Thursday 27 August 2015

Πρόσκληση ενδιαφέροντος | Εικαστική Πορεία στις Πρέσπες :: Οι ροές των πραγματικοτήτων






Πέμπτη 27  Αυγούστου 2015 - Η 9η Εικαστική Πορεία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015. Δηλώστε τη συμμετοχή σας στην firstpaintingworkshop@uowm.gr μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Καλλιτεχνικός/Επιστημονικός Υπεύθυνος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΕΤ κ. Γιάννης Ζιώγας εξέδοσε ανακοίνωση σχετικά με την οργάνωση και συμμετοχή στην πολυσήμαντη εικαστική δράση, στην οποία σημειώνει τα εξής:

Αν και θα ήταν το καλύτερο, δεν είναι ανάγκη να βρίσκεστε όλο το διάστημα. Παρακαλώ δηλώστε: 1. Την περίοδο που μπορείτε να συμμετέχετε
2. Αν έχετε αυτοκίνητο διαθέσιμο
3. Τον αριθμό θέσεων στο αυτοκίνητό σας.

Σκεπτικό
Η ιδέα να προταθεί ως πεδίο καλλιτεχνικής αναζήτησης η θεματική "ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ". Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης. είχε να κάνει με το ότι, από το σύνολο των πεδίων που έχουν διερευνηθεί μέχρι τώρα, απουσιάζει η μελέτη του υδάτινου στοιχείου της περιοχής καθώς και η μελέτη της ανθρωπογεωγραφίας του τόπου. Ήδη οι διαδρομές έχουν καλύψει τους ορεινούς όγκους από άκρη σε άκρη. Περιπλανηθήκαμε στα μονοπάτια των μεταναστών, αναρριχηθήκαμε στις κορυφές των συνόρων, ιχνηλατήσαμε τα χαρακώματα του πόνου και της απώλειας. Ανταμώσαμε και τα ερείπια, τις εναπομείνασες μαρτυρίες μιας βουβής απώλειας, εκεί όπου η προσωρινή αναχώρηση μετατρέπεται σε παντοτινή φυγή. Εξερευνήσαμε τα κοιλώματα των δέντρων, των βράχων, των βουνών. …και τόσα άλλα που έχουν σχέση με το χώρο.



Είδαμε πολλά, αλλά υπάρχουν πάντα περισσότερα.

Από την ανασκόπηση που έγινε διαπιστώσαμε ότι δύο ήταν τα πεδία, εκείνα που δεν έχουμε καλύψει τουλάχιστον, που θεωρούμε τα πιο σημαντικά: το υδάτινο στοιχείο που κυριαρχεί στην περιοχή και την ανθρωπογεωγραφία. Η μελέτη της ανθρωπογεωγραφίας αγγίζει πολυσύνθετα αιτήματα, που χρειάζεται χρόνος για να διερευνηθούν.

Νοιώσαμε ότι η μελέτη/διερεύνηση του νερού είναι το πιο ουσιαστικό να καλυφθεί σε αυτή την περίοδο εργασίας/έρευνας. Η μελέτη του υδάτινου στοιχείου της περιοχής ολοκληρώνει τις μέχρι τώρα θεματικές και επιτρέπει στην προσέγγιση του πιο κυρίαρχου στοιχείου της περιοχής, του νερού.

Το ποτάμι στον Άγιο Γερμανό
Η θεματική θα μελετά την έννοια της ροής ως μετάβασης έτσι όπως μπορεί να βιωθεί μέσα στην τεράστια υδάτινη λεκάνη των Πρεσπών. και τους ορεινούς όγκους που περιβάλουν τις λίμνες. αλλά και ευρύτερα του νερού του υδάτονου στοιχείου όπως το συναντάμε στην περιοχή της Φλώρινας και του Δενδροπόταμου. Το νερό αλλά και το ύδωρ σχηματίζουν διαδικασίες μετάβασης και μετασχηματισμού τόσο στο τοπίο αλλά και στην καθαυτό ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης.

Στόχοι / Επιδιώξεις
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα έχουμε τους παρακάτω επιδιώξεις:
1. Κατανόηση της φύσης του νερού και των πολλαπλώς υποστάσεών του: της υλικής, της φυσικής, της φιλοσοφικής, της οικολογικής, της πολιτισμικής.
2. Αναζήτηση των συναφειών της σχέσης του υποστάσεων του νερού που αναφέραμε, με την περιοχή των Πρεσπών
3. Βιωματική συναίσθηση της ιστορικής διάστασης της περιοχής
4. Δημιουργία εικαστικών έργων που να εκκινούν και να ολοκληρώνονται με τα παραπάνω.

Συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες / Επιστήμονες / Φορείς
Γιάννης Δαϊκόπουλος, ερευνητής των περιοχών της Φλώρινας
Δανάη Νάγκελ, εικαστικός
Ιάκωβος Ρήγος, επίκουρος καθηγητής, Τμημα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης
Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
William Gilbert, καθηγητής, University of New Mexico
Jeanette Hart, adjunct professor, University of New Mexico, LAAW project
Λεωνίδας Γκέλος, εικαστικός
Σταύρος Ζωγράφος , ερευνητής των περιοχών της Φλώρινας
Χρήστος Ιωαννίδης, εικαστικός
Φίλιππος Καλαμάρας, διδάσκων, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών ,Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Κική Στούμπου, εικαστικός
Ράνια Σχορετσανίτη, εικαστικός

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα