Αν ο David Lynch δεν είχε παραιτηθεί νωρίς από την ιδέα να γυρίζει ταινίες με αρχή, μέση και τέλος -έστω και χωρίς αυτή τη σειρά- θα μπορούσε το 1987 να έχει γυρίσει αυτή τη χαρούμενη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά πολύ "καμένη" ταινία. Ενδιαφέρουσα στις μουσικές επιλογές της, με εξαιρετικές ερμηνείες και πολύ ιδιαίτερα κάμερα και σκηνοθεσία, το "Café Bagdad", όπως είναι ο ελληνικός τίτλος της ταινίας, θα το βρείτε αλλού ως κοινωνική, αλλού σαν δραματική" κι άλλοτε σαν "σινεφίλ" -τη πιο άδικη κατηγορία που μπορεί ίσως να του προσάψει κάποιος από τα στίφη των online βιντεοκλάμπ με το κλασσικό ελληνικό πνεύμα του "σινεφίλ είναι ό,τι δεν έχουμε ιδέα πως πρέπει να το πούμε".
Μία κάπως συντηρητική στο ντύσιμο της βαυαρή μεσήλικη γυναίκα εγκαταλείπει το σύζυγο της και το αυτοκίνητο του στη μέση της ερήμου κοντά στο Λας Βέγκας και βρίσκει καταφύγιο σε ένα σαρακοφαγωμένο οικογενειακό Μοτέλ στη μέση του πουθενά, στο οποίο κατοικούν διάφοροι περιθωριακοί τύποι. Η Γιασμίν, με τη παρουσία της και διάφορες περίργες πρωτοβουλίες της, αλλάζει εντελώς το μέρος αλλά και τη πορεία της ζωής όλων των ανθρώπων του.
Για τον Γερμανό σκηνοθέτη της ταινίας Percy Adlon φαίνεται ότι η επιτυχία άργησε πολυ. Γεννημένος το 1935 ασχολήθηκε περισσότερο με τα ντοκιμαντέρ -έχει γυρίσει περισσότερα από 150 με αγαπημένο θέμα τη Τέχνη και τις ανθρώπινες σχέσεις σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου- αλλά η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας του, το Celeste (1981) έκλεψε τη παράσταση στις Κάννες. Ακολούθησε το Café Bagdad 6 χρόνια αργότερα, ταινία εν πολλοίς άγνωστη στην Ελλάδα η οποια έκανε πάταγο στην εποχή της κυρίως στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η πρωταγωνίστρια Marianne Sägebrecht με την ιδιαίτερη εμφάνιση της και την απαράμιλλη εκφραστικότητα της έχει αφήσει εποχή ως cult φυσιογνωμία, μία σύγχρονη γλυκόπικρη Πολυάννα -σύμβολο φιλίας και ανατροπής- ενώ το τραγούδι το βασικό τραγούδι της ταινίας "Calling You" του Bob Telson άφησε εποχή.
Στον δρόμο που οδηγεί από τη Δαμασκό προς τη Βαγδάτη, στο κέντρο της συριακής ερήμου, βρίσκεται το πραγματικό Bagdad Cafe, στη μέση μιάς άλλης ερήμου. Σχετικά με αυτό μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.