Sunday 17 May 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ρένα Γουμπερίτση: Η καθημερινότητα, άμορφα και άχρονα, με ειρωνεία

Κυριακή 17 Μαΐου 2016 - H Ρένα Γουμπερίτση επέλεξε το δύσκολο και εν πολλοίς λιγότερο γνωστό μέσο έκφρασης στην Ελλάδα της καλλιτεχνικής εγκατάστασης. Τρόπος ενδιαφέρον που φέρνει στις τρεις διαστάσεις την "εικασία" του καλλιτέχνη για το θέμα του, διαποτίζει το νου του θεατή ως πραγματικότητα, το οποίο δύναται να περιλαμβάνει τον ίδιο, η Ρένα μέσα από συμβολισμούς αλλά  και συχνά υπερρεαλιστυική γραφή αποτυπώνει δυνατές εικόνες που δύσκολα αφήνουν κάποιον αδιάφορο. Ο οξυδερκής αποδέκτης της πραγματικότητας θα ταυτιστεί, ο λιγότερο συνειδητοποιημένος -ποιός ξέρει;- ίσως οδηγηθεί σε ρηξικέλευθες σκέψεις. Ωστόσο, μιας και εδώ προσπαθούμε να ιχνογραφήσουμε την προσωπικότητα που γεννά τις καταστάσεις, προτιμητέο είναι να αφήσουμε την καλλιτέχνη να μας ξεναγήσει στα ποτάμια που διατρέχουν την προσωπικότητά της. 

Συνέντευξη στον Πάρη Καπράλο

Πότε και με ποιά αφορμή ξεκινήσατε με την Τέχνη;
Η ασχολία μου με την τέχνη σε ορισμένο πλαίσιο ξεκίνησε με την εισαγωγή μου στη σχολή , το ενδιαφέρον μου για την τέχνη ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Ο παππούς μου διατηρούσε ένα μικρό πανδοχείο στην πόλη της Φλώρινας, στο οποίο είχα την τύχη να συναντήσω ανθρώπους με κουλτούρα πολύ διαφορετική από τη δική μας.  Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια οικογένεια Ινδών, που κάθε πρωί μάζευαν πέταλα από λουλούδια στον κήπο ή έφτιαχναν χρωστικές από φυσικά υλικά και με αυτά ζωγράφιζαν διάφορα μοτίβα. Τέτοιες εικόνες εντείνουν την ανάγκη ενός παιδιού για δημιουργία και εξερεύνηση και αποτελούν κίνητρο κυρίως αν υπάρχει μια έμφυτη τάση προς αναζήτηση μιας «γλώσσας» που οδηγεί στην εξωστρέφεια.

Τα έργα σας είναι κυρίως εγκαταστάσεις, αλλά, όπως συχνά συμβαίνει στους καλλιτέχνες που ασχολούνται επισταμένα με το συγκεκριμένο είδος τέχνης, έχετε εργαστεί και με πολλά άλλα υλικά. Ποια είναι η διαφορά της εγκατάστασης από το (με κάθε τρόπο νοούμενο) μεμονομένο έργο τέχνης;
Η βασική διαφορά είναι το προφανές. Η προσέγγιση . Οι πολλαπλές εννοιολογικές και εικαστικές αναζητήσεις, τα υλικά και ο τρόπος που μπορεί ο καθένας να τα διαχειριστεί , το πλάσιμο της εικαστικής γλώσσας είναι προσωπική υπόθεση. Η διάχυση και η εξωτερίκευση στο χώρο, η διάδραση με το έργο και το περιεχόμενό του είναι στοιχεία που βοηθούν τον θεατή να γίνει μέρος του έργου και αυτό αποτελεί προσωπική πρόκληση.

Ποια θέματα απασχολούν/διατρέχουν το έργο σας;
"Familiar deadlocks", εγκατάσταση
<πατήστε την φωτογραφία για μεγέθυνση>
Στα έργα μου προσπαθώ να συμπεριλάβω κομμάτια της καθημερινότητας με τον τρόπο που υποπίπτει στην αντίληψη μου, άμορφα και άχρονα. Οι αφορμές προέρχονται κυρίως από κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, καταστάσεις κορεσμού . Η  αστική καλαισθησία, δεν είναι κάτι που με απασχολεί, περισσότερο θα έλεγα πως με ενδιαφέρει η αποδόμηση και όχι ο φορμαλισμός και η τυπολατρία. Η ειρωνεία άλλωστε, είναι και ο κεντρικός άξονας της δουλειάς μου.


Έχει ειπωθεί ότι "ο καλλιτέχνης μιλάει για εκείνους που δεν μπορούν να το κάνουν": θεωρείτε ότι η τέχνη πρέπει να έχει κοινωνική συμβολή;
Δεν «πρέπει» τίποτα. Θεωρώ ότι είναι καλό να υπάρχει ο προβληματισμός , γενικότερα. Η τέχνη δε σώζει. Κάποιες φορές υποδεικνύει καταστάσεις, παραμορφώνει, φτιάνει πρίσματα, φιλτράρει , αποτελεί ακόμα και σαν διαδικασία, πολιτική πράξη. Το σημαντικό  είναι να αφήνει περιθώρια για πολλαπλές αναγνώσεις και όχι να δίνει απαντήσεις.

Υπάρχουν άλλα είδη τέχνης ή παραγωγής πολιτιστικού περιεχομένου (κινηματογράφος, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, μουσική, κλπ) που σας επηρεάζουν ή σας προκαλούν να συνδιαλεχθείτε μαζί τους στο έργο σας;
Βέβαια. Αλίμονο κι αν δεν υπήρχαν. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Λειτουργώ εντελώς συνειρμικά και πάντα με αφορμές από κάτι που είδα, άκουσα, διάβασα αλλά πάντα ετεροχρονισμένα.

Πως επηρεάζει η κρίση την καλλιτεχνική παραγωγή σας;
Θεωρητικά, δίνει μια αφορμή κι ένα κίνητρο. Πρακτικά, δυσκολεύει την υλοποίηση. Το κακό έρχεται όταν «το μέτριο γίνεται μέτρο» και στην εποχή μας συμβαίνει αρκετά συχνά. Ερμηνεύοντας ένα έργο τέχνης, ερμηνεύουμε και την εποχή του. Η κρίση δίνει τροφή για θεματικές αναζητήσεις και αυτό είναι το μόνο θετικό.



Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Διαδικτύου στην δουλειά σας (σε επίπεδο παραστάσεων, αλλά και επικοινωνίας);
Βασικά, το βαριέμαι το διαδίκτυο, αν και ο ρόλος του είναι σημαντικός. Προσπαθώ να φιλτράρω τις πληροφορίες έτσι ώστε και οι προβληματισμοί που προκύπτουν να είναι γόνιμοι.

Επιδιώκετε συνέργειες με άλλους καλλιτέχνες, και την αλληλεπίδραση που μπορούν αυτές να επιφέρουν;
Είναι πολύ σημαντικές οι συνεργασίες και η αλληλεπίδραση με άλλους καλλιτέχνες. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες και πάντα η αγωνία για το αποτέλεσμα ήταν η ίδια. Η συνάντηση δύο (ή παραπάνω) ‘κόσμων’ περιέχει άλλοτε σύγκρουση κι άλλοτε αρμονία. Συχνό φαινόμενο ακόμα κι αν η εργασία είναι ατομική. Απλά στις συνεργασίες δε μιλάς με τον εαυτό σου, μοιράζεσαι τις ιδέες με κάποιο υπαρκτό πρόσωπο (χαχαχα!).

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο;
Όσο ήταν πάντα, νομίζω. Δυστυχώς όσο δεν υπάρχει μια σταθερή βάση για την εικαστική παιδεία στη χώρα μας, το ερώτημα θα παραμένει.

Αν ένας έφηβος σας πει ότι θέλει να γίνει εικαστικός, τι θα τον συμβουλεύατε να προσέξει/κάνει;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα τον αποθάρρυνα σε καμία περίπτωση.

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ρένα Γουμπερίτση γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Μετά την αποφοίτηση της από το Τ.Ε.Ι. Πολιτικών Έργων Υποδομής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης , έζησε ένα μεγάλο διάστημα στην Αθήνα. Το 2013 αποφοίτησε  από το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Στο ενεργητικό της έχει συμμετοχές σε διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ. Λατρεύει τις γάτες για αυτό που είναι.

"ενα αντικείμενο χρηστικής αξίας, απορρίπτει την ιδιότητα του και καταλήγει ένα -σχεδόν- άχρηστο προϊον μεθόδου παρατήρησης. Η ανθρώπινη περιέγεια διεγείρεται αφού το μέσο ανταποκρίνεται αναλόγως στην ακόρεστη αυτή ευπάθεια. Θα μπορέσει ο παρατηρητής να μετουσιώσει την αχρηστία του μέσου σε προϊον που τροφοδοτεί τη σκέψη;"
Οι κατασκευές ειναι επηρεασμένες απο το view master και το καλειδοσκόπιο, το project ειναι σε εξέλιξη.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα