Wednesday 10 June 2015

Το Σαββατοκύριακο, ζήσε τη γειτονιά σου και την ιστορία της

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 - Η θεσμοθετημένη εκδήλωση που πραγματοποιούνταν τα τελευταία 5 χρόνια, με τίτλο «Μουσικές και δράσεις στα Μνημεία της πόλης», για το 2015 διευρύνεται. Μετονομάζεται σε «2310 fest - Ζήσε τη γειτονιά σου και την ιστορία της» και τοποθετείται χρονικά στα πρώτα σαββατοκύριακα του Ιουνίου. Οι γόνιμες συναντήσεις, η συνδιαλλαγή, η συμμετοχικότητα και η ανθρώπινη επικοινωνία θα υπογραμμίζουν τις εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Τριανδρίας (στην Αρχαία Αγορά το πρόγραμμα επιμελήθηκε επιτροπή κατοίκων της γειτονιάς) στα παρακάτω σημεία:

   -  Αρχαία Αγορά (13-14 Ιουνίου)
   -  2η Κοινότητα: Ληταία Πύλη - Άγιοι Απόστολοι (14 Ιουνίου)
   -  3η Κοινότητα: Πλατεία Ρομφέη (13-14 Ιουνίου)
   -  4η Κοινότητα: Πλατεία Αγίου Θεράποντα (6 – 7 Ιουνίου)
   -  5η Κοινότητα: Πλατεία Καούδη (6 – 7 Ιουνίου)
   -  Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας: Αύλειος χώρος 1ου Δημοτικού σχολείου (6 Ιουνίου)



Σάββατο 13/6
12.30
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο Η ΣΟΥΠΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ του Φαίδωνα Κυριακού, με τον ηθοποιό-εμψυχωτή Κωστή Ραμπαβίλα.
Τι συμβαίνει όταν συνεργάζονται, χωρίς να συμπαθιούνται και πολύ, ο καλύτερος μάγος-μάγειρας σ’ ένα βασίλειο του Βορρά και ο καλύτερος γίγαντας βοηθός που θα μπορούσε να έχει ένας μάγος-μάγειρας; Τι είναι αυτό που λείπει από τη σχέση τους για να παραγάγουν το πιο αξιοπερίεργο και χρήσιμο μαγικό φίλτρο στον κόσμο; Κι αφού το φτιάξουν τελικά, τι ακολουθεί; Ένας μάγος μάγειρας μ' έναν βοηθό γίγαντα συνέχεια τσακώνονται. Αλλά τελικά φιλιώνουν, όταν τρώνε μια σούπα μαγική και γίνονται ολόιδιοι!
Το πατάρι του ΟΞΥΓΟΝΟΥ μεταμορφώνεται σε χημείο για μαγικά φίλτρα και οι μικροί μας φίλοι μετατρέπονται σε μικρούς μάγους. Ελάτε να βοηθήσουμε τον Μέγα Μάγο-Μάγειρα του Βορρά και τον Γίγαντα βοηθό του να φτιάξουν επιτέλους το μαγικό φίλτρο που ενώνει όλον τον κόσμο με τα δεσμά της αγάπης και της κατανόησης.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr με το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού και τα στοιχεία επικοινωνίας με τον κηδεμόνα.
Τόπος: Oλύμπου 81

13.00 -15.00
•«Παγκόσμια Ημέρα Πλεξίματος σε Δημόσιους Χώρους»
Ελάτε να πλέξουμε παρέα στην Αρχαία Αγορά, με το «Κουμπί Coffee & Crafts» και τη Μαριέτα Ιωσηφίδου http://www.wwkipday.com/
•«Φέρτε τα νήματα σας να παίξουμε».
Εργαστήριο από το «Κουμπί coffee & crafts»
Ελάτε να στήσουμε έναν μεγάλο ιστό-λαβύρινθο από χρωματιστά νήματα, ο οποιος θα γίνει αφορμή για παιχνίδι αλλά και φορέας μηνυμάτων.
Τόπος: Πεζόδρομος Αγν. Στρατιώτου

18.00
ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
Το ΟΞΥΓΟΝΟ σας καλεί σε μια πρωτότυπη περιπατητική παράσταση (walking performance) στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Δημήτριος, η Πλατεία Δικαστηρίων, το Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ., ο Άγιος Νικόλαος και το Μπέη Χαμάμ μεταμορφώνονται σε θεατρικά σκηνικά, στα οποία νέοι ηθοποιοί ζωντανεύουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας και της πνευματικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.Μετά την περιπατητική θεατρική διαδρομή, οι συμμετέχοντες δίνουν ραντεβού με έναν συγγραφέα της Θεσσαλονίκης στον χώρο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Σας περιμένουμε για να συνδέσουμε το σήμερα με το χθες και να προσεγγίσουμε βιωματικά την ιστορία της πόλης.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (με την ένδειξη ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ). Απαραίτητα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail.
Σύνθεση κειμένων, σχεδιασμός και συντονισμός του προγράμματος:
Άβρα Αυδή και Μελίνα Χατζηγεωργίου, διδάσκουσες του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.

19.00-20.30
«Εκδοχές Διαδρομών» Performance με κούκλα
Πώς «βλέπω» τον «έξω από μένα περιβάλλοντα χώρο»; Θεατής ασάλευτος που κουράζεται να «βλέπει» καθώς δεν συμμετέχει στις όποιες θεατές δράσεις τον περιβάλλουν ή θεατής που εξελίσσεται σε δρών πρόσωπο;
Performer: Εύη Χατζημητάκου
Κατασκευή κούκλας: Εύα Χειλαδάκη
Τόπος: Πεζόδρομος Αγν. Στρατιώτου

20.30
Μουσική συναυλία με το συγκρότημα “Nuit de l Arte” duo
Οι Στέφανος Σεκέρογλου στο βιολί & Δημήτρης Αραμπατζής στο ακορντεόν παρουσιάζουν ένα μουσικό πρόγραμμα ταξιδεύοντας μας στη Γαλλία με τραγούδια της Edith Piaf, στην Αργεντινή με τους ρυθμούς των Tango του Astor Piazzolla και άλλων συνθετών και στην Ουγγαρία και την κάτω Ιταλία με παραδοσιακές μελωδίες και Τσιγγάνικα κομμάτια. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον κόσμο του κινηματογράφου, το ταξίδι ολοκληρώνεται με την επιστροφή στην Ελλάδα με γνωστές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.
Τόπος: Θέατρο Ρωμαϊκής Αγοράς

22.00
«Ελένη» του Ευρυπίδη. Διπλωματικές εξετάσεις Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά.
Μετάφραση: Δημήτρη Δημητριάδη
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Δραματουργική επιμέλεια: Δήμητρα Μήττα
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Κώστας Γεράρδος
Τόπος: Θέατρο Ρωμαϊκής Αγοράς

Κυριακή 14

12.00 -15.00
Υπαίθριο εργαστήριο κατασκευής μίνι σημειωματάριου με ανακυκλώσιμα υλικά και … κουμπιά! «Κουμπί coffee & crafts» Τόπος: Πεζόδρομος Αγν. Στρατιώτου

17.00- 21.00
Το 1ο εργαστήριο ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του κου Σκυλογιάννη, συμμετέχει μετατρέποντας το δάπεδο του πεζόδρομου σε ένα μεγάλο καμβά , όπου θα αποτυπωθεί η γειτονιά.
Τόπος: Πεζόδρομος Αγν. Στρατιώτου

19.00-20.30
«Εκδοχές Διαδρομών» Performance με κούκλα
Πώς «βλέπω» τον «έξω από μένα περιβάλλοντα χώρο»; Θεατής ασάλευτος που κουράζεται να «βλέπει» καθώς δεν συμμετέχει στις όποιες θεατές δράσεις τον περιβάλλουν ή θεατής που εξελίσσεται σε δρών πρόσωπο;
Performer: Εύη Χατζημητάκου
Κατασκευή κούκλας: Εύα Χειλαδάκη
Τόπος: Πεζόδρομος Αγν. Στρατιώτου

20.30
«Φωνές της πόλης No 2» – «Voices of the city No 2»
«Φωνές της πόλης Νο 2», είναι μια ταινία που καταγράφει και σχολιάζει την παράσταση και το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη γιορτή των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Φωνές μέσα από το θέατρο και τον κινηματογράφο που θέτουν ανοιχτά ερωτήματα για τη σχέση μας με την πόλη, για τη σχέση του παλιού με το καινούριο, για τη σχέση του θεάτρου με τον κινηματογράφο.
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σουβατζή
Παραγωγή: Άβρα Αυδή & Μελίνα Χατζηγεωργίου
Διάρκεια: 65΄
Τόπος: Θέατρο Ρωμαϊκής Αγοράς

21.30
«Ζωντανεύοντας εικόνες του Βωβού Κινηματογράφου με συνοδεία πιάνου και σαξόφωνου»
Η ιδέα δημιουργίας του project (από τον Παπαδόπουλος Δημήτρη -εκπαιδευτικό) ξεκίνησε στο πλαίσιο εμπλουτισμού των δράσεων του Κοινωνικού Κινηματογράφου – Λέσχης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης.
Ο μουσικός – πιανίστας Παύλος Μιχαηλίδης ανέλαβε να επενδύσει μουσικά ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Οι ταινίες που αποφασίστηκε να «ντυθούν» ήταν αποσπάσματα από τις "περιπέτειες του Βιλλάρ" και κάποια αποσπάσματα από ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν. Η μουσική που συνέθεσε ο μουσικός είναι πρωτότυπη κι αυτή είναι μια διαφορά από την πλειοψηφία παρόμοιων εγχειρημάτων. «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» θεωρήθηκε σημαντική γιατί πέρα από την ιστορική της σημειολογία - η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση (1924) – αποτελεί και ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο της Αθήνας του μεσοπολέμου.
Τα αποσπάσματα από τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν είναι απλά ένας φόρος τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και επιλέχθηκαν με κριτήριο το κοινωνικό νόημα που εμπεριέχουν : The Cure (1917) , The immigrant (1917), Easy Street (1917), TheKid (1921)
Σαξόφωνο : Δημήτρης Τσέλιος
Πιάνο: Παύλος Μιχαηλίδης
Τόπος: Θέατρο Ρωμαϊκής Αγοράς

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα