyatt Regency Thessaloniki

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 - Από σήμερα και μέχρι τις πρώτες ημέρες Φεβρουαρίου έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το ξενοδοχείο ολοκληρωμένη έκθεση των χαρακτηριστικών έργων ζωγραφικής και γλυπτικής του Κωστή Γεωργίου στο Hyatt Regency Thessaloniki. Η έκθεση είναι διαθέσιμη σε καθέναν να την απολαύσει καθώς δεσπόζει στους χώρους της κεντρικής εισόδου του ξενοδοχείου. Καμιά δεκαριά πίνακες μεγάλου μεγέθους, γλυπτικά συμπλέγματα των Ακροβατών/Χορευτών του, και γλυπτά ατιπροσωπευτικά γλυπτά από τα Equus του είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που μπορεί να περιδιαβεί ο επισκέπτης.

Στην πραγματικότητα αισθάνεται κανείς λίγο αμήχανα, αν πρέπει να γράψει για τα εύγλωττα και εκφραστικότατα έργα του εικαστικού δημιουργού, ίσως και κάπως μικρός αν αναλογιστεί όσους προηγήθηκαν αυτού, γράφοντας άρθρα, σημειώματα και βιβλία ολόκληρα για τον σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη. Συνεπώς θα αρκεστώ σε αυτό το σημείωμα να διαπιστώσω κάποιες γενικές αλήθειες που θα φανερωθούν σε καθέναν που θα δει τα έργα του, με την προσδοκία να σας πείσω να επισκεφτείτε την έκθεση και να έχετε την ευκαιρία να γίνετε μύστες στον κόσμο που ο δημιουργός δομεί, ειδάλλως κινδυνεύετε να χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε έναν υπέροχο κόσμο νέων μορφών.

Ο μοναδικός εξπρεσσιονισμός, έμπλεος χρώματος, τόσο χαρακτηριστικός στα ζωγραφικά έργα του Κωστή Γεωργίου, όσο σε λίγους ζωγράφους. Οι μορφές που εμφανίζονται στα έργα δεν έχει καταβληθεί προσπάθεια να εξυπηρετούν κανέναν ρεαλισμό, πέραν αυτόν της έννοιας που ενθυλακώνουν, του δραματικού περιεχομένου  και του μυστηρίου που και η εικονιζόμενη προσωπικότητα προσπαθεί να επιλύσει με την ύπαρξη της. Το χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωγραφικής του εικαστικού δημιουργού είναι ακριβώς το γεγονός ότι ο εξπρεσιονισμός του δεν παραδίδεται στο χρώμα, αλλά η δυαρχία σχεδίου και χρώματος, που καθιστούν τα έργα συγκλονιστικά μοναδικά και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα. Η σχέση του με την γλυπτική είναι εξίσου μοναδική, καθώς δικαιώνει τον χαρακτηρισμό “εικαστικός δημιουργός”, αφού δημιουργεί μία νέα οντολογία μορφών με τα έργα του. Το κόκκινο χρώμα, που κυριαρχεί στις γλυπτικές μορφές του, έχει κάτι από επείγον, όσο και από αιμάτινο. Έχει ψυχή, φωνή και κραυγάζει για να γεννηθεί. Η καμπύλες των μορφών επιφέρουν ισοροπία, ενώ η ανυπέρβλητα φυσική κίνηση τους τις καθιστά αποδεκτές στον χώρο που οράται ο θεατής ως συγκλίνουσες από έναν άλλο τόπο, χρόνο ή κόσμο.

H πρώτη έκθεση του Κωστή Γεωργίου έλαβε χώρα το 1974. Από τότε έτυχε ευρείας αναγνώρισης σε όλο τον κόσμο. Έχει εκθέσει σε μερικά από τα μεγαλύτερα Μουσεία και γλυπτά του κοσμούν τον δημόσιο χώρο σε δεκάδες πόλεις διεθνώς. Ζωγραφικά και γλυπτικά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μόνιμες συλλογές ιδρυμάτων και Μουσείων. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς. Επισκεπτόμενοι την έκθεση, δεν θα αργήσετε να αντιληφθείτε γιατί.

Η έκθεση εντάσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Hyatt Regency Thessaloniki για την διοργάνωση εκθέσεων και εικαστικών δράσεων στους χώρους του ξενοδοχείου. Στο πλαίσιο των δράσεων εντάσσονται εκθέσεις καλλιτεχνών που συνεργάζονται με την Myrό Gallery και την Greek Marble Initiative που είναι δύο από τις δράσεις/projects του γνωστού ελληνικού Οίκου δημοπρασιών. Μία σειρά από εκθέσεις Ελλήνων και ξένων γλυπτών και ζωγράφων έχει προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες. Οι εκθέσεις φιλοξενούνται στο κεντρικό lobby του ξενοδοχείου. Επιπρόσθετα, λαμβάνουν χώρα δράσεις που περιλαμβάνουν τους εξωτερικούς και περιβάλλοντες χώρους του συγκροτήματος.

Τα έργα θα διατίθενται στους ενδιαφερόμενους με ευθύνη του Myrό Antiques House, από τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη (για συναντήσεις παρακαλώ καλέστε στο 6971890212). 


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Animation & Comics Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Myconos News Opera Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Sculpture & Ceramics StreetArt Symposiums Tattoo Thessaloniki Venue whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία Καβάλα Καλαμάτα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πρόσωπα Προσωπικότητες Σαντορίνη Στυλ & Εποχές Συλλογές Συνέντευξη Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός