Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 - Από αύριο, 14 και έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2015, θα "τρέξει" σε πείσμα της κακοδαιμονίας της κρίσης το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίκ φέτος κλείνει τα 38 χρόνια και συμπληρώνει 21 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος έχοντας φέτος έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή: την Fipresci. Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί για πρώτη φορά την Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, έναν θεσμό με κύρος που επιλέγει προσεκτικά (και φειδωλά) πού θα συμμετάσχει. Η Fipresci, που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια της, θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ. Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 210 ταινίες σε όλα τα προγράμματά της. Παρακάτω βρίσκετε όλο το πρόγραμμα των Παράλληλων εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα των προβολών βρίσκεται ΕΔΩ.
Το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ
Από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, επαγγελματική κατάρρευση, ρατσισμός, εγκληματικότητα, άστεγοι. Φέτος κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της (νέο) μετανάστευσης στη Γερμανία, ενώ η ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά.
Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή της γυναίκας στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετά-αποκαλυπτικές ταινίες, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Όπως και οι φρικαλεότητες των Γερμανών στον πόλεμο και των Ελλήνων στον Εμφύλιο.
Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αντώνη Καφετζόπουλο, Λυδία Φωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρο Λογοθέτη. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος από νεαροί μικρομηκάδες (που κάνουν ταινίες από τα 13 τους!), μέχρι σκηνοθέτες one man show που υπογράφουν τα πάντα: από σκηνοθεσία και κάμερα, μέχρι ηχοληψία και μουσική. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του 38ου Φεστιβάλ είναι πως σηματοδοτεί την επιστροφή στη μικρή φόρμα μερικών νέων δημιουργών που έχουν ήδη γυρίσει ταινία μεγάλου μήκους. Να πούμε επίσης πως φέτος, ανάμεσα σε αυτούς που διαγωνίζονται, συγκαταλέγονται και κάποιοι νεαροί σκηνοθέτες που είναι γιοί γνωστών σκηνοθετών, δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων του πολιτισμού.
Πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό, στο πρόγραμμα εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις:- SHORT MATTERS! 2015. Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA)
- 1ο Βαλκανικό Πανόραμα –μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ με τρία προγράμματα: * Tιμητικό Aφιέρωμα στη Βουλγαρία (και συγκεκριμένα στη NATFA, την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας), * Balkan Highlilghts of Drama (μία επιλογή των σημαντικότερων Βαλκανικών ταινιών που διαγωνίσθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας τα τελευταία χρόνια), και *Βαλκανικές ταινίες από το ALTCINE: Μια επιλογή από το μοναδικό online φεστιβάλ βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους altcineAction!
- Μάστερκλας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη
με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της»
(Τετάρτη 16/9)
- Μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο
Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά
(τελετή έναρξης -14/9).
- 6o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής
- Προβολές για παιδιά
- 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»
- Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου
- Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς
- Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ρέα Γαλανάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάκης Τσίτας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πέπη Ρηγοπούλου, αλλά και ο γνωστός κομίστας Θανάσης Πέτρου. Ως φόρος τιμής στον αδικοχαμένο Πέτρο Κουτσιαμπασάκο θα παρουσιαστεί και το τελευταίο βιβλίο του –παρουσία του αδερφού του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Κριτική Επιτροπή
Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους :
Πρόεδρος: Αχιλλέας Κυριακίδης- συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης.
Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
Γιάννης Ζουμπουλάκης, δημοσιογράφος, κριτικός κιν/φου
Νίκος Σέκερης, Παραγωγός, Σκηνοθέτης
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Ηθοποιός
Γιώργος Φρέντζος, Κινηματογραφιστής
Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου.
Το διεθνές Τμήμα
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχει φέτος και ο πολυβραβευμένος (για το παλιότερο «Χαμομήλι» του) Νεριτάν Ζιντζιρία, με τη νέα του Ιταλό-Αλβανική συμπαραγωγή «The time of a young man about to kill». Την παραγωγή ανέλαβε η γνωστή ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο και ο (Ιταλός παραγωγός του Τέρι Γκίλιαμ) Γκαμπριέλε Ορίκιο ο οποίος ανακάλυψε τον Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ Δράμας πριν μερικά χρόνια.
Επίσης συμμετέχει και το αλβανικό «Ψωμί» (Μπλέρτα Κελμέντι) σε παραγωγή της Τέφτα Μπέϊκο και του (γνωστού στην Ελλάδα σκηνοθέτη) Μπουγιάρ Αλιμάνι, ενώ θα δούμε και τη νέα ταινία της μεγάλης Φινλανδής animator Καταρίνα Λίκβιστ «Baby box».
Και μια ευχάριστη έκπληξη: στην γαλλική ταινία «Talio» των Μπομπ Φόκουα-Ινές Τζία παίζει η νεαρή και όμορφη Ζωή Χωραφά, κόρη του δημοφιλούς ηθοποιού Γιώργου Χωραφά.
Ας σημειωθεί πως στην τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί η προβολή ενός πολύ ιδιαίτερου γερμανικού animation του Ντάνιελ Νόκε με θέμα την κρίση και τίτλο: «Who will pay the bill?».
Εξάλλου, τρεις ελληνικές ταινίες επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό:
«Σύκο» του Νικόλα Κολοβού
«Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη
και
«Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα.
Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Προγράμματος
Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος απαρτίζουν οι:
Πρόεδρος:
Έλενα Χριστοδουλίδου (Κύπρος), Ιστορικός Τέχνης, Κριτικός Κινηματογράφου, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός στο
Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου (υπεύθυνη κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών)
Μέλη:
Dr. Laurentiu Damian (Ρουμανία), Πρόεδρος Ένωσης Ρουμάνων Κινηματογραφιστών, Σκηνοθέτης, Καθηγητής, Συγγραφέας, Πρόεδρος Κοσμητείας UNATC (2012-2015)
Eric Wojcik (Γαλλία), Διευθυντής του Clermont-Ferrand Short Film Festival, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Εκλέκτορας Διεθνούς Προγράμματος
Bojidar Manov (Βουλγαρία), Κριτικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Καθηγητής ΝΑΤFA (Σχολή Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σόφιας).
Θοδωρής Παπαδουλάκης (Ελλάδα), Σκηνοθέτης, Παραγωγός
Grand Temoin Διεθνούς προγράμματος:
Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος
Drama Pitching Lab
Μετά την περσινή επιτυχία, το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας DRAMA MINI TALENT LAB , πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες. Ταυτόχρονα υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή μίας τουλάχιστον ταινίας μέσα από θεσμοθετημένο χρηματικό έπαθλο της Finos Film, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 15-17/9 ενώ το Pitching Forum στις 18/9.
Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του Athens Script Club).
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χορηγία της Finos Film και του OTE TV καθώς και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 10 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Το Φεστιβάλ στην πόλη του
Υπαίθρια ελεύθερη προβολή επιλεγμένων βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους παλαιότερων ετών.
Πλατεία Ελευθερίας, 21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ένα πιάνο και τρεις φωνές για το Μίκη
O Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας οργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στα 90 χρόνια της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.
Τραγούδι: Σάκης Δρόσος, Έφη Μάρκου, Φαίδρα Σελβιέρι. Πιάνο: Ζωή Μαρκοπούλου. Βιολί: Ελένη Αφεντούλη.
Δημοτικό Ωδείο, 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Μουσική χωρίς Σύνορα
Συναυλία των Φιλαρμονικών Καλού Αγρού και Δήμου Δράμας με τραγούδια από όλο τον κόσμο και τα μουσικά είδη:ποπ, ροκ, λάτιν, dixieland, ελληνικό ρεπερτόριο και κινηματογραφική μουσική.
Τραγούδι/υπεύθυνη φωνητικών: Εύη Υπασπιστή. Φωνητικά: Αλέξανδρος Γκουλέκας, Νίκος Γκουλέκας, Αλεξάνδρα Αμανατίδου. Ηλεκτρική Κιθάρα: Βασίλης Κοτζαγεωργίου. Πιάνο: Βέτα Πασχαλιδου, Ντραμς: Κωνσταντίνος Κοτζαγεωργίου.
Πλατεία Ελευθερίας, 20.30
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Σεργιάνι στην Ελλάδα
Το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλη συμμετοχή χορευτών και χορευτριών, φορώντας αυθεντικές φορεσιές των περιοχών που θα παρουσιαστούν.
Πλατεία Ελευθερίας, 20.00
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Δημοτικό Ωδείο, 20.00
Διεθνής & Ελληνική Κουζίνα 2015
Δωρεάν catering προσφορά της Ένωσης Κυριών Δράμας αμέσως μετά την τελετή έναρξης
Αυλή Δημοτικού Ωδείου, 21.00
LIVE: Solar Music Library
Ζωντανή εμφάνιση του ορχηστρικού γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη, με τη συνοδεία visual show
Περιβάλλων Χώρος Δημοτικού Ωδείου, 21.30
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Faireal - παραμύθια στ’ αλήθεια
11-19 Σεπτεμβρίου, Κέντρο Nεότητας, Aίθουσα Eκδηλώσεων «Γεώργιος Παρασίδης»
Η καλλιτεχνική ομάδα dramateyes σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας faireal - παραμύθια στ' αλήθεια. Πώς είναι οι μάγισσες, οι λύκοι, οι βασίλισσες, τα ξωτικά, στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα; Επειδή... υπάρχουν! Γύρω μας παντού τα παραμύθια. Ελάτε να τα ζήσουμε μαζί.
Τμήμα παιδείας, δια βίου μάθησης και πολιτισμού. Σκηνοθεσία-concept: Μαριάνθη Γρ. Λαζαρίδου. Φωτογραφία: Πασχάλης Μαυρωδής, Θεόφιλος Άντζας. Έκθεση κοσμήματος: Χρύσα Σερέτη. Αφίσες: Jnk artworks. Χορευτικά και θεατρικά performance: Κωνσταντίνα Μεσονύχτη, Λίνα Παππούδα -Τσακιρίδου, Ευθυμία Λαζαρίδου, Giota Raasa. Body painting and make up show: Σαββίνα Σαββίδου, Ευθυμία Λαζαρίδου. Cartoon creation: Θοδωρής Δενεκές.
Καθημερινή ανάγνωση παραμυθιών σε κλειστές ομάδες παιδιών, κατόπιν αιτήσεων συμμετοχής.
Opening party: Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, Café-Bar Nils, DJ set Polik Noiseonly & Anthia
Εγκαίνια: Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, 20:00
Ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 & 18.00-20.00
6 Μονόλογοι
7-20 Σεπτεμβρίου, Aίθουσα Τέχνης «Ελευθερία» & Πολυχώρος «Ζήτα» (Ζέα)
Έξι Δραμινοί απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών, παρουσιάζουν έργα τους σε μια ομαδική έκθεση στη γενέτειρά τους. Ακουαρέλες, χαρακτικά, αυγοτέμπερα, μεικτή τεχνική, κόμιξ και κολάζ, συνθέτουν τον πολύμορφο κόσμο των δημιουργών. Σε πείσμα των καιρών επιλέγουμε να αναδείξουμε την δημιουργική πλευρά της πόλης. Είστε όλοι καλεσμένοι...
Συμμετοχή: Νικόλας Φωτιάδης (Φώκος), Γιώργος Τζάτζιος, Έλενα Γρίβα, Εύα Χαραλαμπίδου, Μαρία Σαουλίδου, Τανό
Εγκαίνια: «Ελευθερία» Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, 20.00 / «Ζήτα» (Ζέα) Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, 21.00
Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 18.00-22.00
Αngelica Κοσμίδου - Συμπεριφορά
14-20 Σεπτεμβρίου, Περιβάλλων Χώρος Γραφείων Φεστιβάλ (Αγία Βαρβάρα)
Μια έκθεση ακουαρέλας της Αγγελικής Κοσμίδου που αποτελεί μία οπτική έρευνα πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία συχνά ταιριάζει μ’ αυτή των ζώων ή διάφορων μορφωμάτων.
Ώρες λειτουργίας: 18.00-22.00
Νίκος Καβουκίδης - Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων
14-20 Σεπτεμβρίου, Εκθεσιακός Χώρος «Μελίνα»
Ο Νίκος Καβουκίδης, συμπληρώνοντας φέτος 60 χρόνια δημιουργικής καριέρας στην μεγάλη αλλά και στην μικρή οθόνη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας, παρουσιάζει στην αίθουσα «Μελίνα» έκθεση φωτογραφιών από επιλεγμένες στιγμές της δουλειάς του στο πέρασμα αυτών των χρόνων.
Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00
Το πρόγραμμα των προβολών βρίσκεται ΕΔΩ.
Το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ
Από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, επαγγελματική κατάρρευση, ρατσισμός, εγκληματικότητα, άστεγοι. Φέτος κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της (νέο) μετανάστευσης στη Γερμανία, ενώ η ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά.
Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή της γυναίκας στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετά-αποκαλυπτικές ταινίες, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Όπως και οι φρικαλεότητες των Γερμανών στον πόλεμο και των Ελλήνων στον Εμφύλιο.
Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αντώνη Καφετζόπουλο, Λυδία Φωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρο Λογοθέτη. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος από νεαροί μικρομηκάδες (που κάνουν ταινίες από τα 13 τους!), μέχρι σκηνοθέτες one man show που υπογράφουν τα πάντα: από σκηνοθεσία και κάμερα, μέχρι ηχοληψία και μουσική. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του 38ου Φεστιβάλ είναι πως σηματοδοτεί την επιστροφή στη μικρή φόρμα μερικών νέων δημιουργών που έχουν ήδη γυρίσει ταινία μεγάλου μήκους. Να πούμε επίσης πως φέτος, ανάμεσα σε αυτούς που διαγωνίζονται, συγκαταλέγονται και κάποιοι νεαροί σκηνοθέτες που είναι γιοί γνωστών σκηνοθετών, δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων του πολιτισμού.
Πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό, στο πρόγραμμα εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις:- SHORT MATTERS! 2015. Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA)
- 1ο Βαλκανικό Πανόραμα –μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ με τρία προγράμματα: * Tιμητικό Aφιέρωμα στη Βουλγαρία (και συγκεκριμένα στη NATFA, την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας), * Balkan Highlilghts of Drama (μία επιλογή των σημαντικότερων Βαλκανικών ταινιών που διαγωνίσθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας τα τελευταία χρόνια), και *Βαλκανικές ταινίες από το ALTCINE: Μια επιλογή από το μοναδικό online φεστιβάλ βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους altcineAction!
- Μάστερκλας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη
με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της»
(Τετάρτη 16/9)
- Μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο
Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά
(τελετή έναρξης -14/9).
- 6o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής
- Προβολές για παιδιά
- 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»
- Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου
- Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς
- Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στους φετινούς καλεσμένους-συγγραφείς συγκαταλέγονται οι: Ρέα Γαλανάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάκης Τσίτας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πέπη Ρηγοπούλου, αλλά και ο γνωστός κομίστας Θανάσης Πέτρου. Ως φόρος τιμής στον αδικοχαμένο Πέτρο Κουτσιαμπασάκο θα παρουσιαστεί και το τελευταίο βιβλίο του –παρουσία του αδερφού του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Κριτική Επιτροπή
Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους :
Πρόεδρος: Αχιλλέας Κυριακίδης- συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης.
Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
Γιάννης Ζουμπουλάκης, δημοσιογράφος, κριτικός κιν/φου
Νίκος Σέκερης, Παραγωγός, Σκηνοθέτης
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Ηθοποιός
Γιώργος Φρέντζος, Κινηματογραφιστής
Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin), έχει αναλάβει η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου.
Το διεθνές Τμήμα
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχει φέτος και ο πολυβραβευμένος (για το παλιότερο «Χαμομήλι» του) Νεριτάν Ζιντζιρία, με τη νέα του Ιταλό-Αλβανική συμπαραγωγή «The time of a young man about to kill». Την παραγωγή ανέλαβε η γνωστή ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο και ο (Ιταλός παραγωγός του Τέρι Γκίλιαμ) Γκαμπριέλε Ορίκιο ο οποίος ανακάλυψε τον Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ Δράμας πριν μερικά χρόνια.
Επίσης συμμετέχει και το αλβανικό «Ψωμί» (Μπλέρτα Κελμέντι) σε παραγωγή της Τέφτα Μπέϊκο και του (γνωστού στην Ελλάδα σκηνοθέτη) Μπουγιάρ Αλιμάνι, ενώ θα δούμε και τη νέα ταινία της μεγάλης Φινλανδής animator Καταρίνα Λίκβιστ «Baby box».
Και μια ευχάριστη έκπληξη: στην γαλλική ταινία «Talio» των Μπομπ Φόκουα-Ινές Τζία παίζει η νεαρή και όμορφη Ζωή Χωραφά, κόρη του δημοφιλούς ηθοποιού Γιώργου Χωραφά.
Ας σημειωθεί πως στην τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί η προβολή ενός πολύ ιδιαίτερου γερμανικού animation του Ντάνιελ Νόκε με θέμα την κρίση και τίτλο: «Who will pay the bill?».
Εξάλλου, τρεις ελληνικές ταινίες επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό:
«Σύκο» του Νικόλα Κολοβού
«Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη
και
«Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα.
Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Προγράμματος
Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος απαρτίζουν οι:
Πρόεδρος:
Έλενα Χριστοδουλίδου (Κύπρος), Ιστορικός Τέχνης, Κριτικός Κινηματογράφου, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός στο
Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου (υπεύθυνη κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών)
Μέλη:
Dr. Laurentiu Damian (Ρουμανία), Πρόεδρος Ένωσης Ρουμάνων Κινηματογραφιστών, Σκηνοθέτης, Καθηγητής, Συγγραφέας, Πρόεδρος Κοσμητείας UNATC (2012-2015)
Eric Wojcik (Γαλλία), Διευθυντής του Clermont-Ferrand Short Film Festival, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Εκλέκτορας Διεθνούς Προγράμματος
Bojidar Manov (Βουλγαρία), Κριτικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Καθηγητής ΝΑΤFA (Σχολή Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σόφιας).
Θοδωρής Παπαδουλάκης (Ελλάδα), Σκηνοθέτης, Παραγωγός
Grand Temoin Διεθνούς προγράμματος:
Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος
Drama Pitching Lab
Μετά την περσινή επιτυχία, το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας DRAMA MINI TALENT LAB , πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες. Ταυτόχρονα υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή μίας τουλάχιστον ταινίας μέσα από θεσμοθετημένο χρηματικό έπαθλο της Finos Film, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 15-17/9 ενώ το Pitching Forum στις 18/9.
Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του Athens Script Club).
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χορηγία της Finos Film και του OTE TV καθώς και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 10 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Το Φεστιβάλ στην πόλη του
Υπαίθρια ελεύθερη προβολή επιλεγμένων βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους παλαιότερων ετών.
Πλατεία Ελευθερίας, 21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ένα πιάνο και τρεις φωνές για το Μίκη
O Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας οργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στα 90 χρόνια της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.
Τραγούδι: Σάκης Δρόσος, Έφη Μάρκου, Φαίδρα Σελβιέρι. Πιάνο: Ζωή Μαρκοπούλου. Βιολί: Ελένη Αφεντούλη.
Δημοτικό Ωδείο, 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Μουσική χωρίς Σύνορα
Συναυλία των Φιλαρμονικών Καλού Αγρού και Δήμου Δράμας με τραγούδια από όλο τον κόσμο και τα μουσικά είδη:ποπ, ροκ, λάτιν, dixieland, ελληνικό ρεπερτόριο και κινηματογραφική μουσική.
Τραγούδι/υπεύθυνη φωνητικών: Εύη Υπασπιστή. Φωνητικά: Αλέξανδρος Γκουλέκας, Νίκος Γκουλέκας, Αλεξάνδρα Αμανατίδου. Ηλεκτρική Κιθάρα: Βασίλης Κοτζαγεωργίου. Πιάνο: Βέτα Πασχαλιδου, Ντραμς: Κωνσταντίνος Κοτζαγεωργίου.
Πλατεία Ελευθερίας, 20.30
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Σεργιάνι στην Ελλάδα
Το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλη συμμετοχή χορευτών και χορευτριών, φορώντας αυθεντικές φορεσιές των περιοχών που θα παρουσιαστούν.
Πλατεία Ελευθερίας, 20.00
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Δημοτικό Ωδείο, 20.00
Διεθνής & Ελληνική Κουζίνα 2015
Δωρεάν catering προσφορά της Ένωσης Κυριών Δράμας αμέσως μετά την τελετή έναρξης
Αυλή Δημοτικού Ωδείου, 21.00
LIVE: Solar Music Library
Ζωντανή εμφάνιση του ορχηστρικού γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη, με τη συνοδεία visual show
Περιβάλλων Χώρος Δημοτικού Ωδείου, 21.30
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Faireal - παραμύθια στ’ αλήθεια
11-19 Σεπτεμβρίου, Κέντρο Nεότητας, Aίθουσα Eκδηλώσεων «Γεώργιος Παρασίδης»
Η καλλιτεχνική ομάδα dramateyes σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας faireal - παραμύθια στ' αλήθεια. Πώς είναι οι μάγισσες, οι λύκοι, οι βασίλισσες, τα ξωτικά, στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα; Επειδή... υπάρχουν! Γύρω μας παντού τα παραμύθια. Ελάτε να τα ζήσουμε μαζί.
Τμήμα παιδείας, δια βίου μάθησης και πολιτισμού. Σκηνοθεσία-concept: Μαριάνθη Γρ. Λαζαρίδου. Φωτογραφία: Πασχάλης Μαυρωδής, Θεόφιλος Άντζας. Έκθεση κοσμήματος: Χρύσα Σερέτη. Αφίσες: Jnk artworks. Χορευτικά και θεατρικά performance: Κωνσταντίνα Μεσονύχτη, Λίνα Παππούδα -Τσακιρίδου, Ευθυμία Λαζαρίδου, Giota Raasa. Body painting and make up show: Σαββίνα Σαββίδου, Ευθυμία Λαζαρίδου. Cartoon creation: Θοδωρής Δενεκές.
Καθημερινή ανάγνωση παραμυθιών σε κλειστές ομάδες παιδιών, κατόπιν αιτήσεων συμμετοχής.
Opening party: Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, Café-Bar Nils, DJ set Polik Noiseonly & Anthia
Εγκαίνια: Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, 20:00
Ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 & 18.00-20.00
6 Μονόλογοι
7-20 Σεπτεμβρίου, Aίθουσα Τέχνης «Ελευθερία» & Πολυχώρος «Ζήτα» (Ζέα)
Έξι Δραμινοί απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών, παρουσιάζουν έργα τους σε μια ομαδική έκθεση στη γενέτειρά τους. Ακουαρέλες, χαρακτικά, αυγοτέμπερα, μεικτή τεχνική, κόμιξ και κολάζ, συνθέτουν τον πολύμορφο κόσμο των δημιουργών. Σε πείσμα των καιρών επιλέγουμε να αναδείξουμε την δημιουργική πλευρά της πόλης. Είστε όλοι καλεσμένοι...
Συμμετοχή: Νικόλας Φωτιάδης (Φώκος), Γιώργος Τζάτζιος, Έλενα Γρίβα, Εύα Χαραλαμπίδου, Μαρία Σαουλίδου, Τανό
Εγκαίνια: «Ελευθερία» Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, 20.00 / «Ζήτα» (Ζέα) Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, 21.00
Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 18.00-22.00
Αngelica Κοσμίδου - Συμπεριφορά
14-20 Σεπτεμβρίου, Περιβάλλων Χώρος Γραφείων Φεστιβάλ (Αγία Βαρβάρα)
Μια έκθεση ακουαρέλας της Αγγελικής Κοσμίδου που αποτελεί μία οπτική έρευνα πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία συχνά ταιριάζει μ’ αυτή των ζώων ή διάφορων μορφωμάτων.
Ώρες λειτουργίας: 18.00-22.00
Νίκος Καβουκίδης - Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων
14-20 Σεπτεμβρίου, Εκθεσιακός Χώρος «Μελίνα»
Ο Νίκος Καβουκίδης, συμπληρώνοντας φέτος 60 χρόνια δημιουργικής καριέρας στην μεγάλη αλλά και στην μικρή οθόνη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας, παρουσιάζει στην αίθουσα «Μελίνα» έκθεση φωτογραφιών από επιλεγμένες στιγμές της δουλειάς του στο πέρασμα αυτών των χρόνων.
Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00